Sondaj al Parlamentului European. Câți români sunt îngrijorați de creșterea costului vieții?Un sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, publicat azi, 12 ianuarie 2023, arată că, preocuparea cea mai presantă pentru 93% dintre europeni este creșterea costului vieții.
 
În fiecare stat membru al UE, peste șapte din zece respondenți sunt îngrijorați de creșterea costului vieții, cele mai mari procente înregistrându-se în Grecia (100%), Cipru (99%), Italia și Portugalia (ambele 98%).
 
În România, 82% dintre respondenți sunt îngrijorați de costul în creștere al traiului. Prețurile în creștere, inclusiv pentru energie și alimente, sunt resimțite în toate categoriile sociodemografice, precum și în toate mediile educaționale și socio-profesionale.
 
La nivel european, al doilea cel mai menționat motiv de îngrijorare, cu 82%, este reprezentat de amenințarea sărăciei și a excluziunii sociale. Pe locul trei sunt două motive de îngrijorare (ambele 81%): schimbările climatice și răspândirea războiului în Ucraina în alte țări. În România, extinderea războiului din Ucraina produce îngrijorare pentru 78% dintre respondeți, iar sărăcia și excluderea socială reprezintă al treilea motiv de îngrijorare (76%).
 
Aproape jumătate din populația UE (46%) afirmă că nivelul lor de trai a fost deja redus din cauza consecințelor pandemiei de COVID-19, a consecințelor războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei și a crizei costului vieții. Alți 39% nu și-au redus încă nivelul de trai, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în anul următor, ceea ce înseamnă o perspectivă destul de sumbră pentru 2023.
 
„Oamenii sunt îngrijorați în mod firesc de creșterea costului vieții, deoarece din ce în ce mai multe familii se străduiesc să își acopere cheltuielile de la o lună la alta. Acum este timpul să venim cu soluții care să țină facturile sub control, să limiteze inflația și să ajute creșterea economică. Trebuie să protejăm persoanele cele mai vulnerabile din societățile noastre”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
 
Acând în vedere că inflația a atins cele mai înalte cote din ultimele decenii, cetățenii din cele 27 state ale UE doresc ca Parlamentul European să se concentreze asupra luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale (37%). Sănătatea publică rămâne relevantă pentru mulți cetățeni europeni (34%), la fel ca și acțiunile continue împotriva schimbărilor climatice (31%). Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (31%) ocupă, de asemenea, un loc important pe listă.
Cetățenii din România participanți la acest sondaj ar dori ca prioritățile Parlamentului European să fie: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (37%), sănătatea publică (36%), pe locul trei fiind lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (28%).
 
Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2022 al Parlamentului European a fost realizat de Kantar între 12 octombrie și 7 noiembrie în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia și Danemarca. În total, au fost efectuate 26.431 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

 
Citește și:
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în vizită de lucru în România

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi este Ziua Europeană a Victimelor Terorismului. Ce evenimente au mai avut loc pe 11 martie

11 Mar 2023 564

Mesajul europarlamentarului Nicu Ștefănuță Evenimentul public de dezbatere și informare ”Constanța aproape de Turcia. Cât de pregătit este orașul pentru cutremur” (VIDEO)

10 Mar 2023 683

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul European „Ne apărăm împotriva celei mai antieuropene forţe din lumea modernă“ (VIDEO)

09 Feb 2023 672

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în vizită de lucru în România

19 Dec 2022 643

Constănțeanul Alexandru Manda, membru în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei, despre votul la 16 ani!

16 Dec 2022 749

Parlamentul European a demis-o pe eurodeputata elenă Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte

13 Dec 2022 725

DNA Raportul MCV confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt

23 Nov 2022 745

Parlamentul European Vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și motorină, interzisă din 2035

31 Oct 2022 651

Premierul Nicolae Ciucă „România a mai făcut încă un pas către admiterea în Spațiul Schengen“

18 Oct 2022 837

Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen

18 Oct 2022 690

Delegație a Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, în vizită în România

20 Sep 2022 716

Europarlamentarele din 2009, primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European desfășurate în România

06 Aug 2022 1026

Parlamentul European Știrile care prezintă cel mai mare interes pentru cetățenii europeni sunt subiectele politice naționale

12 Jul 2022 729

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a informat Comisia Europeană despre felul în care coaliția de guvernare închide gura avertizorilor de integritate

07 Jul 2022 461

Parlamentul European solicită includerea dreptului la avort în Carta Drepturilor UE

07 Jul 2022 740