Sondaj Românii vor să se odihnească mai mult în acest an, după un 2021 dificil. Câți îşi vor lua liber suplimentar pentru a face punte între sărbătorile legale şi weekend


Mulţi angajaţi români vor să îşi rezerve în acest an mai mult timp pentru odihnă, după un 2021 în care nivelul de stres şi volumul de muncă au fost mai ridicate decât înainte, astfel că 55% dintre angajaţi îşi vor lua liber suplimentar pentru a face punte între sărbătorile legale şi weekend, potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs. 

 

"Anul acesta, sunt 15 zile libere legale, dintre care 9 sunt în cursul săptămânii. Pentru a câştiga mai mult timp pentru recreere, 55% dintre angajaţii care beneficiază de zile libere cu ocazia sărbătorilor legale au declarat că îşi vor lua zile libere suplimentare, acolo unde se poate, pentru a face punte cu weekend-ul", arată analiza.



Astfel, peste 39% dintre angajaţi au în plan să folosească zilele libere legal din acest an pentru relaxare, iar alţi 12% vor profita să rezolve diferite probleme personale sau administrative de care nu se pot ocupa în zilele de lucru. Conform sursei citate, doar 18% au spus că sunt nevoiţi să lucreze şi în acele zile.


În 2021, doar jumătate dintre români şi-au folosit integral zilele de concediu, mai arată sondajul BestJobs. Dintre cei care au rămas cu zile de concediu nefolosite, 20% mai au sub 5 zile, iar 16% între 6 şi 10 zile. 3% dintre ei plănuiesc să ia banii pe ele, iar alţi 3% nu au încă niciun plan pentru acestea.



Totodată, 61% dintre angajaţi plănuiesc să îşi ia anul acesta toate zilele de concediu, 9% au de gând să mai păstreze din ele, în timp ce 30% nu şi-au făcut încă planuri de concediu.


 

"2021 a fost greu pentru cei mai mulţi dintre angajaţi, fiind un an în care economia a revenit puternic spre nivelul de dinainte de pandemie, după un 2020 foarte complicat pentru toată lumea.






În plus, pe fondul restricţiilor generate de pandemia COVID-19 şi al incertitudinilor privind cerinţele de călătorie, anul trecut, mulţi angajaţi au preferat să muncească mai mult şi să nu-şi ia toate zilele libere. Odihna este însă esenţială pentru sănătate, iar un ritm foarte intens de lucru nu poate fi menţinut mult timp fără efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi psihică", a afirmat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.





Potrivit studiului, nevoia de relaxare se simte clar în acest an, în contextul în care 42% dintre români au declarat că îşi vor lua cel puţin 10 zile legate pentru concediul din acest an, iar 40% vor uni între 5 şi 10 zile. În plus, doar 3% spun că îşi vor lua mai puţin de 5 zile.



Totodată, cei mai mulţi dintre români (76%) plănuiesc să îşi rezerve cele mai multe zile de concediu pentru perioada verii, 9% în perioada sărbătorilor, iar 6% preferă să îşi ia mai puţine, dar mai des. Problema unui volum mare de muncă rămâne încă prezentă, în condiţiile în care 42% nu sunt siguri dacă volumul de muncă le va permite să îşi ia concediul dorit.



În ceea ce priveşte restricţiile din partea angajatorului, 45% dintre angajaţi vor avea în vedere să nu îşi ia concediu în aceeaşi perioadă cu colegii din echipă sau de pe proiect, 21% vor trebui să fie atenţi la perioada în care îşi iau zilele libere, iar 9% vor avea grijă la durata concediului.


Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada 7-20 ianuarie 2022, pe un eşantion de 761 de utilizatori de internet. 


Sursa: Agerpres 


Sursa foto: Pixabay 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PSD Constanța, la momentul adevărului! Luni va fi anunțat tandemul pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța!

24 Mar 2024 1318

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților, de acord cu înființarea unui pasaj rutier, la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu. Constănțean - „Ar fi bun un nou șantier rutier!“

24 Mar 2024 608

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu înființarea unui pasaj rutier denivelat la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța?

17 Mar 2024 790

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de cum arată pistele pentru biciclete din Constanța? „Doamne ferește, care piste??“, spun constănțenii în online

17 Mar 2024 572

Sondaj de Opinie 70% dintre respondenți susțin că nu va fi decongestionat traficul în Tomis Nord prin instituirea de sens unic pe străzile Adamclisi și Suceava

10 Mar 2024 664

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de cum arată pistele pentru biciclete din Constanța?

10 Mar 2024 813

Sondaj lansat de Comisia Europeană Fermierii și operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente pot să își exprime opiniile în ceea ce privește practicile comerciale neloiale, până la 15 martie

04 Mar 2024 464

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților consideră că luna martie este numită „luna femeii” deoarece se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

03 Mar 2024 545

Sondaj de opinie Considerați că noile modificări în traficul rutier din Tomis Nord vor decongestiona traficul în zonă?

03 Mar 2024 1998

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 803

Sondaj de opinie Care este motivul principal pentru care luna martie este numită „luna femeii”?

25 Feb 2024 729

Sondaje Avangarde Cum ar vota românii dacă europarlamentarele ar avea loc duminica viitoare?

21 Feb 2024 697

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 856

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1503

Sondaj de opinie Cine credeți că va fi golgeterul Farul Constanța în sezonul 2023/2024 al Superligii?

11 Feb 2024 816