Sorin Roşca Stănescu despre audiovizual şi accesul la informaţii publice Pe cine este supărat Nicuşor Constantinescu (galerie foto)

Reprezentanţi ai instituţiilor publice, instituţiilor media, mediului universitar, partidelor politice, s-au întâlnit ieri la Pavilionul Expoziţional din Constanţa pentru a dezbate un subiect important şi a veni cu sugestii în privinţa modificării Legii Audiovizualului.

La iniţiativa senatorului Sorin Roşca Stănescu, Constanţa a fost a treia localitate din ţară care a găzduit o astfel de dezbatere.
Discuţiile pe marginea unui nou proiect de lege a audiovizualului vor continua şi-n alte oraşe din România, urmând ca peste o săptămână să aibă loc o ultimă dezbatere la sediul Palatului Parlamentului din Bucureşti.   „Însumând cele mai bune idei, după ce am meditat împreună cu cei care are au participat la dezbateri asupra a ceea ce trebuie să rezolve această lege, mă apuc şi o scriu. Şi după ce o scriu într-o primă formă, vreau să o dezbat din nou cu specialiştii din domeniu şi abia apoi voi strânge semnăturile colegilor parlamentari”, a declarat, ieri, la Constanţa, senatorul Sorin Roşca Stănescu.

„Unde începe controlul şi unde se termină controlul din partea CNA?”

Senatorul a lansat public câteva întrebări asupra cărora cei prezenţi în sală au fost invitaţi să reflecteze, de genul: „Cum garantăm libertatea de expresie?”, „Cum facem ca să fie cunoscuţi proprietarii posturilor de radio şi televiziune, (adevăraţii proprietari)?”, „Unde începe controlul şi unde se termină controlul din partea CNA?”, „Cum garantăm dreptul la replică, astfel încât nu încălcăm libertatea presei”, „Cum garantăm protecţia sursei şi, în acelaşi timp, cum garantăm acurateţea informaţiei?”, „Cum protejăm copiii prin Legea Audiovizualului?”, „Cum protejăm de violenţă publicul larg?”, „Cum ajutăm televiziunile locale şi, în perspectivă, televiziunile regionale să supravieţuiască?”, „Cum îi vom ajuta pe cablişti, şi mă refer la cabliştii mici?”, „Ce facem cu amenzile? Le constituim într-un fond ca să putem ajuta televiziunile mici sub formă de premiere? Sau acest fond îl utilizăm pentru a încuraja emisiuni culturale, emisiuni educative, care aduc rating mai puţin?”
„Dacă ar exista bani, televiziunile probabil că ar renunţa la o parte din rating pentru a promova asemenea emisiuni”, a spus Sorin Roşca Stănescu în cadrul dezbaterii.
O altă întrebare a făcut trimitere la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi modul cum se va organiza acesta, fiind avansată ideea ca societatea civilă să poată desemna într-un mod mai direct membrii consiliului, astfel încât să fie întreruptă legătura acestora cu mediul politic.

Nicuşor Constantinescu, deranjat de societăţile de cablu

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prezent la eveniment, a vorbit despre rolul covârşitor al presei, dar şi despre monopolul societăţilor de cablu. Şeful CJC a adus în discuţie şi problema inexistenţei semnalelor radio, TV şi telefonic în mediul rural, problemă, care, potrivit preşedintelui CJC, trebuie reglementată prin noua lege a audiovizualului, astfel încât toţi cetăţenii să aibă acces la informaţie. Referitor la monopolul societăţilor de cablu, Nicuşor Constantinescu a precizat că: „Ar trebui să existe nişte criterii foarte clare bazate pe audienţa efectivă a posturilor de televiziuni şi care să oblige aceste societăţi private să preia toate televiziunile, care emit legal în România”.

Va fi elaborată o nouă lege a drepturilor de autor


O altă temă adusă în discuţie de către cei prezenţi în sală a fost legată de problema drepturilor de autor, Dan Dumitru, directorul executiv al TV Neptun, susţinând că ong-urile care încasează aceste drepturi le solicită procent din cifra totală de afaceri şi nu din publicitatea difuzată pe parcursul emisiunilor cu programe artistice, ceea ce nu este corect.
În acest sens, senatorul Sorin Roşca Stănescu a precizat că la nivelul Comisiei de Cultură din cadrul Senatului s-au purtat deja discuţii în privinţa schimbării legislaţiei referitoare la drepturile de autor. „La Comisia pentru cultură a Senatului am avut o întâlnire mai lungă cu ministrul Culturii şi am stabilit să colaborăm pentru o nouă lege a drepturilor de autor, care să încerce să ne scoată din capcanele în care am căzut”, a menţionat senatorul. 


Sancţiuni pentru funcţionarii publici, inclusiv pentru cei din Consiliul Judeţean!

Sorin Roşca Stănescu a profitat de prezenţa preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu şi a celorlalţi reprezentanţi ai instituţiilor publice, şi a vorbit despre necesitatea modificării Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, evidenţiind faptul că sancţiunile în cazul acelor instituţii care se opun transmiterii informaţiilor trebuie să fie mai dure. „În ceea ce priveşte accesul opiniei publice şi evident a presei la informaţia de interes public mi-am propus să fac un amendament la legea pe care o avem. După cum ştiţi în lege scrie că instituţiile publice, reprezentanţii lor, sunt obligaţi în 10 zile să ofere informaţia solicitată, iar dacă informaţia este mai greu de procurat, în 30 de zile. În realitate, se întâmplă următoarele lucruri: informaţia nu este comunicată aproape de nimeni în 10 zile, întotdeauna este utilizată atunci când se dă un răspuns în 30 de zile, răspunsurile sunt de cele mai multe ori incomplete, care vin de la instituţiile publice, în alte situaţii, pur şi simplu, legea este încălcată şi nu se mai răspunde nimic, şi atunci trebuie să dai în judecată, să faci un proces, şi să obţii la calendele greceşti răspunsul pe care îl aştepţi pe cale judecătorească”, a explicat Sorin Roşca Stănescu. „Aş modifica această lege, aş bate în cuie termenul de 10 zile sau aş face o distincţie clară când trebuie să ţi se răspundă în 30 de zile şi în ce condiţii, şi sancţiunile ar trebui să fie imediate pentru cei care nu se conformează şi, probabil, ar trebui să însemne desfacerea imediată a contractului de muncă pentru funcţionarul public care nu s-a conformat legii”, a mai spus senatorul.

Deputatul Mădălin Voicu, nemulţumit de presă şi de societate

La dezbatere a participat şi deputatul Mădălin Voicu, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, care a declarat că la ora actuală cea mai mare problemă în presa scrisă şi audiovizuală este cea a profesionalismului. „Este un amatorism feroce în presă, este o promiscuitate dacă vreţi. Noi care suntem oameni cu cât de cât o stabilitate sau o stabilă educaţie şi pregătire ştim acest lucru. Diletantismul acesta, de fapt, este un gen de non-educaţie indiferent despre subiectul pe care îl citim într-un ziar, într-un tabloid, într-o emisiune îl vedem, este deplorabil şi aici cred că CNA-ul ar trebui să aibă obligaţia să vegheze la vorbirea limbii române în mod corect”. Deputatul nu s-a arătat supărat numai pe presă, ci şi pe cetăţeni. „Toată lumea este disperată după sânge, boschetărie, mizerii, care de fapt există în România cum există în toată lumea. Dar un aşa mare apetit la populaţia asta pentru lucruri subţiri nu am văzut nicăieri în lume. Pericolul nu sunt emisiunile, pericolul este marea cantitate de oameni, care au astfel de gusturi. Dacă o ducem aşa, în 10 ani nu mai suntem poligon de încercare sau colonie, efectiv dispărem!”, a declarat deputatul la Constanţa. „Eu nu pot să mă uit la «cacatos», nu am nicio problemă cu el ca persoană, vorbesc de amprenta acestei emisiuni, nu pot să mă uit la emisiuni unde mizeria este un fel de marfă  pe care dacă nu vrei să o cumperi, ţi-o bagă cu forţa”, a mai subliniat Mădălin Voicu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi pedepse pentru actul sexual cu un minor sau expunerea unui copil la pornografie. Ce prevede legea

29 Dec 2023 797

Remus Negoi, senator USR Constanța „Proiectul pe care l-am depus prevede ca durata publicității televizate din timpul emisiunilor pentru copii să fie de maximum 12 minute într-o oră”

05 Oct 2022 1114

Se modifică Legea audiovizualului! Beneficiile acestui proiect de act normativ, pentru minori

07 Jun 2022 973

Inițiativă legislativă. Senatorul USR Remus Negoi vrea să modifice Legea audiovizualului

17 Dec 2021 3072

Ministerul Culturii‌ pune în dezbatere publică legea cinematografiei

27 Mar 2021 1759

Klaus Iohannis a solicitat CNA să emită decizia privind normele şi regulile de reflectare a campaniei pentru referendum

18 May 2019 1511

Senatul a aprobat. Filmele româneşti vor fi subtitrate pentru persoanele cu deficienţe de auz

08 Oct 2018 1259

Parlamentul a aprobat noi reguli stricte în sectorul audiovizual

02 Oct 2018 1562

Amendă uriașă pentru Antena 1 de la CNA. Vizată emisiunea Acces Direct. O societate din Mangalia sancționată cu somație publică

23 Jan 2018 2709

Sancţiuni uriaşe pentru Kanal D de la CNA

21 Feb 2017 2512

CNA a întrerupt programul unei televiziuni şi a aplicat o amendă maximă alteia

02 Feb 2016 2463

UPDATE Iohannis cere o reexaminare a legii privitoare la interzicerea publicității medicamentelor la radio și Tv

09 Jan 2016 1965

75 de parlamentari cer modificarea Legii Audiovizualului „Minutul de ştiinţă” pentru români

01 Dec 2015 2783

CNA a amendat Antena 1, pentru limbajul familiei Guţă

22 Sep 2015 1979

Două piese ale Deliei Matache pot fi interzise de CNA

09 Sep 2015 2821