Actualitate

Sorina Pintea, prezentă la evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “


Sorina Pintea
, ministrul Sănătății a participat ieri la evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “.

În timpul evenimentului ministrul Sănătății a spus că, în onco- pediatrie este nevoie de o abordare intersectorială în care domeniul medical trebuie sprijinit de măsuri și acțiuni de suport pentru asigurarea accesului la educație, măsuri de reinserție socială, de sprijin social al copiilor, dar mai ales al părinților, astfel încât copilul să poată fi îngrijit și recuperat pentru societate.

În tratarea afecțiunilor oncologice, fără o abordare interdisciplinară nu există rezultate. Indiferent de tip și localizare, cancerul este o afecțiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Specialiștii trebuie să se așeze la aceeași masă pentru a alege varianta optimă de tratament pentru bolnavi.

„Începând de anul acesta, am introdus în Contractul -Cadru obligativitatea centrelor de oncologie de a folosi tumor-boardul pentru a primi finațare. Am operaționalizat tumor bord-ul. De altfel, aveam în legislație această sintagmă de tumor board, de echipă multidisciplinară care tratează tumorile.

Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul pacienților cu cancer s-a folosit acest lucru. De anul acesta a devenit obligatoriu” a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.


Ministrul Sănătății a mai amintit că instituția pe care o coordonează are în lucru 108 registre de boală, care vor oferi o situație clară, predictibilitate, pentru a asigura finanțarea necesară.

Pentru aceste registre au fost accesate fonduri europene, coroborat cu fonduri norvegiene și elvețiene.


„De aceea am definit anul viitor ca anul programelor naționale de sănătate, pentru că, în sfârșit, vom avea o imagine foarte clară asupra nevoilor de finanțare pentru resursa umană și pentru finanțarea medicației pentru pacienți”, a spus ministrul Sănătății


În ceea ce priveste accesul pacienților la tratament, anul trecut, MS a introdus 37 molecule noi pentru tratarea afecțiunilor cronice, anul acesta a continuat procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite cu încă 19 medicamente necesare pacienților cu afecțiuni cronice.

Majoritatea sunt medicamente pentru tratamentul afecțiunilor oncologice.

Pentru copii și adolescenți, care au cele mai mari șanse de vindecare, au fost introduse molecule pentru tratarea leucemiei acute limfoblastice, pentru afecțiuni hemato-oncologie politransfuzată, pentru leucemia mieloidă cronică.

A fost finalizat și Planul național de Cancer care va fi pus în dezbatere și pentru care este în evaluare un proiect finanțat din fonduri europene.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la patru ani de la tragedia din Colectiv

30 Oct 2019 513

Sorina Pintea spune că Ministerele Educației și Sănătății nu pot rezolva problema rezidenţiatului

21 Oct 2019 471

Sorina Pintea, despre examenul de rezidentiat. Au avut loc proteste în țară

17 Oct 2019 402

Constanța, printre județele fără un spital de psihiatrie Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de Sănătate Publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie

15 Oct 2019 461

Un deputat USR anunță că va sesiza Direcția Națională Anticorupție cu privire la neregulile Ministerului Sănătății

13 Oct 2019 681

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale Sorina Pintea, despre îmbunătăţirile spitalelor de psihiatrie din ţară

10 Oct 2019 1523

Continuă programul "Şpaga sub acoperire" în spitalele din România. Ce aspecte se verifică

09 Oct 2019 669

Sorina Pintea "România poate construi o bancă de sânge, plasmă şi produse din plasmă"

08 Oct 2019 343

Fosta şefă a Clinicii de Psihiatrie de la Palazu Mare a intrat în politică şi candidează la alegerile locale de anul viitor

07 Oct 2019 3167

Viorica Dăncilă „Am primit scrisoarea victimelor tragediei de la Colectiv și am căutat soluții pentru a le putea oferi sprijinul de care au nevoie”

04 Oct 2019 358

Sorina Pintea Examenul de rezidențiat se amână în lipsa unui ministru al Educației

04 Oct 2019 390

Ministrul Sănătăţii, despre neregulile Agenţiei Naţionale de Transplant

30 Sep 2019 639

Ministrul Sorina Pintea - „450.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge în teritoriu începând din 10 octombrie”

29 Sep 2019 544

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, declaraţii despre condiţiile de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa

22 Sep 2019 1046

Ministerul Sănătăţii poate aloca bani pentru Psihiatrie, dacă există un proiect şi o solicitare. Sorina Pintea - „Există o problemă de management la nivelul Spitalului Judeţean Constanţa“

23 Aug 2019 1710