Specialiști în securitate cibernetică Fiţi vigilenţi şi analizaţi cu atenţie orice concurs, ofertă sau campanie promoţională atractivă

Campanie falsă, foto: Facebook/ DNSC


Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, joi, 7 aprilie, asupra pericolelor care se ascund în spatele unor anunţuri care vizează concursuri, oferte sau campanii promoţionale atractive. Infractorii copiază identitatea vizuală a unor firme şi pot produce prejudicii celor care nu sunt atenţi.

„Fiți vigilenți și analizați cu atenție orice concurs, ofertă sau campanie promoțională atractivă, atunci când activați în mediul online! Verificați de fiecare dată sursa lor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea aduce prejudicii”, anunță DNSC.

Aceștia precizează că una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip phishing sau scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute, meționând să raportați astfel de pagini sau grupuri, pentru fraudă. 

Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing și oferte promoționale închipuite, precum această 'oportunitate' de a câștiga un laptop. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere și să activeze curiozitatea potențialei victime.

„Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG și are doar puțin peste 3000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG”, potrivit DNSC.

De asemenea, un indiciu ar fi textul postării este unul care nu respectă rigorile limbii române. 

Specialiștii recomandă să evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii, să nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri și să evitați descărcarea și instalarea de software din astfel de surse, precum și abonarea la anumite servicii propuse.Vă puteți infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveți cunoștință.

„Intră pe sigurantaonline.ro și te poți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă online! #SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de #DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor”, conform specialiștilor. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare DNSC Identitatea vizuală a Poliţiei Române şi a Interpol, folosite într-o nouă campanie de tip scam

05 Sep 2022 646

DNSC atenţionează! E-mail-uri cu ataşamente maliţioase care folosesc identitatea vizuală a ANAF

28 Jun 2022 554

DNSC Postări înșelătoare pe Facebook. „Verificați mereu cu atenție sursa mesajelor sau a notificărilor primite“

07 Jun 2022 863

Utilizatori de terminale mobile din România, vizați de o campanie de infectare cu malware

04 May 2022 872

Platforma ghiseul.ro, posibilă țintă a grupării Killnet, nu a întâmpinat dificultăţi în procesarea plăţilor

01 May 2022 703

DNSC Atacuri de tip phishing și spear-phishing propagate pe email sau platforme de mesagerie

01 May 2022 840

Seria atacurilor cibernetice de tip DDoS continuă. Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică atacat în cursul nopții

30 Apr 2022 779

Zeci de mii de atacuri cibernetice sunt detectate zilnic în România

13 Apr 2022 655

Capcane promoţionale. Un alt caz de tentativă de fraudă vizează în ultimele zile clienţii Profi

09 Mar 2022 790

Un nou tip de fraudă Hackerii se folosesc de imaginea Lidl România pentru a colecta date de la utilizatori

08 Mar 2022 1103

Atac cibernetic complex la Rompetrol. Compania a sistat temporar funcționarea site-urilor

07 Mar 2022 1614

Alertă privind o tentativă de fraudă cu donații false pentru cauza Ucrainei. Recomandările autorităților

03 Mar 2022 802

Tentativă de fraudă Războiul dintre Rusia şi Ucraina, exploatat de hackeri. Cum funcționează înșelătoria

24 Feb 2022 1260

Atenţie la propunerile primite prin mesaje sau SMS cu oportunităţi de angajare sau de investiţii. Cum funcționează înșelătoria

23 Feb 2022 977

Fraudă nouă pe WhatsApp Utilizatorii sunt anunțați că urmează să primească o donaţie de aproape două milioane de euro

22 Feb 2022 2133