Specialiști în securitate cibernetică Fiţi vigilenţi şi analizaţi cu atenţie orice concurs, ofertă sau campanie promoţională atractivă

Campanie falsă, foto: Facebook/ DNSC


Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, joi, 7 aprilie, asupra pericolelor care se ascund în spatele unor anunţuri care vizează concursuri, oferte sau campanii promoţionale atractive. Infractorii copiază identitatea vizuală a unor firme şi pot produce prejudicii celor care nu sunt atenţi.

„Fiți vigilenți și analizați cu atenție orice concurs, ofertă sau campanie promoțională atractivă, atunci când activați în mediul online! Verificați de fiecare dată sursa lor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea aduce prejudicii”, anunță DNSC.

Aceștia precizează că una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip phishing sau scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute, meționând să raportați astfel de pagini sau grupuri, pentru fraudă. 

Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing și oferte promoționale închipuite, precum această 'oportunitate' de a câștiga un laptop. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere și să activeze curiozitatea potențialei victime.

„Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG și are doar puțin peste 3000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG”, potrivit DNSC.

De asemenea, un indiciu ar fi textul postării este unul care nu respectă rigorile limbii române. 

Specialiștii recomandă să evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii, să nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri și să evitați descărcarea și instalarea de software din astfel de surse, precum și abonarea la anumite servicii propuse.Vă puteți infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveți cunoștință.


„Intră pe sigurantaonline.ro și te poți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă online! #SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de #DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor”, conform specialiștilor. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Campanie de fraudă prin apeluri telefonice în care se utilizează identitatea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică

21 Mar 2024 645

Aveți grijă la „ofertele speciale”! Tentativă de fraudă în numele McDonald's România

19 Mar 2024 649

Aproximativ 400 de elevi au participat la etapa județeană a Olimpiadei Naţionale de Securitate Cibernetică

02 Mar 2024 640

Cîmpean (DNSC) Nu plătim răscumpărare pentru atacurile cibernetice şi nu negociem cu privire la acest subiect

17 Feb 2024 552

Poliția Română - Recomandări pentru copii și tineri în cadrul Clubului de Siguranță Online

13 Feb 2024 372

Mii de acțiuni preventive desfășurate în 2023 în cadrul proiectului național de prevenire a criminalității informatice Siguranța online

26 Jan 2024 481

DNSC demarează proiectul „Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie”

24 Jan 2024 587

DNSC atrage atenția asupra înșelătoriilor online. Ce ar trebui să știm?

20 Jan 2024 576

DNSC Au revenit campaniile de phishing ce vizează compromiterea paginilor de Facebook

17 Jan 2024 723

Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? DNSC te ajută

27 Dec 2023 917

#SigurantaOnline Nu accesați și nu promovați anunțurile care promit câștiguri fabuloase

22 Dec 2023 711

DNSC Atenție la postări care promovează falsele oportunităţi de investiţii vizează utilizatori din România ai platformelor Meta!

04 Dec 2023 935

Alertă de fraudă emisă de DNSC Atenție la promisiunile de îmbogățire rapidă pe Youtube

03 Nov 2023 883

Mai multe conturi de Linkedln au fost sparte de hackeri

17 Aug 2023 899

Tentativă de fraudă propagată prin SMS. Suspecții folosesc scenariul „ai un colet“. Recomandările DNSC

17 Jun 2023 1347