Specialiștii Universității Maritime din Constanța au ridicat ștacheta nivelului de cercetare din domeniul maritim
Centrul de Cercetare pentru Inginerie Electronică, din cadrul Departamentului de Electronică și Telecomunicații al Universității Maritime din Constanța, este condus de către Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș, specialist în sisteme electronice și de telecomunicații integrate. Beneficiile activității de cercetare ale Centrului sunt multiple: recunoașterea pe plan internațional a proiectelor în care România este partener, prin Universitatea Maritimă Constanța, și posibilitatea diversificării domeniului de cercetare (s-au început demersurile de aderare la un cluster pentru tehnologii spațiale).

Cu proiectul PIMEO-AI (Pollution Identification, Mapping and Ecosystem Observation with AI-powered water quality USV), echipa de cercetători a UMC, în parteneriat cu instituții de internaționale de prestigiu, a conceput un USV (Unmanned Surface Vehicle), vehicul autonom, care se deplasează pe suprafața apei, dotat cu inteligență artificială, capabil să identifice sursele de poluare și să cartografieze impactul poluatorilor asupra mediului acvatic. Prototipul este testat în Franța, pe lacul Créteil, și în România în Portul Constanța, zona costieră a Mării Negre și în Delta Dunării., transmite un comunicat din partea UMC. 

Prin al doilea proiect, SmartDelta, specialiștii Centrului de Cercetare în Electronică al UMC au realizat o platformă inovativă de comunicații specifice pentru monitorizarea și protejarea ecosistemului Deltei Dunării și a județului Tulcea, prin intermediul unor matrici senzoriale și elemente de control la distanță. Totul a fost posibil cu ajutorul unor balize plutitoare care permit monitorizarea poluării acustice subacvatice cauzate de ambarcațiunile cu motor, în vederea protejării faunei subacvatice. Aceste balize comunică prin radio cu un nod de colectare a datelor. Practic, Universitatea Maritimă din Constanța a crescut nivelul competitivității economice și dezvoltării afacerilor din comunitatea economică din România. Inovația cercetătorilor a făcut ca lucrurile să se întâmple.

Potrivti sursei citate, proiectele au fost realizate în colaborare cu parteneri de notorietate, atât din țară cât și din străinătate. În plus, UMC este inițiatorul unui hub internațional de cercetare în domeniul Electronică și în domenii conexe.


“Dacă optați să studiați electronică la Constanța, trebuie să știți că ne-am specializat în realizarea de sisteme integrate la suprafața apei și sub apă, am abordat și domeniul acustic de sub apă și de aceea acoperim o zonă unică de cercetare în domeniul maritim din România”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș .


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Maritimă Constanța a încheiat un contract cu o firmă administrată de Augustin-Constantin Oancea (DOCUMENT)

05 Jun 2023 618

Ziua Internațională a Femeii în Domeniul Maritim, marcată la Universitatea Maritimă Constanța

22 May 2023 478

Universitatea Maritimă din Constanța, contract de peste 250.000 de euro cu o companie străină (DOCUMENT)

11 May 2023 827

Universitatea Maritimă Constanța achiziționează piese de mobilier (DOCUMENT)

21 Apr 2023 680

Universitatea Maritimă Constanța, la un eveniment internațional de securitate cibernetică, organizat de Ministerul Afacerilor Externe

23 Mar 2023 871

Armeanul născut la Constanța, Garabet Kumbetlian ar fi împlinit 87 de ani. A rămas în istorie ca o personalitate a ingineriei

11 Mar 2023 1689

Universitatea Maritimă din Constanța, contract cu o firmă din capitală, în cadrul proiectului „CYMAROP“ (DOCUMENT)

09 Feb 2023 1006

Universitatea Maritimă din Constanța, la conferința IMO de la Londra. Punctele de lucru aflate pe agenda întâlnirii

08 Feb 2023 777

UMC cumpără servicii de editare pentru publicația Tomisul Cultural. Care este valoarea achiziției

03 Feb 2023 946

Universitatea Maritimă din Constanța achiziționează stand de testat motoare termice (DOCUMENT)

14 Jan 2023 993

UPDATE. Studenții s-au opus O fuziune între Universitatea Maritimă Constanța și Universitatea Politehnica din București nu va avea loc

16 Nov 2022 3554

Universitatea Maritimă din Constanța angajează. Vezi dacă îndeplinești cerințele

27 Oct 2022 2040

​Universitatea Maritimă din Constanța angajează. Nu se solicită vechime

26 Oct 2022 6460

Ce avere și interese are directorul general al Autorității Navale Române, Cosmin Laurențiu Dumitrache (DOCUMENTE)

30 Sep 2022 2836

Universitatea Maritimă din Constanța participă la sărbătorirea Nopții Cercetătorilor Europeni

27 Sep 2022 1106