Specialiștii Universității Maritime din Constanța au ridicat ștacheta nivelului de cercetare din domeniul maritim




Centrul de Cercetare pentru Inginerie Electronică, din cadrul Departamentului de Electronică și Telecomunicații al Universității Maritime din Constanța, este condus de către Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș, specialist în sisteme electronice și de telecomunicații integrate. Beneficiile activității de cercetare ale Centrului sunt multiple: recunoașterea pe plan internațional a proiectelor în care România este partener, prin Universitatea Maritimă Constanța, și posibilitatea diversificării domeniului de cercetare (s-au început demersurile de aderare la un cluster pentru tehnologii spațiale).

Cu proiectul PIMEO-AI (Pollution Identification, Mapping and Ecosystem Observation with AI-powered water quality USV), echipa de cercetători a UMC, în parteneriat cu instituții de internaționale de prestigiu, a conceput un USV (Unmanned Surface Vehicle), vehicul autonom, care se deplasează pe suprafața apei, dotat cu inteligență artificială, capabil să identifice sursele de poluare și să cartografieze impactul poluatorilor asupra mediului acvatic. Prototipul este testat în Franța, pe lacul Créteil, și în România în Portul Constanța, zona costieră a Mării Negre și în Delta Dunării., transmite un comunicat din partea UMC. 

Prin al doilea proiect, SmartDelta, specialiștii Centrului de Cercetare în Electronică al UMC au realizat o platformă inovativă de comunicații specifice pentru monitorizarea și protejarea ecosistemului Deltei Dunării și a județului Tulcea, prin intermediul unor matrici senzoriale și elemente de control la distanță. Totul a fost posibil cu ajutorul unor balize plutitoare care permit monitorizarea poluării acustice subacvatice cauzate de ambarcațiunile cu motor, în vederea protejării faunei subacvatice. Aceste balize comunică prin radio cu un nod de colectare a datelor. Practic, Universitatea Maritimă din Constanța a crescut nivelul competitivității economice și dezvoltării afacerilor din comunitatea economică din România. Inovația cercetătorilor a făcut ca lucrurile să se întâmple.

Potrivti sursei citate, proiectele au fost realizate în colaborare cu parteneri de notorietate, atât din țară cât și din străinătate. În plus, UMC este inițiatorul unui hub internațional de cercetare în domeniul Electronică și în domenii conexe.


“Dacă optați să studiați electronică la Constanța, trebuie să știți că ne-am specializat în realizarea de sisteme integrate la suprafața apei și sub apă, am abordat și domeniul acustic de sub apă și de aceea acoperim o zonă unică de cercetare în domeniul maritim din România”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș .


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța UMC, achiziție de energie electrică de la Tinmar Energy SA (DOCUMENT)

09 Apr 2024 389

Universitatea Maritimă Constanța organizează primul curs de Securitate Cibernetică în Domeniul Maritim al Uniunii Europene

22 Mar 2024 477

Cumpărări directe Techno Volt SRL va furniza Universității Maritime din Constanța un sistem de măsurare zgomote și vibrații (DOCUMENTE)

27 Feb 2024 443

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1394

Azi, au loc alegeri la Universitatea Maritimă din Constanța pentru președintele Senatului. Printre candidati, profesorul Cornel Panait

19 Feb 2024 814

Averea și interesele lui Gabriel Raicu, noul rector ales al Universității Maritime din Constanța (DOCUMENTE)

08 Feb 2024 1483

Gabriel Raicu, ales noul rector al Universității Maritime din Constanța

07 Feb 2024 1702

Profesorul Cornel Panait s-a retras din cursa pentru funcția de rector al Universității Maritime din Constanța

07 Feb 2024 1242

Conferința Națională a Experților în Egalitate de Șanse, găzduită de Universitatea Maritimă din Constanța

12 Dec 2023 767

Ziua Carierei Albastre la Universitatea Maritimă din Constanța (FOTO)

28 Nov 2023 721

Locuri de muncă Constanța Universitatea Maritimă din Constanța scoate la concurs un post de administrator patrimoniu. Se cere vechime în muncă

08 Nov 2023 852

Angajări Constanța Universitatea Maritimă din Constanța angajează șef serviciu achiziții publice. Ce trebuie să faci

08 Nov 2023 914

Știri Constanța Universitatea Maritimă a primit vizita reprezentanților NYK Shipmanagement Singapore (FOTO)

10 Oct 2023 1032

Când și unde va avea loc înmormântarea directorului general administrativ al Universității Maritimă Constanța

01 Oct 2023 1187

Universitatea Maritimă din Constanţa organizează conferința Advanced Topics on Measurement and Simulation

04 Sep 2023 926