Actualitate

Spectacole, slujbe religioase, concerte şi voie bună Cum va fi celebrată la Constanţa Ziua Naţionalăe a României

1 Decembrie este Ziua Naţională a României şi marchează un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România, din 1918. Ziua Naţională a României era marcată, între anii 1866 şi 1947, la 10 mai, apoi, între 1948 şi 1989, la 23 august. Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România.
 
Militarii constănţeni vor participa la ceremonia organizată în Piaţa Ovidiu cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României. Defilarea din acest an se anunţă a fi cea mai amplă ceremonie desfăşurată pe plan local din ultimii ani. Vor fi implicaţi peste 300 de militari din Forţele Navale, Terestre şi Aeriene, precum şi militari din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai ISU „Dobrogea”. La Constanţa, autorităţile au pregătit un program special pentru Ziua Naţională, care va începe la ora 9.00, cu depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor, urmând ca, de la ora 11.00, manifestările să se mute în Piaţa Ovidiu, unde vor avea loc un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale şi defilarea Gărzii de Onoare.  Potrivit prefectului Adrian Nicolaescu, tot cu ocazia Zilei Naţionale se va organiza Crosul Copiilor, startul urmând să se dea la Liceul de Informatică, de pe bulevardul Tomis, linia de finiş fiind stabilită în Piaţa Ovidiu.

Ceremonii în toate garnizoanele de marină 

Forţele Navale Române au desfăşuat o serie de activităţi premergătoare Zilei Naţionale a României, în localitățile în care sunt dislocate unități militare de marină. Pentru data de 1 decembrie sunt planificate a se desfășura ceremonii militare şi religioase în toate garnizoanele de marină. Cu acest prilej, vor fi depuse coroane de flori la monumentele Eroilor din Constanța, Mangalia, Tulcea, Babadag şi Brăila după următorul program:
În garnizoana Constanţa, de la ora 09.00 - la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central; ora 11.00 - în Piața Ovidiu din Constanţa. În garnizoana Mangalia de la ora 10.00 - la Complexul Monumental din Piaţa Republicii. În garnizoana Tulcea de la ora 10.00 - în Piaţa Tricolorului. În garnizoana Babadag de la ora 10.00 - la Monumentul Eroilor 1916-1918. În garnizoana Brăila de la ora 10.00 - în Piaţa Independenţei. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Drapelul tricolor va fi arborat în toate unităţile militare de marină, iar la bordul navelor militare maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. La festivităţi vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, membri ai asociaţiilor şi ligilor de marină, cadre militare în rezervă şi retragere, oficialităţi ale administraţiilor locale.

Intrare gratuită la muzeele constănţene  

Pe 1 Decembrie, toate muzeele din Constanţa vor oferi acces gratuit vizitatorilor. Astfel, de Ziua Naţională a României puteţi vizita Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand 1“. Muzeele vor avea program de lucru normal.

Depunere de coroane de flori, la Cumpăna 

Primăria și Consiliul Local Cumpăna organizează cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, o manifestare la Monumentul ridicat în cinstea eroilor din cel de-al doilea război mondial din fața Casei de Cultură Cumpăna. Evenimentul va avea loc joi, începând cu ora 10.30. În cadrul programului va fi intonat imnul României, va avea loc o slujbă religioasă, se vor depune coroane de flori, va avea loc o defilare în cinstea Zilei Naționale a României efectuată de militari ai UM 01737 Topraisar. De asemenea, vor fi premiați veteranii de război și va avea loc un spectacol tematic susținut de copiii celor două grădinițe și ansamblul folcloric „Mugurașii Cumpenei” din localitate

Program artistic, la Techirghiol 

Primăria oraşului Techirghiol şi Consiliul Local vor organiza joi, 1 decembrie, în parcul din Piaţa Republicii, la Monumentul Eroilor, acţiuni dedicate împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire. Manifestările dedicate Zilei Naţionale vor începe la ora 12.00, cu ceremonialul religios şi oficial. Programul artistic va începe la ora 12.30 şi va fi susţinut de ansamblul de dansuri populare tradiţionale româneşti şi de corul elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Emil Racoviţă“ Techirghiol. „La mulţi ani, România, la mulţi ani, români!“, a transmis primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

Steguleţe şi o mie de portii de fasole, la Cernavodă 

Primăria Cernavodă, Consiliul Local şi Casa de Cultură pun la punct ultimele detalii ale pregătirilor pentru Ceremonialul zilei de 1 Decembrie. Nu vor lipsi nici surprizele pentru cetateni! Administraţia locală a achiziţionat câteva sute de steguleţe tricolore (reprezantând Drapelul României) şi o mie de porţii de fasole gătită cu cârnaţi şi vin fiert. De asemenea, cernavodenii participanţi la eveniment vor avea parte de tradiţionala paradă militară, dar şi un spectacol artistic.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Națională Constantin Brâncuși. 143 de ani de la nașterea geniului artei contemporane

19 Feb 2019 475

Poliția Română, la datorie în minivacanța de Ziua Națională. Peste 1000 de permise, reţinute

03 Dec 2018 288

Imagini de la eveniment Moment inedit de Ziua Națională a României. Retragerea cu torțe a militarilor (video)

01 Dec 2018 1126

Autocar cu copii români, atacat cu pietre la Budapesta chiar de Ziua Naţională

01 Dec 2018 642

Ziua Națională sărbătorită la Mangalia prin ceremonial militar și spectacole

01 Dec 2018 673

La mulţi ani România! Google omagiază, cu un Doodle nou, Centenarul Unirii. Programul manifestărilor de la Constanţa

01 Dec 2018 1014

#La mulți ani, România! La mulți ani, țară frumoasă și minunată! Mândri că suntem ai tăi!

01 Dec 2018 777

Născut de Ziua Națională a României. Un militar din Constanța își serbează ziua de naștere în Afganistan. Ce mesaje i-au transmis familia și prietenii (galerie foto+video)

30 Nov 2018 1436

Liviu Dragnea nu va fi prezent la manifestările de 1 Decembrie. Care este motivul

29 Nov 2018 358

Declaraţie politică Robert Turcescu (PMP) - „Lupta pentru putere din PSD a acaparat întreaga ţară şi a acoperit tot ce putea fi acest An Centenar!“

29 Nov 2018 2116

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilei Naționale a României la Constanţa

25 Nov 2018 858

Baschetbalista Phoenix Ştiinţa de la Naţională Ecaterina Armanu, debut contra Franţei. Meciul împotriva Finlandei - chiar de ziua sa! (galerie foto)

20 Nov 2018 483

Radu Mazăre, un nou proces! Când începe judecata

02 Nov 2018 1347

Istoria unei perioade... regale a României, vernisată la MINAC

13 Aug 2018 757

Leul a atins astăzi cea mai slabă cotație în raport cu euro

29 Dec 2017 866