Spitalul de Boli Infecțioase Constanța intră în reabilitare Se vor face investiții de 25 de milioane de lei. Ce lucrări sunt planificate

  • Spitalul de Boli Infecțioase Constanța va intra în reabilitare 
Primarul Constanței, Vergil Chițac a anunțat, astăzi, că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra în proces de reabilitate și că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ce presupune creșterea eficienței energetice a unității spitalicești. 
 

„Dragi constănțeni, după cum am anunțat în repetate rânduri, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra într-un amplu proces de reabilitare. Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru proiectul ce presupune creșterea eficienței energetice a spitalului. Investiția se ridică la 25 de milioane de lei (dintre care 14,3 milioane de lei sunt bani europeni) și va fi realizată prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020.

Investițiile pe care urmează să le derulăm sunt capitale pentru buna funcționare a clădirii, dat fiind că aceasta datează din anul 1938. Amprenta timpului și lipsa investițiilor din ultimii ani au făcut ca infrastructura spitalului să se degradeze tot mai mult și să îngreuneze activitatea cadrelor medicale”, a scris primarul Vergil Chițac pe pagina de Facebook.


Acesta a explicat că, printre lucrările planificate, se numără și montatrea instalațiilor de panouri solare și fotovoltaice, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice, montarea ușilor antibacteriene și accesibilizarea zonelor dedicate persoanelor cu dizabilități.

„Printre lucrările ce vor fi efectuate se regăsesc:
- termoizolarea și hidroizolarea anvelopei clădirii
- înlocuirea instalaţiilor sanitare, termice și electrice
- înlocuirea tâmplăriei exterioare
- montare instalaţie panouri solare și fotovoltaice
- montare sistem monitorizare video
- montare de uşi antibacteriene
- înlocuire obiecte sanitare în totalitate
- realizare instalaţie stingere incendii, hidranţi interiori şi exteriori, staţie și grup de pompare
- montarea instalaţie de detectare, semnalizare, avertizare incendiu și iluminat de securitate
- accesibilizare spaţiu pentru persoane cu dizabilităţi”, a adăugat primarul Constanței. 


De asemenea, edilul a menționat că se urmărește scăderea cu 69% a nivelului gazelor cu efect de seră la nivelul clădirii și scăderea cu 44% a consumului de energie primară.

„Totodată, consumul de energie din surse regenerabile va crește cu 515.645,00 kWh/an”, a explicat acesta. 

UPDATEPotrivit unui comunicat furnizat de Primăria Constanța, investiția este de 5 milioane de euro.

„Investiții de 5 milioane de euro în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Astăzi, 04.11.2021, Unitatea administrativ teritorială municipiul Constanța a semnat contractul de finanțare cu nr. 7220 aferent proiectului "Creșterea eficienței energetice a imobilului  Spitalul  Municipal  Constanța".

Proiectul "Creșterea eficienței energetice a imobilului Spitalul Municipal  Constanța" este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 3: Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - Clădiri publice.

Proiectul are o valoare totală de 25.051.754,69 lei, din care  valoare eligibilă 16.881.120,81 lei, contribuția financiară a Uniunii Europene la realizarea proiectului prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de  14.348.952,69 lei, respectiv 85% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 2.194.545,70 lei sunt alocați din bugetul de stat, respectiv 13 % din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 337.622,42 lei reprezintă contribuția Unității Administrativ - Teritoriale Constanța, respectiv 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 8.170.633,88 lei reprezintă cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea eficientei energetice a imobilului în care funcţionează Spitalul de Boli Infectioase Constanţa, prin implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice la nivelul clădirii şi alinierii la standardele şi cerinţele de performanţă energetice europene.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  • Scăderea nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2) la nivelul clădirii, cu 69,08%,
  • Scăderea consumului anual de energie primară (kWh/an) la nivelul clădirii, cu 44,43%,
  • Scăderea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile (tep), la nivelul clădirii, cu 57,40%,
  • Scăderea consumului specific de energie primară utilizând surse neregenerabile (kWh/mp/an), la nivelul clădirii cu 71,45%,respectiv al consumului de energie primară pentru încălzire răcire cu 74,60%,
  • Creşterea consumului anual de energie primară utilizând surse regenerabile (kWh/an), la nivelul clădirii, cu 515.645,00 kWh/an,din care 229.045,00 kWh/an pentru încălzire, 208.000,00 kWh/an pentru apă caldă de consum şi 78.600,00 kWh/an pentru iluminat.


DESCRIEREA INVESTIȚIEI

Investiţia se va realiza asupra Corpului C1, respectiv asupra clădirii în care funcţionează în prezent Spitalul Municipal. Clădirea a fost edificată în anul 1938, are un regim de înălţime S+P+2E+M (5 niveluri), o arie construită la sol de 1.373 mp şi o arie construită desfăşurată de 5.418 mp. Suprafaţa utilă totală a construcţiei este de 4.092,68 mp, fiind identică cu aria utilă încălzită. Lucrările de reabilitare vor fi realizate asupra corpului de clădire, evidenţiat în extrasul de carte funciară cu codificarea C1.  Proiectul va cuprinde o singură componentă, iar lucrările efectuate la nivelul acesteia sunt:

A.Măsuri de creştere a eficienţei energetice: realizarea unei hidroizolaţii corespunzătoare pe perimetrul fundaţiei; înlocuirea instalaţiilor sanitare şi termice; izolarea termică a pereţilor exteriori cu vată minerală bazaltică de exterior, bordarea golurilor tâmplăriei cu vată minerală bazaltică de exterior; izolarea termică a soclului; izolarea termică a pardoselii; termoizolarea planşeului peste ultimul nivel; schimbarea tâmplăriei exterioare existente din PVC şi lemn cu tâmplărie performantă energetic din aluminiu cu geam termoizolant dublu; montarea pompelor de căldură de tip aer-apă şi integrarea acestora în sistemul existent de încălzire, inclusiv automatizarea soluţiei; montarea unei instalaţii de panouri solare, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de tip LED; montarea unui sistem de panouri fotovoltaice; montarea unui sistem de ventilarea locală a spaţiilor cu recuperatoare de căldură, montarea unei instalaţii de climatizare; lucrări de management energetic integrat pentru clădire, etc.

B.Măsuri conexe care contribuie la implementarea proiectului: refacerea şarpantei; refacerea tencuielilor şi finisajelor interioare,  refacerea pardoselii la demisol, ca urmare a lucrărilor de izolaţie termică; lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare; realizarea unor instalaţii de curenţi slabi TV şi date; înlocuirea balustradelor; înlocuirea tuturor obiectelor sanitare; modernizarea instalaţiei de iluminat; realizarea unei instalaţii de stingere a incendiilor; montare staţie de pompare cu grup de pompare pentru hidranţii interiori şi exteriori; montarea de instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu; realizarea instalaţiei de iluminat de securitate; prevederea unui paratrăsnet de tip PDA cu rază minimă de acţiune de 100 de metri; înlocuirea uşilor de acces în spital cu unele cu sistem de închidere automată; accesibilizarea spaţiului pentru persoanele cu dizabilităţi prin refacerea rampei de acces existente; refacerea trotuarului din jurul clădirii; montarea unui sistem de colectare, dirijare şi îndepărtare a apei pluviale de pe acoperiş”


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instanța a decis Un nou spațiu pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța!

14 Jan 2022 2508

Cum arată la interior Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, la 3 luni și jumătate de la incendiul de la secția ATI (galerie foto)

13 Jan 2022 642

Licitație organizată de Spitalul de Boli Infecțioase Constanța contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

13 Jan 2022 608

ZIUA LIVE. „Am mers la Spitalul de Boli Infecțioase unde am găsit o stare de spirit debusolantă, o apatie din perspectiva lucrărilor care se întreprind”

12 Jan 2022 1194

Președintele CJC, Mihai Lupu, despre necesitatea unui spital nou la Constanța

11 Jan 2022 661

LIVE. UPDATE. Constanța Spitalul de Boli Infecțioase va fi redeschis la finalul lunii februarie 2022. Precizările ministrului Sănătății (GALERIE FOTO și VIDEO)

11 Jan 2022 1710

Imaginea zilei! Gigel, roboțelul vedetă de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jan 2022 2310

ZIUA LIVE Liderii USR Constanța, despre vizita ministrului sănătății la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

11 Jan 2022 839

Imagini din timpul vizitei Ministrului Sănătății, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jan 2022 1171

Ministrul Sănătății a venit la Constanța Situația la Spitalul de Boli Infecțioase, acolo unde secția de ATI COVID a ars în toamna anului 2021 (GALERIE FOTO)

11 Jan 2022 665

LIVE Ministrul Sănătății, vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde secția de ATI COVID a ars în toamna anului 2021

11 Jan 2022 909

Expertizele cerute de Inspectoratul de Stat în Construcţii în cazul Spitalului de Boli Infecţioase vor fi gata săptămâna aceasta. ISU a respins avizul de securitate la incendiu pentru instalaţiile de stingere cu hidranţi

11 Jan 2022 1094

UPDATE Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine mâine la Constanța. Va vizita Spitalul de Boli Infecțioase

10 Jan 2022 1180

Mii de constănțeni cer redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase. Ministrul Rafila vine la Constanța - „Mi se pare ciudat că acest spital nu și-a reluat activitatea"!

08 Jan 2022 1179

Ministrul Sănătății „Săptămâna viitoare voi merge la Constanța la Spitalul de Boli Infecțioase“ (VIDEO)

07 Jan 2022 1002