Reportaj

Statuile din Constanţa, un omagiu adus celor care şi-au pus amprenta asupra oraşului de la malul Mării Negre (galerie foto)

Constanţa se poate lăuda cu monumente şi statui deosebite, care  înfăţişează personalităţi ce au avut un rol important  în dezvoltarea oraşului. În principiu, o statuie este o mândrie a urbei în care este amplasată. Acestea  sunt mărturii ale trecerii timpului şi sunt singurele care au rămas la fel, în ciuda tuturor schimbărilor suferite de oraşul nostru

Chiar şi aşa, deşi nu şi-au schimbat prea mult aspectul, multe dintre ele şi-au schimbat amplasamentul iniţial, fiind mutate de-a lungul timpului din loc în loc prin Constanţa. Printre personalităţile  imortalizate în piatră sau bronz se află marele poet roman Ovidiu, poetul Mihai Eminescu, inginerul Anghel Saligny, foştii  primari ai oraşului Constanţa, Ion Bănescu şi Ion N. Roman, Andrei Şaguna  şi  Vasile Pârvan.

Statuia lui Ovidiu

Primul dintre monumentele statuare ridicat la Constanţa este cel care înfăţişează pe marele poet roman, Publius Ovidius Naso (43 e.n. - 17 e.n.), primul mare poet liric care a trăit pe pământul românesc.
Iniţial, statuia a fost amplasată cu faţa spre nord, dar construcţia Palatului Primăriei a impus, în 1921, mutarea pe actualul loc. În cursul ocupaţiei Germano-Bulgare, în anii 1916-1918, statuia a fost dată jos de pe soclu de armata bulgară, pentru a fi luată ca pradă de război, dar intervenţia unor ofiţeri germani a oprit originala „iniţiativă culturală”; până la revenirea autorităţilor româneşti, în noiembrie 1918, statuia a fost adăpostită în subsolul Primăriei. Astăzi, ea este amplasată în Piaţa Ovidiu, în faţa  Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

Este opera sculptorului italian Ettore Ferrari (realizator şi al statuii lui Abraham Lincoln, de la Washington). Ea a fost realizată în anul 1887, prin subscripţie publică. Soclul statuii, construit din piatră, are o înălţime de 2.68 m, iar statuia, turnată în bronz, are 2.60 m înălţime. Statuia îl înfăţişează pe Ovidiu într-o atitudine adânc meditativă. Poetul, îmbrăcat cu o togă care ii cade până la glezne, are capul aplecat şi sprijinit pe mâna dreaptă, în care înainte avea şi un „stillus”, iar în mâna stângă, îndoită la piept, ţine un „volumen”, simbol al unui manuscris. O copie a statuii lui Ovidiu a fost dezvelită în 1925, în oraşul de baştină al poetului, Sulmona, oraş înfrăţit cu Constanţa.
Pe soclu, un pasaj din „Tristele”, din elegia „Dorinţele din urmă”, reprezintă epitaful pe care însuşi poetul l-a scris în exilul său tomitan: „Sub această piatră zace Ovidiu, cântăreţul / Iubirilor gingaşe, răpus de-al său talent / O, tu, ce treci pe-aice, dacă-ai iubit vreodată / Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin!“.

Poetul s-a născut la Sulmona, la 20 martie anul 43 i.Hr. El se consacră din tinereţe artei poetice, către care avea o inclinaţie deosebită. În prima parte, cultivă genul erotic, prin operele sale „Arta iubirii” („Ars amandi”), „Leacurile iubirii” („Remedia amoris”) şi altele, opere foarte gustate de tânăra aristocraţie a Romei acelei perioade. Către maturitatea sa poetică, el abordează alte teme, în operele sale „Metamorfozele” şi „Fastele”. În toamna anului 8 d.Hr. împăratul Augustus, supărat pe poet din motive rămase necunoscute până astăzi, îl trimite în exil la Tomis, unde va rămâne timp de 9 ani, până la sfârşitul vieţii sale. Poetul moare în anul 17 d.Hr, la Tomis, dar pe perioada şederii sale aici, el scrie „Tristele” şi „Scrisori din pont” colecţii de elegii trimise la Roma soţiei, prietenilor şi chiar împăratului, în speranţa ca va fi iertat. Chiar dacă tomitanii l-au primit cu mare cinste, în operele sale, poetul exagerează condiţiile mediului în care trăia, implorând mila împăratului. Sfârşitul îl găseşte tot printre geţi, a căror limbă o şi învăţase şi în care a scris şi un poem, astăzi pierdut. Opera sa îl impune însă posterităţii ca pe un mare poet şi cântăreţ al meleagurilor dobrogene.
În prezent, în zona centrului vechi a oraşului se efectuează lucrări de restaurare şi reamenajare  a zonei istorice a municipiului Constanţa, lucrări ce au început pe 21 noiembrie 2012. Cu toate  acestea, singurul lucru neschimbat rămâne statuia lui Ovidiu, care veghează răbdător Piaţa, devenită astăzi un adevărat şantier.

Statuia lui Mihai Eminescu

Tot în zona peninsulară, în apropierea Cazinoului, se află şi statuia  lui Mihai  Eminescu. Aceasta este  un bust din bronz, realizat de sculptorul bucureştean Oscar Han în anul 1930. Dezvelirea oficială a monumentului a avut loc în data de 15 august 1934. Monumentul este  amplasat pe Faleza Cazinoului, în zona Farului Genovez. Pe soclu se profilează chipul statuar al unei femei, pe care unii au confundat-o cu marea iubire a lui Eminescu, Veronica Micle. Ei bine, nu este Veronica.
Această sculptură o înfăţişează pe Calliope, muza lui Eminescu, în mitologia greacă fiind cunoscută ca muză a poemelor eroice, fiind de asemenea inspiraţia Iliadei şi a Odiseei, a legendarului poet Homer. În noaptea de 4 martie 2011, statuia a fost vandalizată, hoţii furând efigia masivă din bronz de pe soclu, pe care era înscris numele poetului naţional, deşi în zona unde este amplasat monumentul există două posturi ale gardienilor publici, iar în spatele statuii se află şi un post al poliţiei militare care asigură paza Comandamentului Flotei.

Mutarea  bustului lui Eminescu

Statuia lui Eminescu nu a fost dintotdeauna unde se află astăzi. În 1937, la trei ani de când a fost  dezvelită, ea a fost mutată pe faleză, locul fiind ocupat de statuia reginei Elisabeta. Drept urmare, Eminescu a fost obligat să observe marea din altă zonă, ceva mai jos, spre Hotelul Carol. Perioada în care a fost mutat bustul e confirmată şi de al treilea etaj adaugat hotelului Carol I, lucru ce s-a întamplat  în anii 1924 - 1927. De-a lungul timpului au mai urmat mici amenajări, până s-a ajuns la forma finală pe care o ştim şi astăzi.

„Mai am un singur dor“

Mai am un singur dor/
În liniştea serii/
Să mă lăsaţi să mor
La marginea mării;
Să-mi fie somnul lin/
Şi codrul aproape,/
Pe-ntinsele ape/
Să am un cer senin

Primăria din timpul respectiv a onorat această dorinţă a poetului, iar acum Mihai Eminescu priveşte la marea schimbătoare, ce îl fascina atât de mult. Ca să existe aici un bust al faimosului scriitor, trebuia ca acesta să aibă o legătură cu acest loc. Prima şi cea mai celebră legătură este cea din perioada când Eminescu s-a cazat în fostul Hotel D’Angleterre, pe locul în care s-a construit Hotelul Regina, actualul Intim. De la terasa unei camere, pe data de 16 iunie 1882, Eminescu îi scria iubitei sale, Veronica Micle: „[...] O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea, pe care-o văz pentru-ntâia oară? Efectul unei nemărginiri pururea mişcate. Dar, abia de două zile aici, n-am văzut-o în toate feţele, căci ea e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeia. Constanţa sau Chiustenge este un mic orăşel, dar îndestul de frumos. Nu are a  face deloc cu Rusciucul. Casele au o oarecare eleganţă în clădirea lor, căci piatra e ieftină aci şi clădirile sunt din piatră pătrată, iar primăria, de când stăpânesc românii şi există un consiliu comunal, a făcut foarte mult pentru orânduiala şi înfrumuseţarea oraşului.[...]“

Statuia lui Anghel Saligny

Statuia lui Anghel Saligny, realizată în anul 1957  de acelaşi sculptor care a realizat şi statuia lui Mihai Eminescu, Oscar Han, este o înfăţişare în bronz  a ilustrului inginer care a realizat podul feroviar de peste Dunăre, silozurile în construcţia cărora a folosit, pentru prima oară în lume, elemente prefabricate din beton şi care, a proiectat şi condus lucrările de construcţie şi modernizare a Portului Constanţa. Realizările lui îl situează printre cei mai străluciţi ingineri români. Statuia  este situată pe Bd. Elisabeta colţ cu str. Ovidiu, deasupra Porţii nr. 1 Port Constanţa.
Trebuie menţionat faptul că nici statuia lui Saligny nu a fost dintotdeauna în locul unde este astăzi. Ea  era cândva amplasată puţin mai jos, urmând ca apoi să fie reaşezată în locul unde este încă din 16 octombrie 1996.

Bustul lui Ion Bănescu

Opera realizată în 1910 de Dimitrie Paciurea este o înfăţişare din piatră a omului care este considerat astăzi întemeietorul staţiunii Mamaia şi este situată pe bulevardul Tomis 51, în Parcul Primăriei municipiului Constanţa.
Ion Bănescu a fost profesor, politician, istoric, jurist şi avocat român. El a ocupat funcţia de  primar al oraşului Constanţa în perioada 1850-1909. Ideile lui îndrăzneţe şi planurile ce şi-au dovedit valabilitatea în timp, au dus la modernizarea oraşului. El este şi fondatorul învăţământului modern în judeţul Constanţa

Statuia lui Ioan N. Roman

Personalitatea lui Ioan N. Roman este bine cunoscută, atât pe plan local cât şi pe plan naţional.
S-a născut în comuna Tropoclo, judeţul Ismail, dar a fost declarat în comuna Comândăreşti, judeţul Iaşi, astăzi satul Răuseni din judeţul Botoşani. I.N. Roman s-a remarcat pentru îndelungatul său ataşament pentru ţinuturile Dobrogei şi pentru poporul român în general. Absolvent al studiilor liceale la Iaşi, începe studiile juridice pe care le încheie în perioada 1893-1897 la Bruxelles. În 1895 îşi încheie studiile doctorale cu teza „Protestation des Roumains de Transylvanie et de Hongrie contre l’oppression magyare”. În 1897 revine în ţară, lucrează în cadrul Judecătoriei de pe lângă Curtea de Argeş, fiind apoi numit judecător la Medgidia. În 1899, Ministerul Justiţiei îi acordă dreptul de a practica avocatura. Lucrează ca avocat începând cu anul 1900 la Constanţa, unde devine şi primar al oraşului în 1910.

A fost redactor şi colaborator al mai multor publicaţii foarte importante, printre care: Farul (1903-1904/1911-1919), Arhiva Dobrogei (1916-1919), Analele Dobrogei (1920-1931), Drapelul, Liberalul, Dobrogea Jună, Neamul românesc, etc.
Municipalitatea a decis să-l cinstească, ridicând în amintirea lui un bust din bronz. Opera este realizată de sculptorul I. Dimitriu-Bârlad, autor de monumente ale eroilor din Primul Război Mondial. Bustul a fost aşezat în parcul triunghiular din faţa Tribunalului, Prefecturii şi Curţii de Apel, pe soclul fostului monument al Avântului Ţării, ridicat după 1913 şi distrus de armatele bulgare în timpul ocupaţiei din vremea Primului Război Mondial; ulterior, statuia a fost plimbată în mai multe locuri din oraşul Constanţa, astăzi găsindu-şi amplasamentul în parcul din faţa Bibliotecii Judeţene I.N. Roman - Constanţa.

Statuia lui Andrei Şaguna

Statuia lui Andrei Şaguna este amplasată în faţa Universităţii cu acelaşi nume, din Constanţa, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 13.
Impresionanta statuie din  bronz a mitropolitului ardelean are o greutate de şapte tone şi o înălţime de 4,5 metri. Aceasta a costat peste trei miliarde de lei şi a fost realizată  pe parcursul a 11 ani de prestigiosul sculptor Dup Darie, din iniţiativa Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna”, cu sprijinul generos acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de sponsorii locali.
Andrei Şaguna s-a născut în oraşul Miscolt din Ungaria, la 20 decembrie 1808. Mitropolitul Andrei Şaguna a dus o muncă neobosită pentru slujirea poporului român prin cultură, înfiinţând şcoli elementare, ce erau sub conducerea Bisericii. Învăţătorii erau absolvenţi ai Institutului Pedagogic din Sibiu, condus de Biserică. Preoţii parohi funcţionau ca directori ai acestor şcoli, iar protopopii aveau misiunea de inspectori ale acestora. La sfârşitul arhipăstoririi sale funcţionau aproape 800 de şcoli elementare.

Bustul lui Vasile Pârvan

Situat la intrarea în Parcul Arheologic, către  bulevardul Ferdinand, bustul lui Vasile Pârvan  a fost dezvelit în anul 1957  şi este  opera sculptorului Ion Irimescu.
Vasile Pârvan (1882 - 1927) a fost unul dintre marii arheologi români, de numele căruia se leagă cele mai importante descoperiri legate de istoria Dobrogei şi a oraşului Constanţa. El a condus cercetări arheologice în diferite regiuni ale ţării ca director al Muzeului Naţional de Antichităţi din Bucureşti, ca membru al Academiei Române - secţia istorică şi al Comisiunii monumentelor istorice. A studiat  complexul arheologic de la Adamclisi şi treptat, prin cercetările întreprinse, a ajuns să cunoască îndeaproape întreaga regiune Dobrogea şi  să aducă date preţioase în problema începuturilor civilizaţiei greceşti în oraşele pontice.

În trei campanii arheologice, a scos la lumină zidurile puternicei fortăreţe de la Histria. Cercetările sale au constituit baza documentară pentru mai multe studii româneşti şi străine asupra istoriei vechilor colonii greceşti de pe ţărmurile Mării Negre.
Statuile sunt un simbol al culturii locale sau naţionale, ele ajung să se identifice chiar cu comunitatea în mijlocul căreia se află, nu de puţine ori fiind  menţionate în materialele promoţionale pentru turiştii care ajung să viziteze destinaţia în cauză.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde ar putea utiliza Primăria Constanţa voucherul de 15.000 de euro pentru wi-fi în spaţii publice

11 Dec 2018 167

„Jaluzele albastre“, „bomboane“ ori „lăptic“ Aproximativ 20 de persoane, condamnate. Ce făceau ele în zona Gării CFR Constanţa

11 Dec 2018 189

Licitație la CN APMC Se caută un evaluator pentru parcelele de teren din porturile Constanța, Tomis, Midia, Mangalia și Basarabi (document)

11 Dec 2018 219

Oyama Karate Constanţa a obţinut 16 medalii la Cupa Kontact Karate (galerie foto)

11 Dec 2018 447

Doi oameni de afaceri din Turcia investesc în imobiliare în municipiul Constanţa. Detalii

11 Dec 2018 362

O firmă din Cluj cu punct de lucru în Ovidiu se va ocupa de întreţinerea drumurilor de la DRDP Constanţa (document)

11 Dec 2018 307

Singurul constănţean judecat şi condamnat pentru bigamie este nemulţumit de pedeapsă

11 Dec 2018 264

#CiteşteDobrogea Muzeu regional dobrogean, visul de acum un secol al academicianului Ion Simionescu. Lucrări din Bibilioteca virtuală ZIUA de Constanţa

11 Dec 2018 220

Trei companii, selectate de CN APM Constanța pentru prestarea serviciilor de transport aerian de persoane (document)

11 Dec 2018 306

Dumitru Learciu, la judecată cu ALDE. Azi, un nou termen

11 Dec 2018 283

„Cazinoul invizibil”, o nouă dezbatere pe tema revitalizării emblematice a Constanţei

11 Dec 2018 312

Trubadurii interbelici și legăturile lor cu Dobrogea - Artiști și reprezentații din anii 20-30 (II)

11 Dec 2018 306

„Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, lecţie despre rădăcini şi iubire necondiţionată de neam

11 Dec 2018 312

Bianca Fota, MVP Phoenix Știința Constanța, o nouă victorie, cu CSM Alexandria

10 Dec 2018 227

Militari de elită din Constanța. Cap. Iaszfalvi Florian Tiberiu, militar veteran din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri (galerie foto)

10 Dec 2018 521

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion „PSD e un partid de penali. Tot ceea ce au făcut de 2 ani de zile este în sprijinul infractorilor“

10 Dec 2018 244

UPDATE. FC Viitorul a pierdut meciul cu FCSB din etapa a 19-a a Ligii I de fotbal. Cu ce scor s-a încheiat partida

10 Dec 2018 367

Post vacant la Liceul Tehnologic Cogealac, județul Constanța. Ce condiții trebuie îndeplinite și când este programat concursul

10 Dec 2018 304

UPDATE. Accident rutier în județul Constanța, între localitățile Medgidia și Tortomanu. Sunt mai multe victime printre care și copii (galerie foto)

10 Dec 2018 3817

Constanța. Zece nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Două sunt pentru descărcare/încărcare

10 Dec 2018 186

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța în doliu. Asistenta șefă Rodica Florea s-a stins din viață

10 Dec 2018 2096

Cum va fi vremea la Constanța în următoarele două săptămâni. Nu scăpăm de precipitații la malul mării

10 Dec 2018 597

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 decembrie 2018

10 Dec 2018 238

Intervenție de urgență pe strada I.L.Caragiale din Constanța. Pompierii, chemați în ajutor

10 Dec 2018 291

La Istria a fost gasit un membru inferior al unui corp uman (picior) carbonizat

10 Dec 2018 1206

UPDATE. Ședință de îndată a Consiliului Local Constanța. Două proiecte pe ordinea de zi (galerie foto)

10 Dec 2018 319

DSVSA Constanţa, control la unităţile alimentare. Ce s-a constatat

10 Dec 2018 230

Persoană sancţionată de poliţiştii constănţeni, pentru folosirea unui minor în scop de cerşetorie

10 Dec 2018 163

UPDATE. Alertă meteo. Mesaj nou de vreme severă pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. Ce localităţi sunt vizate

10 Dec 2018 2402

UPDATE Terifiant. Accident rutier grav. Pieton zdrobit la ieşire din Constanţa. Au trecut peste el cel puţin trei maşini (galerie foto+video)

10 Dec 2018 14896

Sondaj de opinie Ce părere au constănţenii despre noile autobuze Isuzu cumpărate de Primăria Constanţa?

10 Dec 2018 196

Kostas Gyros SRL, o nouă firmă înfiinţată în Constanţa

10 Dec 2018 156

Judecătorii au decis. Mondo Cafe nu scapă de faliment

10 Dec 2018 158

Doi administratori ai Constanţa Shopping City, societatea care deţine City Park Mall, au fost revocaţi

10 Dec 2018 900

Dobrogea Coop-Societate Cooperativă SRL, cu 57 de puncte de lucru, a intrat în faliment. Dosarul, amânat pentru aprilie 2019

10 Dec 2018 214

IPTANA şi CN APM Constanţa au bătut palma. Firma se va ocupa de reparaţia digului de nord (document)

10 Dec 2018 347

CNAPM Constanţa dotează cu camere de supraveghere două clădiri din Portul Constanţa (documente)

10 Dec 2018 220

Şedinţă de îndată a CLM. Se aprobă contractul şi cheltuielile legate de proiectul „SMART CT”

10 Dec 2018 250

Cum a marcat filiala ALDE Constanţa Ziua Constituţiei

10 Dec 2018 307

„Un viitor campion în familie!” Antrenorul Gheorghe Grigore, de la CS Farul Constanţa, bunic pentru prima oară

10 Dec 2018 504

Va avea 15 etaje şi cinci subsoluri. Imobil, ridicat de MCF Construct 2000 SRL în municipiul Constanţa

10 Dec 2018 2276

Obligat în primă instanţă să achite CJC 61.591,20 lei Unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu, amânat

10 Dec 2018 324

Sondaj de opinie Sunteţi de acord ca limita de viteză în municipiul Constanţa să crească de la 50 km/oră la 60 km/oră?

10 Dec 2018 471

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, familia Idu, Florin Cârstocea, Omer Susli şi Nicolae Bucovală

10 Dec 2018 1089

Repere şi somităţi. Gheorghe Dumitraşcu, un om care şi-a dedicat viaţa studiului istoriei şi politicii (galerie foto)

10 Dec 2018 450

Ce spun Ciprian Marica şi Petre Grigoraş SSC Farul încheie anul pe loc de retrogradare. Va urma o remaniere a lotului de jucători

10 Dec 2018 1360

Un poliţist din Constanţa a luat cu executare. Cât a cerut IPJ Constanţa cu titlu de daune morale

10 Dec 2018 1522

UPDATE. Accident rutier în apropierea Spitalului Municipal din Medgidia. Un pieton a fost rănit

09 Dec 2018 704

UPDATE. Partida dintre FCSB și FC Viitorul Constanța, amânată din cauza ceții. Ce a decis arbitrul partidei

09 Dec 2018 751

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța Imagini de la eveniment. Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța. Un pieton a fost lovit de o mașină (galerie foto+video)

09 Dec 2018 6021