Actualitate

Statutul poliţistului local, pe masa deputaţilor. A fost adoptat de Senat (document)

Proiectul de lege privind statutul poliţistului local a ajuns pe masa deputaţilor. Iniţiativa a trecut de votul senatorilor, Camera Deputaţilor având rol decizional. Potrivit expunerii de motive, „poliţiştii locali, în majoritatea cazurilor, sunt la fel de solicitaţi şi competenţi ca şi cei din cadrul celorlalte structuri: poliţişti, jandarmi, cu care, de altfel întreprind aceleaşi tipuri de acţiuni comune, formând patrule mixte, în baza protocoalelor încheiate, iar abordarea drepturilor diferenţiat ar fi inechitabilă şi discriminatorie”.
 
Conform art.17 din Legea nr. 155 din 2010, poliţistul local este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege, şi beneficiază de dispoziţiile legii penale cu privire la persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Atribuţiile pe care poliţistul local le îndeplineşte în exercitarea competenţelor conferite de lege şi care, în domeniul ordinii publice şi circulaţiei pe drumurile publice, sunt similare celor prevăzute pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Române, deşi competenţa este limitată, constituie activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată. Poliţiştii locali îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă care implică riscuri, o suprasolicitare nervoasă, poziţii ortostatice prelungite sau efort fizic care poate duce la uzură prematură a organismului, condiţii nevaforabile de climat, temperaturi extreme, portul armamentului şi muniţiei.
 
În susţinerea celor prezentate, precizăm câteva date culese de la 58 de structuri de poliţie locală din România, la nivelul anului 2018: cazuri ultraj - 126 poliţişti locali implicaţi, decese - 32 poliţişti locali (cu vârste cuprinse între 37 şi 59 de ani).
 
Acest statut nu este necesar doar prin prisma asigurării unor drepturi, ci li pentru a oferi o mai mare protecţie poliţiştilor locali, prin stabilirea în mod unitar de reguli, norme şi proceduri care să conducă la profesionalizarea instituţiei poliţiei locale, să definească şi să reglementeze drepturile poliţiştilor locali, condiţiile specifice de selecţie şi încadrare laolaltă cu obligaţiile şi modul de desfăşurare a activităţii.
 
Puteţi consulta forma adoptată de Senat în secţiunea „Documente”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție unde vă parcați mașina! Polițiștii locali din Constanța au ridicat mai multe mașini parcate neregulamentar (galerie foto)

24 Apr 2019 192

S-a creat un precedent? A câştigat în instanţă anularea sancţiunii. Unde îşi plimba fără lesă, prin Constanţa, labradorul

23 Apr 2019 1013

Atenție unde parcați! Mai mulți șoferi sancționați la Constanța pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap (galerie foto)

19 Apr 2019 532

Razie a polițiștilor locali din Constanța în mai multe zone din municipiu. Au fost aplicate amenzi (galerie foto)

18 Apr 2019 423

Mai mulți șoferi sancționați la Constanța pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Ce amendă trebuie să achite (galerie foto)

17 Apr 2019 689

Poliţia Locală Zeci de terenuri din Constanţa, neigienizate

16 Apr 2019 479

Poliţia Locală continuă acțiunea de ridicare a maşinilor abandonate sau fără stăpân din Constanţa (galerie foto)

15 Apr 2019 437

Zeci de amenzi aplicate de polițiștii locali din Constanța într-o singură zi. Cele mai multe pentru încălcări ale legislației rutiere (galerie foto)

12 Apr 2019 526

Mașină abandonată pe strada Arcașului din Poarta 6 din Constanța, ridicată de polițiștii locali (galerie foto)

12 Apr 2019 809

Poliția Locală Constanța continuă ridicarea autoturismelor abandonate sau fără stăpân (galerie foto)

11 Apr 2019 546

A început ridicarea mașinilor abandonate din municipiul Constanța. Poliția Locală a ridicat prima mașină din zona Teatrului Oleg Danovski

09 Apr 2019 1399

Poliţia locală din Constanţa, în acţiune. Peste o mie de amenzi, aplicate în şapte zile (galerie foto)

09 Apr 2019 464

Atenţie şoferi. Poliţia Locală Constanţa sancţionează conducătorii auto care opresc în loc nepermis (galerie foto)

05 Apr 2019 474

Acţiune în cartierul Anadalchioi. Poliţiştii locali constănţeni au efectuat un control în zonă. Iată motivul

05 Apr 2019 562

Peste 120 de înştiinţări pentru constănţenii care trebuie să îşi igienizeze imobilele. Poliţia Locală Constanţa, în campania "Curăţăm Constanţa Noastră"

03 Apr 2019 515