Actualitate

Statutul poliţistului local, pe masa deputaţilor. A fost adoptat de Senat (document)

Proiectul de lege privind statutul poliţistului local a ajuns pe masa deputaţilor. Iniţiativa a trecut de votul senatorilor, Camera Deputaţilor având rol decizional. Potrivit expunerii de motive, „poliţiştii locali, în majoritatea cazurilor, sunt la fel de solicitaţi şi competenţi ca şi cei din cadrul celorlalte structuri: poliţişti, jandarmi, cu care, de altfel întreprind aceleaşi tipuri de acţiuni comune, formând patrule mixte, în baza protocoalelor încheiate, iar abordarea drepturilor diferenţiat ar fi inechitabilă şi discriminatorie”.
 
Conform art.17 din Legea nr. 155 din 2010, poliţistul local este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege, şi beneficiază de dispoziţiile legii penale cu privire la persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Atribuţiile pe care poliţistul local le îndeplineşte în exercitarea competenţelor conferite de lege şi care, în domeniul ordinii publice şi circulaţiei pe drumurile publice, sunt similare celor prevăzute pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Române, deşi competenţa este limitată, constituie activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată. Poliţiştii locali îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă care implică riscuri, o suprasolicitare nervoasă, poziţii ortostatice prelungite sau efort fizic care poate duce la uzură prematură a organismului, condiţii nevaforabile de climat, temperaturi extreme, portul armamentului şi muniţiei.
 
În susţinerea celor prezentate, precizăm câteva date culese de la 58 de structuri de poliţie locală din România, la nivelul anului 2018: cazuri ultraj - 126 poliţişti locali implicaţi, decese - 32 poliţişti locali (cu vârste cuprinse între 37 şi 59 de ani).
 
Acest statut nu este necesar doar prin prisma asigurării unor drepturi, ci li pentru a oferi o mai mare protecţie poliţiştilor locali, prin stabilirea în mod unitar de reguli, norme şi proceduri care să conducă la profesionalizarea instituţiei poliţiei locale, să definească şi să reglementeze drepturile poliţiştilor locali, condiţiile specifice de selecţie şi încadrare laolaltă cu obligaţiile şi modul de desfăşurare a activităţii.
 
Puteţi consulta forma adoptată de Senat în secţiunea „Documente”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliţiştii locali constănţeni au amendat o societate pentru că permitea clienţilor să fumeze în interior. Ce motiv a invocat firma

26 Jun 2019 158

Zeci de amenzi aplicate de polițiștii locali din Constanța în week-end. Ce nereguli au fost sancționate (galerie foto)

24 Jun 2019 1274

Zeci de amenzi aplicate de polițiștii locali din Constanța într-o singură zi. Cele mai multe pentru încălcări ale legislației rutiere

21 Jun 2019 508

Poliția Locală Constanța Sute de sancțiuni, aplicate în minivacanța de Rusalii (galerie foto)

18 Jun 2019 968

Interviu online cu Gabriel Enache, poliţist local în cadrul DGPL Constanţa „În ziua de azi, trecerea de la contravenţie la infracţiune este foarte uşoară“

14 Jun 2019 3573

Un constănţean, amendat pentru un picnic în loc nepermis. Totuşi, a câştigat în instanţă

14 Jun 2019 2411

USR Constanţa, sesizări către ABADL şi Poliţia Locală Lacul Tăbăcărie a devenit bătaia de joc a autorităţilor. Ce spune administratorul luciului de apă?

14 Jun 2019 1942

O societate din Constanţa, pe care funcţionează un local cu acces privat, amendată pentru fumat. S-a ajuns în instanţă

13 Jun 2019 3016

Constanţa Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri care nu menţin curăţenia (galerie foto)

12 Jun 2019 549

Amendă pentru construcţie fără autorizaţie, anulată de instanţă. Cum a câştigat o firmă în faţa Primăriei Constanţa

11 Jun 2019 1127

Atenție unde pregătiți grătarul. Mai mulți constănțeni au fost sancționați în week-end de polițiștii locali (galerie foto)

10 Jun 2019 550

Continuă ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar în zona Peninsulară din Constanţa

06 Jun 2019 521

Copaci tăiați ilegal pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța (galerie foto)

05 Jun 2019 2450

Constanţa. Maşini fără permis de acces în zona Peninsulară, ridicate de poliţiştii locali (galerie foto)

04 Jun 2019 735

Surprize neplăcute pentru șoferii care au parcat într-o stație de autobuz de pe strada Baba Novac din municipiul Constanța (galerie foto)

31 May 2019 1123