Sterilizarea tigancilor, motiv de ancheta internationala

Forurile internationale sunt interesate de tratamentul fata de rromi

Opinia publica internationala a luat cunostinta cu ingrijorare despre practicile unor medici constanteni * Dupa operatiile de cezariana, efectuate la spitalul din Constanta, mai multe tiganci au ramas fara uter * Organizatiile internationale urmeaza sa verifice daca sterilizarile erau necesare ori au fost facute abuziv, fara vreo motivatie de ordin medical * Cazurile de la Constanta au devenit subiecte in presa internationala * O revista dedicata apararii drepturilor rromilor a publicat un articol in care sunt pomenite numele tigancilor din Romania care au avut parte de un astfel de tratament

La presiunea comunitatii internationale, Romania are in derulare, de cativa ani de zile, un program de rezolvare a problemelor rromilor. Tiganii romani au invadat Europa si, in ciuda faptului ca expulzarile se tin lant, acestia reusesc sa treaca frontiera si sa ia din nou drumul Europei. Deja problema tiganilor nu mai este doar problema noastra, ci si a tarilor din Comunitatea Europeana. In localitatile in care exista comunitati mari de tigani, primariile nu fac fata cererilor de ajutor social, iar autoritatile incearca sa stavileasca nemultumirea populatiei legate de traiul in comun. O intrebare este din ce in ce mai vehiculata. Cine sunt cei care nu se adapteaza? Majoritarii, carora le este greu sa accepte langa ei tiganii, sau rromii care nu fac ceea ce trebuie pentru a fi acceptati in comunitati?! Ca de foarte multe ori, adevarul poate fi undeva la mijloc. Pentru a-si rezolva problemele interne, Romania a devenit beneficiara unor programe prin care i se aloca fonduri cu adresa precisa: integrarea si emanciparea rromilor.Daca altii stiu cum sa procedeze atunci cand vine vorba despre tigani, in Romania, abia acum, la 15 ani de la Revolutia din Decembrie, guvernantii s-au apucat de treaba, nu de alta, dar tot se apropie momentul cand se va lua in discutie primirea in Uniunea Europeana, iar viitorii parteneri sunt sensibili la ceea ce inseamna discriminare. Forurile internationale care au ca obiect de activitate apararea drepturilor rromilor au luat recent act despre modul in care tigancile sunt tratate in unitatile de sanatate din Romania. Incultura, ignoranta, dispretul celorlalti ar putea fi cauzele pentru care femeile care au nascut au plecat acasa fara sa stie ca, de fapt, nu mai sunt in stare sa mai ramana insarcinate niciodata. Medicii refuza sa comenteze cauzele pentru care anumite cazuri s-au soldat cu sterilizarea tigancilor in urma unor interventii chirurgicale. Nimeni nu poate acuza pe nimeni, dar familiile femeilor, precum si cei care au aflat despre astfel de practici se intreaba daca nu cumva actiunile au fost deliberate.

Septicemia este de vina

La tigani, casatoriile se aranjeaza cu mult timp inainte de varsta majoratului. Femeile trebuie sa fie sanatoase ca sa poata da nastere cat mai multor copii. Maria Iordan are doar 22 de ani si in februarie a nascut prin cezariana. A fost prima, dar si ultima sarcina. Interventia chirurgicala a fost efectuata de un medic rezident, dar la operatie a asistat chiar seful de sectie. Justificarea medicilor pentru faptul ca femeia a fost operata a fost aceea ca pozitia copilului inainte de nastere a fost anormala. Ciudatenia este ca Maria este inscrisa in evidentele unui medic de familie, iar grija pentru copilul pe care urma sa-l nasca a facut-o sa-si faca toate analizele, sa se prezinte la controalele ginecologice (datele exista in fisa). Ultima ecografie a evidentiat doar faptul ca exista prea putin lichid amniotic, dar nu se mai preciza nici un alt motiv pentru care femeia nu ar fi putut sa nasca normal si la termen. Totul parea sa mearga perfect. Numai ca, dupa cateva zile, Maria s-a adresat personalului medical pentru ca nu se simtea bine si mai existau si alte motive pentru care merita sa ceara ajutor. Femeia a fost purtata de colo-colo. In aceeasi zi s-au facut cinci ecografii, examene care au stabilit ca femeia avea peritonita, iar infectia afectase grav organismul. Coma se instalase cand Maria Iordan a fost operata. Ca prin vis, i-a auzit vorbind pe medici. Seful de sectie care asistase la operatia de cezariana ii "recomanda" rezidentei E.R., care a efectuat interventia: "Asa cum ai gresit-o, asa sa o repari"... "Reparatia" a constat in extirparea aparatului genital intern, iar rudelor, care au cautat-o la spital, li s-a spus ca asa se intampla in cazurile de cezariana. Rudele au cerut mai multe explicatii, dar li s-a raspuns ca orice interventie chirurgicala comporta riscuri si nimeni, in afara de Colegiul Medicilor, nu poate decide daca este sau nu vorba despre neglijenta in serviciu. Familia s-a adresat forului competent, iar in raspuns se preciza ca nu s-au primit rezultatele de laborator, fapt ce impiedica adoptarea unei decizii. Dupa o luna de spitalizare, femeia s-a intors acasa cu copilul care, de la nastere, are un sold dislocat. La suferintele indurate se mai adauga una... Maria risca sa fie izgonita de familia sotului care ar fi putut obiecta faptul ca nu mai poate face copii. Mama fetei se pregatise pentru tot ce era mai rau, adica sa-si ia acasa, undeva prin Moldova, si fata, si nepotul. Din fericire, socrii nu au izgonit-o, iar Maria si copilul au ramas la Constanta.

Alte cazuri sub semnul intrebarii

Luminita Ciubotaru este din Mangalia si a fost dusa la spital in stare de coma. A fost supusa unei operatii de cezariana, iar lucrurile s-au intamplat ca si in cazul Mariei Iordan. Femeii i s-a extirpat uterul, iar medicii au spus rudelor ca cel mai bine ar fi daca pacientei i s-ar ascunde acest fapt. O alta tiganca ce locuieste la corturi, in cartierul Palas, a spus reprezentantilor Asociatiei "Speranta si incredere", care au vizitat-o, ca nu mai are ciclu menstrual de cand a nascut. Femeia este analfabeta si habar nu are ce i s-a intamplat. A povestit, insa, ca a fost operata pentru ca altfel nu putea naste "gemenii" care se vazusera la ecografie. Cei care au contactat-o nu stiu daca femeia mai poate naste, daca mai are sau nu uter. Au promis ca vor face in asa fel incat sa se convinga.Cazurile prezentate au ajuns si la urechile forurilor europene care se ocupa de apararea drepturilor tiganilor. Din informatiile centralizate de "European Roma Rights", organizatie ce se afla sub patronajul Fundatiei Soros, cazurile de la Constanta nu sunt singurele. Pentru a se convinge ca nu este vorba despre sterilizari "la comanda" (medicii ar putea sa accepte si sa respecte tacit anumite indicatii), reprezentantii organizatiei internationale au intentia sa efectueze o ancheta al carei scop este acela de a verifica informatiile primite din Romania. Ar fi rusinos pentru noi toti daca s-ar incerca diminuarea numarului de indivizi ce apartin unei etnii prin metodele folosite de nazisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Implicarea societatii romanesti in educatie si instruire, dar si renuntarea la prejudecati ar fi solutiile prin care rromii ar putea deveni ceea ce ne dorim cu totii. Se pare totusi ca suntem la inceput de drum si avem mult de lucru la modul de abordare al romilor, dificili din cauza nivelului scazut de pregatire. In ceea ce priveste motivul pentru care medicii au ajuns la astfel de decizii nu ne permitem sa comentam, lasand doar faptele asa cum le-am aflat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Cocosanel

21 Jul, 2011 14:22

Sterilizarea este solutia umana pt eliminarea acestor semioameni, a acestor viermi. Deasemenea steriliyarea se va aplica tuturor infractorilor indiferent de natie.

Articole asemanatoare

Accident rutier, în Constanța. O victimă este rănită (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2531

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 830

Accident în Constanța UPDATE. O mașină a intrat în parapet, după ieșirea de pe bd. I.C. Brătianu spre Agigea

24 Mar 2024 1067

Mohammad Murad, candidat din partea AUR la Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 1129

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 1712

Exclusiv! Procurorii din Mangalia cer strămutarea! Pascu Matei Vlad ar putea fi judecat la o altă instanță

19 Mar 2024 1001

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1492

Accident rutier cu victimă pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța! Implicate un autoturism și un autotren (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1440

O șoferiță din Constanța s-a ales cu dosar penal pentru mai multe infracțiuni rutiere. Ce spun polițiștii (FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 844

LIVE VIDEO Părinții tinerilor uciși în tragedia de la 2 Mai, județul Constanța, au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 1144

Procesul 2 Mai Sebastian Olariu ar fi împlinit mâine, 22 de ani. Ce mesaj a transmis prietenul său (VIDEO)

14 Mar 2024 839

UPDATE Un nou termen la Judecătoria Mangalia în dosarul 2 Mai. Vlad Pascu și-a recunoscut faptele (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 1731

Știri Constanța UPDATE. Arde o casă în Valu lui Traian! (FOTO+VIDEO)

09 Mar 2024 1503

FOTO+VIEO Poliția din Vama Veche se mută în casă nouă! Din container, într-o clădire ce a aparținut Gărzii de Coastă

07 Mar 2024 911

UPDATE. Accident rutier cu victimă în zona Judecătoriei Constanța! (FOTO)

07 Mar 2024 893