Strategia de dezvoltare și promovare a turismului în Municipiul Constanța


Primăria municipiului Constanța are în intenție realizarea unei Strategii Culturale a municipiului, „Strategia culturală a municipiului Constanța 2021-2031”, care va avea ca obiectiv-cadru vitalizarea vieții culturale a orașului prin exploatarea creativă a patrimoniului cultural și a tuturor resurselor sectoriale locale.

Un rol determinant în elaborarea și implementarea acestei Strategii va reveni comunității culturale locale și instituțiilor publice de cultură din municipiu și județ, pentru derularea unui amplu demers colectiv de potențare și valorificare a uriașelor resurse în plan cultural ale urbei, prin extensie a patrimoniului său cultural material și imaterial.

Vom avea în vedere, totodată, și colectarea și exploatarea experienței sectoriale a altor municipii și orașe din România, pentru a beneficia de bunele practici în domeniu identificate la nivel național.

Pentru elaborarea Strategiei, se are în vedere crearea unui grup de lucru executiv împuternicit cu fundamentarea și elaborarea documentului strategic.

Componența grupului de lucru ar urma să valorifice prioritar resursa umană locală – specialiști și experți în domeniile și subdomeniile specifice mediului cultural, cooptați la invitația coordonatorului Strategiei.

Un alt grup de lucru, consultativ, va fi alcătuit prioritar din experți în management cultural și reprezentanți ai operatorilor culturali independenți care doresc să se implice în procesul conex de consultare. Membrii celor două grupuri de lucru vor desfășura activități neremunerate.

Grupul de lucru executiv va conveni și adopta metodologia de elaborare a Strategiei, analiza stării actuale a mediului cultural local, prioritățile de dezvoltare culturală a municipiului pe termen scurt, mediu și lung, obiectivele generale și specifice, planul de acțiune, procedurile și indicatorii de evaluare, instrumentele de implementare etc.

Componența grupului executiv va fi anunțată public până la finele lunii ianuarie a anului în curs, iar cea a grupului consulativ – până la jumătatea lunii februarie a.c.


Unul din instrumentele de lucru care va fi utilizat în mod permanent în procesul de elaborare a Strategiei îl reprezintă desfășurarea mai multor dezbateri tematice și consultări publice, în cadrul cărora oamenii de cultură, reprezentanții instituțiillor publice de cultură, experții în domeniu, personalitățile vieții culturale, spirituale, artistice și academice, operatorii culturali, precum și celelalte persoane interesate vor avea posibilitatea de a formula recomandări și de a se implica efectiv în procesul complex de elaborare a Strategiei.
        

Pentru perioada ianuarie-februarie 2021 vor fi organizate primele dezbateri tematice de acest gen, în regim online.

 Prima dezbatere tematică ce va avea loc în cadrul procesului de elaborare a Strategiei se va desfășura vineri, 15 ianuarie a.c., cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, în regim online, în intervalul orar 10.00-12.00, cu titlul „Strategia culturală a municipiului Constanța. Kilometrul zero”.

Această dezbatere este destinată prioritar reprezentanților instituțiilor publice de cultură din municipiu și județ.

La eveniment au confirmat deja prezența experți în management cultural care au participat la elaborarea Strategiilor culturale ale altor municipii din România (Timișoara, Cluj-Napoca). Demersul nostru colectiv de elaborare a Strategiei va debuta astfel, simbolic, ca celebrare particulară a Zilei Culturii Naționale. Lucrările dezbaterii vor putea fi vizionate live pe pagina de Youtube a instituției.
          
O a doua dezbatere tematică va fi organizată în prima jumătate a lunii februarie a.c. și va fi destinată prioritar operatorilor și actorilor culturali locali din sectorul independent.

Detalii privind desfășurarea acesteia vor fi comunicate public și transmise, separat, tuturor operatorillor culturali din municipiu.
         
Primăria municipiului Constanța își exprimă încrederea că instituțiile publice de cultură, oamenii de cultură de pe plan local, personalitățile vieții culturale, spirituale, artistice și academice, operatorii culturali etc. (comunitatea culturală locală în sens larg) vor participa în mod activ și creativ la demersul de elaborare și implementare a Strategiei, astfel încât noul document strategic, estimat a fi adoptat până la finele anului în curs, să reprezinte răspunsul nostru comun la nevoia substanțializată a locuitorilor municipiului Constanța de a avea acces la o viață culturală locală de calitate și de anvergură, adaptată în mod pragmatic nevoii menționate, adecvată patrimoniului cultural semnificativ de care dispune municipiul Constanța și similară, din punctul de vedere al performanțelor culturale, altor municipii din România.
        
Coordonatorul Strategiei Culturale este Dorin Popescu, consilier personal al Primarului municipiului.

Persoanele interesate să sprijine demersul de elaborare a Strategiei pot trimite propuneri și recomandări în acest sens, coordonatorului Strategiei, la adresa de e-mail dorin.popescu@primaria-constanta.ro.
     
”Ne exprimăm încă o dată încrederea că împreună putem crea un instrument de acțiune strategică performant, pragmatic și creativ, care să transforme municipiul Constanța într-un spațiu cultural relevant la nivel național și european”, transmite Primăria Municipiului Constanța.

Sursă foto: Primăria Municipiului Constanța.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța achiziționează servicii de dirigenție de șantier pentru reabilitarea termică a Școlii „Ion Minulescu”

20 Jan 2021 404

Bloc de nouă etaje, în municipiul Constanța. Primăria a eliberat autorizația de construire

20 Jan 2021 718

Imobiliarii de la Ivanov Rezidenţial SRL vor să construiască locuințe colective pe strada Ionel Perlea din municipiul Constanța

20 Jan 2021 603

La un an de la înființarea în cadrul Primăriei Constanța S-a activat Comisia de implementare a proiectului „Școala profesională în sistem dual din Constanța”

20 Jan 2021 635

Constanța Bulevardul 1 Mai și Șoseaua Mangaliei, modernizate cu bani europeni. Care este valoarea proiectului

19 Jan 2021 676

Seniorii Constanței, premiați la domiciliu. Ce sumă de bani primesc din partea primăriei

19 Jan 2021 693

Primăria Constanța consultă piața în vederea actualizării PUZ-ului stațiunii Mamaia

19 Jan 2021 640

Discuții ale dispeceratelor care desfășoară activitatea de taximetrie în municipiul Constanța cu reprezentanții primăriei. Se modifică regulamentul

19 Jan 2021 1888

Tribunalul Constanța se va pronunța în chestiunea panotajului din municipiu. Seaview Media SRL a dat în judecată primăria Constanța și pe Chițac

18 Jan 2021 1402

Primăria comunei Lumina angajează șofer

16 Jan 2021 931

O nouă investiție imobiliară pe strada Constantin Bobescu, din municipiul Constanța. PUD-ul, în dezbatere publică

16 Jan 2021 816

La propunerea aleșilor locali USR PLUS, cinci baze sportive vor fi preluate de Primăria Constanța pentru reabilitare

16 Jan 2021 1145

Primăria Constanța consultă piața pentru estimarea valorii studiilor de fundamentare pentru elaborarea PUZ Poarta 3-Poarta 4

15 Jan 2021 316

Se reactualizează studiul privind limitele de protecție a monumentelor din municipiul Constanța

15 Jan 2021 316

Primăria Constanța consultă piața în vederea actualizării PUZ zona Peninsulară

15 Jan 2021 529