Studentii au primit promisiuni

Seful Ligii de la UMC, Liviu Diacon, a semnat protocolul cu Ministerul Educatiei, alaturi de alti reprezentanti din tara

Liderii studentilor, printre care si seful Ligii de la UMC, Liviu Diacon, au semnat, ieri, un protocol cu Ministerul Educatiei * Prin acest acord studentii primesc... unele promisiuni * Ligia Deca, vicepresedintele Ligii de la UMC, este multumita de cele obtinute * Studentii "marinari" s-au reintors la cursuri si asteapta punerea in practica a angajamentelor * E vorba de burse mai mari, bani pentru camine si spatii de invatamant si... vaccin antihepatita B! * Mai multi studenti din Bucuresti si Iasi au protestat impotriva semnarii protocolului, condusi de lideri stabiliti ad-hoc

Dupa cateva zile de greva in cele mai mari centre universitare din tara, liderii au fost invitati la negocieri la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Discutiile au inceput miercuri noaptea, la o ora foarte tarzie, si s-au terminat abia ieri dimineata. Liviu Diacon, seful Ligii Studentilor din Universitatea Maritima Civila, a fost singurul reprezentant al constantenilor. Reamintim ca studentii Universitatii "Ovidius" Constanta nu au participat la greva, din cauza refuzului contestatului lider Cristian Mosnianu, care a boicotat miscarea de protest.

Negociere nocturna

Reprezentantii a cinci filiale ale Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) - la care sunt afiliate cele doua universitati constantene - si cei ai Uniunii Studentilor din Romania (USR) au participat la negocieri cu ministrul secretar de stat din MECT si fostul ministru Ecaterina Andronescu. Discutiile, care s-au prelungit pana dimineata, s-au finalizat cu un protocol intre cele doua parti. Studentilor li s-a promis ca, din ianuarie 2004, subventia pentru camine sa fie calculata in functie de consum, astfel incat in lunile de iarna ea sa ajunga pana la 650.000 lei, iar in cele de vara sa coboare pana la 200.000 lei. Ministerul si reprezentantii studentilor au stabilit ca se vor adresa Parlamentului pentru ca bugetul aprobat sa asigure o finantare corespunzatoare pentru invatamantul superior. Oficialii ministerului au mai promis ca sumele destinate investitiilor vor fi suplimentate cu 200 miliarde lei si s-a decis constituirea unui fond de 30 de milioane de dolari pentru garantarea unor credite destinate investitiilor in spatii de invatamant si camine. MECT a mai promis ca va asigura indexarea cu 12 procente a alocatiilor pentru burse, din ianuarie 2004. Totodata, s-a promis ca MECT, Consiliul National al Rectorilor si reprezentantii studentilor vor elabora un mecanism de acordare a unor burse private. Conform acordului din noaptea de miercuri spre joi, MECT va aloca esalonat (inclusiv din imprumuturile externe contractate cu BEI, BDCE si BERD), incepand cu primul trimestru al anului 2004, 30 de milioane de euro pentru caminele studentesti. Tot legat de camine, MECT propune tuturor universitatilor reducerea la 600.000 de lei pe luna a cuantumului regiei achitate de studenti. In ce priveste reducerea tarifelor de transport pentru studenti, aceasta va fi discutata, saptamana viitoare, cu Ministerul Transporturilor si cu Ministerul Finantelor Publice, pentru a se analiza o posibila reducere de 50 la suta pe transportul feroviar, pentru un numar limitat de calatorii pe trenurile accelerate si rapide. Si, in fine, bonusul oferit de MECT este sustinerea unui program de vaccinare gratuita a studentilor pentru profilaxia hepatitei B.

Razmerita studentilor impotriva liderilor

Liderii studentilor considera ca au obtinut multe lucruri in urma acestei negocieri. Vicepresedintele organizatiei studentesti de la UMC, Ligia Deca, se declara multumita, fapt pentru care "marinarii" au intrat deja din nou la cursuri. Pana una-alta insa, toate acestea sunt promisiuni, iar unele dintre ele chiar sunt formulate ambiguu si lasa loc de interpretare. Tocmai de aceea, mai multi studenti de la Bucuresti si Iasi au organizat mitinguri de protest, conduse de lideri stabiliti ad-hoc. Acestia nu au incredere in promisiunile ministerului si acuza semnarea protocolului in aceasta forma.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 247

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 456

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 385

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 441

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 551

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 534

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 445

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 632

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 501

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 466

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 562

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 678

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 444

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1258

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 587