SUA „Schimbări semnificative“ în relațiile NATO și Asia

NATO. Sursă foto: Pixabay
  • Luna trecută, Yoon Suk-yeol a devenit primul preşedinte sud-coreean care participă la un summit NATO, fiind prezent la reuniunea din Spania. 

Participarea recentă a patru lideri din Asia-Pacific la summitul NATO reflectă o „schimbare semnificativă" în parteneriatul transatlantic al SUA privind securitatea pe care Washingtonul vrea să îl extindă pentru a contracara mai bine China, a declarat un diplomat american, relatează Agerpres.

Într-un interviu realizat la Seul, Derek Chollet, consilier de politică al secretarului american de stat Antony Blinken, a spus că vede un „mare potenţial“ pentru cooperarea dintre Coreea de Sud şi NATO, construită pe schimburi anterioare, printre care şi eforturile globale de a ajuta Ucraina şi participarea ţărilor europene la exerciţiile militare RIMPAC din Asia.

„Cred că una dintre cele mai semnificative schimbări la care am asistat în ultimul deceniu este relaţia tot mai strânsă între partenerii noştri transatlantici şi partenerii noştri de aici din regiunea Indo-Pacifică", a spus Chollet.


Luna trecută, Yoon Suk-yeol a devenit primul preşedinte sud-coreean care participă la un summit NATO, fiind prezent la reuniunea din Spania. El încearcă să joacă un rol mondial mai important şi să dezvolte parteneriate cu Europa în faţa ameninţărilor nucleare tot mai mari al Coreii de Nord.

Participarea liderilor Coreii de Sud, Japoniei, Australiei şi Noii Zeelande la summit, precum şi noua strategie a NATO, care menţionează China ca o îngrijorare pentru prima dată, au fost „cu adevărat istorice" şi „începutul a ceea ce ar putea fi un parteneriat foarte strâns", a afirmat Chollet.

„Îmi amintesc bine cum, în urmă cu un deceniu, încercam să vorbesc cu aliaţi europeni despre importanţa regiunii Indo-Pacifice şi aveam dificultăţi în a-i face atenţi. Acest lucru s-a schimbat fundamental“, a declarat el.

„Baza sau principiul abordării noastre faţă de China este alinierea cu partenerii şi aliaţii“, a adăugat diplomatul american. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvern România va beneficia de echipamente de producere a oxigenului medical donate de NATO

30 Aug 2022 522

Uniunea Europeană şi NATO, mesaje ferme cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei

24 Aug 2022 451

Forțele Navale Române participă la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia (GALERIE FOTO)

23 Aug 2022 448

Forțele Navale Române participă la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia (GALERIE FOTO)

20 Aug 2022 583

Întâlnire importantă - „România apreciază prezența militarilor noștri și contribuția la BGFP în vederea consolidării apărării teritoriului NATO“

18 Aug 2022 567

Moscova susține că ţările occidentale încearcă să extindă „sistemul de tip NATO“ şi în regiunea Asia-Pacific

16 Aug 2022 592

Ofițer de marină, avansat în grad și felicitat în Marea Mediterană (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 1020

Ceremonie NATO în Turcia. A participat și generalul Daniel Petrescu

05 Aug 2022 630

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu „În prezent, suntem în măsură să răspundem oricărei provocări de securitate și să contribuim la stabilitatea regională“ (GALERIE FOTO)

31 Jul 2022 761

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 714

Un militar, un salariat civil al unei baze NATO și un bucătar, acuzați că au bătut un bărbat în fața Gării Constanța. Final de proces

26 Jul 2022 1027

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în vizită la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, din Târgu Mureș

25 Jul 2022 648

În ce perioadă România va exercita responsabilitățile de Punct de Contact NATO în Georgia și în Iordania

23 Jul 2022 623

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 595

Senatul a fost convocat astăzi pentru a adopta proiectul de lege pentru ratificarea protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

20 Jul 2022 410