Summitul Formatului București 9 (B9) găzduit de președintele României la Palatul Cotroceni

Summit la București. Foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, vineri, 10 iunie 2022, Summitul Formatului București 9 (B9), care se va desfășura la Palatul Cotroceni.

Conform Administrației Prezidențiale, evenimentul este organizat la invitația Președintelui României și a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare. 

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică.

„Formatul B9 și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare și consultare eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic, precum și la nivel transatlantic.

Astfel, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie 2022, și va aborda, în mod prioritar, consecințele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul Alianței la acestea. Președintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră“ - au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.


De asemenea, Președintele României va evidenția faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale Alianței cel puțin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambițios și ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor prezente și viitoare.

„Continuarea sprijinului pentru creșterea rezilienței Ucrainei și a partenerilor din Vecinătatea Estică în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă aceștia, precum și politica NATO a „Ușilor Deschise”, inclusiv în ceea ce privește procesul de aderare al Finlandei și Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuțiilor la nivel înalt.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015“ - au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 391

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 427

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 422

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1647

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 447

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 681

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 732

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 833

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 467