„Sunt fumător. Respect nefumătorii. Vreau să fiu respectat“ Constănţenii susţin masiv petiţia împotriva legii antifumat


 
Legea antifumat, intrată în vigoare joi, a generat numeroase discuţii aprinse. Majoritatea controverselor sunt legate de felul în care fumătorii ar putea să îşi continue viciul. În mediul online, a apărut o petiţie (http://www.petitieonline.com/fumatul_permis_in_cafenele) împotriva legii antifumat, dedicată strângerii de semnături pentru ca fumatul să fie permis în locuri special amenajate în spaţiile publice. Petiţia împotriva legii antifumat a strâns deja peste 24.000 de semnături. Constanţa se situează pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de semnături (1.268, până la închiderea ediţiei), după Bucureşti.
 
ZIUA de Constanţa vă prezintă mai jos textul petiţiei, aşa cum a fost lansată în mediul online.
 
„Cerem modificarea legii interzicerii fumatului prin ordonanţă de urgenţă prin care fumătorii să beneficieze de SPAŢII SPECIAL AMENAJATE ÎN LOCURILE PUBLICE. Putem obţine modificarea legii prin ordonanţă de urgenţă, deci semnaţi şi transmiteţi mai departe! Asta că s-a tot vorbit de ţări civilizate. Dacă nu obţinem acum modificarea legii, durează şase luni până la reevaluare.
 
Nu vă lăsaţi intimidaţi de cei care vă limitează dreptul la Liberul Arbitru“, se arată în petiţia online.
 
„Înainte să vă prezint argumentele, uitaţi de ce suntem umiliţi de două ori. O dată prin legea care deja a intrat în vigoare şi a doua oară vom fi când vor aduce şi modificarea propusă de Fenechiu, care propune «ca nicio terasă să nu interzică aprinderea ţigărilor». De asemenea, el vrea ca  «fumătorii să poată închiria spaţii în care să fumeze». De ce vă zic că suntem iar umiliţi cu această modificare este simplu. Ei, la Parlament, îşi vor încălzi terasele (că e vară, că e iarnă, pentru ei nu va conta), pentru că oricum încălzirea se face din banul public... adică huzur ca întotdeauna, pe banii voştri. Iar tu, dacă vrei să fumezi, fumător prost care eşti, du-te, închiriază şi plăteşte încă o dată spaţiu de fumat, vorba aia, suntem mulşi de atâţia ani, nu ne mai lăsăm mulşi încă o dată pentru un viciu? Nenea Fenechiu, dumneata vei închiria terasa la Parlament, care va fi încălzită pe banii proştilor? Sau, mai bine zis, terasele, că mă îndoiesc că va fi doar una. Pentru că nouă, stimaţi fumători, adică nouă, prostimea, urmează să ne fie făcut un favor - putem fuma în staţii de autobuz!!! Putem fuma la terase iarna!!! Bineînţeles că aceste locaţii nu vor fi încălzite, deoarece costurile sunt COLOSALE pentru orice proprietar de bar/cafenea/restaurant etc. Şi, după cum ştim, partea privată cotizează, nu ia de la stat, de regulă, ca să îşi permită huzurul asta.
 
Deci, nu vă mai faceţi iluzii, pentru că modificarea care se propune este strict pentru ei, stimaţi fumători, nicidecum pentru noi, aşa cum suntem, de altfel, obişnuiţi de atâta amar de vreme. Îmi place că de fiecare dată stimabilii parlamentari au grijă să nu uitam că unii oameni sunt mai oameni decât OAMENII! Dar să ne întoarcem la argumente“, se mai precizează în petiţia citată.

Ce argumente au fumătorii

În petiţia online se prezintă zece argumente pentru a fi votată.
 
„1. Argumentul numărul unu şi cel mai important este, vă zic sincer, că nu legea în sine mă deranjează, ci faptul că modul extrem în care se încearcă punerea în practică a unei legi constituie un precedent extrem de periculos privind atingerea drepturilor şi libertăţilor individuale şi creează conflicte în societate. Trăim cu toţii în aceeaşi societate cu bune şi cu rele şi nu poţi separa oamenii de oameni, indiferent că e fumător sau nefumător (nu suntem criminali, infractori, violatori, să fim marginalizaţi). Tocmai din acest motiv, trebuie găsită o soluţie de mijloc fără ca o parte a populaţiei să se simtă discriminată, condiţionată şi suprimată. Şi nu putem fi comparaţi sub nicio formă cu alte ţări, avem paşi mulţi de urmat până ajungem la nivelul celor pe care îi luăm ca exemplu. Şi nu cu legea fumatului trebuie început. Pe lângă care mai sunt şi restul argumentelor enumerate mai jos, care nu ştiu cât atârnă în această petiţie, dar ştiu clar că sunt reale.
 

2. Ţigările sunt legale, se vând peste tot cu aprobarea acestui stat care încasează taxa de viciu şi care nu este ieftină.
 
3. Puneţi în pericol sănătatea multor milioane de oameni. Daca nu credeţi, ieşiţi afară iarna de la cald la rece de câteva ori, să vedeţi ce se întâmplă (indiferent cum sunteţi îmbrăcat). Exemplu: sunteţi într-o cafenea la +20 grade  şi ieşiţi afară iarna la -10 grade, staţi câte 4-5 minute la ţigară şi repetaţi asta de câteva ori pe perioada cât staţi la cafea.

 
4. Lumea (fumătorii în special) merg la o cafenea/bar/restaurant ca să scape de stresul acumulat pentru o perioada scurtă de timp, să uite de probleme pentru câteva minute şi prin această lege îi furaţi acest scurt moment pe care îl are, lucru care nu este corect pentru nimeni. Şi să se termine cu «poate fuma afară un fumător». Orice cretin ştie că un fumător nu poate bea cafeaua fără ţigară, asta e clar pentru toată lumea. Şi nici să facă ture precum infractorii dintr-o parte în alta, pentru că nu au greşit cu nimic. Vă mai cred în stare să ziceţi să iasă şi cu cafeaua afară! Pai de ce o plătesc şi o comand înăuntru, om mic şi îngust la minte? Ca să o beau afară?
 
5. Nimeni nu poate anticipa care va fi numărul barurilor/cafenelelor/restaurantelor care se vor închide din lipsă de clienţi în urma acestei legi. În concluzie, nimeni nu ştie exact care va fi impactul, câte locuri de muncă vor fi pierdute. Cine le asigură noi locuri de muncă celor care au pierdut actualul loc de muncă, care va fi impactul în economie? Nimeni nu ştie nimic, dar, cu toate astea, s-a votat legea cu capul înainte... cu o inconştienţă totală.
 
6. În majoritatea ţărilor civilizate există spaţii special amenajate destinate fumătorilor.
 
7. Niciun fumător sau nefumător nu are dreptul de a condiţiona modul de viaţă al celuilalt.
 
8. Cafeaua cu ţigară reprezintă la noi în societate o mică parte din modul de viaţă, iar când se ia o decizie care priveşte o mare parte din populaţie, era normal să se facă un referendum.
 
9. Orice doctor din lume vă poate spune care sunt riscurile să forţaţi un doctor / poliţist / profesor etc.... să nu acorzi un cadru normal unde să îşi poată desfăşura viciul. Sau un poliţist cu probleme de stres deţinător de armă să nu îşi poate satisface viciul cumva. Sau, mă rog, exemplele pot continua. Poate credeţi că e o aberaţie, dar bat pariu că dacă vă zice cineva că vă operează un doctor care e fumător înrăit (în condiţiile în care şi ştiţi că nu a fumat de opt ore şi îmi ziceţi că vă lăsaţi pe mâna lui), eu mă las de fumat.
 
10. În case nu există sisteme speciale de ventilaţie şi montarea unor astfel de sisteme este costisitoare pentru populaţie.
 
Nu datorită fumatului nu suntem la standardele europene, ci datorită mentalităţii şi uşurinţei cu care acceptăm de fiecare dată să fim furaţi, manipulaţi, condiţionaţi şi privaţi de anumite drepturi şi libertăţi“, se arată în petiţia online.

Comentarii pro şi contra cu privire la legea antifumat

Reacţiile nu au ezitat să apară. Peste 1.650 de comentarii au apărut după ce petiţia a fost lansată. Redăm câteva dintre acestea, cu precizarea că ortografia şi punctuaţia aparţin celor ce au postat.
 
„Actuala lege e aberantă! Soţul meu desfăşoară o activitate liberală ce ocupă o încăpere din casă proprietate personală, deci nu mai pot fuma nici acasă, nici la serviciu!... Să ies pe stradă, ca un homeless?“
 
„Pentru că sunt fumător, nu am o boală, e un viciu.“
 
„Am semnat această petiţie deoarece nu sunt de acord să nu ai voie să fumezi în baruri sau în cafenele... majoritatea clienţilor din aceste localuri fumează, iar dacă eşti nefumator poţi merge în multe alte locuri în care nu se fumează! Atâta timp cât o persoană alege să fumeze, aceasta o face pe propria sănătate şi din banii săi... Nu este normal ca fumătorii să fie consideraţi problema acestei ţări, care nu merge deloc din cauza celor care aplică legi doar pentru că nu vor să facă lucrurile care contează cu adevărat pentru această ţară! În loc să «marginalizeze» fumătorii, ar putea înceta să primească mită şi să fure din banii statului!“
 
„Legea din punctul meu de vedere este dusă la extrem în România...“
 
„Hai să nu omorâm tinerii din România care majoritatea sunt fumători. Voi guvernanţii creaţi-le condiţii de muncă şi viaţă decentă, şi poate atunci când viaţa lor nu mai este aşa stresantă renunţă la fumat.“
 
„Pentru altele mai grave nu se face nimic... dacă nu au ce face să gândească la spitale şi alte chestii mai importante decât să interzică fumatul...“
 
„Pentru că sunt fumătoare şi nu mi se pare corect avem alte probleme de rezolvat în ţară asta nu fumatul: alcoolul, drogurile, şpaga şi multe altele.“
 
„Problema e că dacă vor să ne lăsăm de fumat, de ce nu interzic fabricarea lor? De ce trebuie să ne arunce în stradă? Pe stradă nu sunt nefumători? Nu avem o ţară de c**** doar conducerea, din cauza hoţilor ăstora ne urâm ţara! Ruşine să le fie, şi să nu uităm că parlamentarii nu îşi mişcau fundul afară să fumeze, fumau sau poate încă fumează în parlament.“
 
„Am semnat această petiţie deoarece sunt de părere că fiecare proprietar îşi poate alege grupul ţintă chiar şi fumător sau nefumător. Sunt de părere că dacă nu există spaţii destinate fumătorilor practic se ajunge la discriminare şi încălcarea libertăţii mele de a alege cât şi a patronilor de localuri.“
 
„Mie mi se pare foarte corectă legea. Degeaba daţi exemplul cu alcoolul, un om când bea nu afectează sănătatea celor din jur. Nu doar în România există legea asta, ci în toate ţările civilizate. Se ştie că fumatul creşte riscul de îmbolnăvire de cancer. La fel de periculos este şi fumatul pasiv, adică de ceea ce aveau parte nefumătorii obligaţi să suporte viciul altora. Daca v-aţi uita pe sondaje aţi observa ca fumătorii sunt un procent mic din populaţie. Nu este nimeni obligat să suporte, sau mai bine zis să inhaleze prostia altora.“
 
„Să ajungă tinerii să nu aibă un loc unde să se simtă bine, după ce că salariile sunt de mizerie, domnilor parlamentari trebuia să aliniaţi salariile tinerilor la nivelul ţărilor din UE apoi să le cereţi să fumeze pe străzi sau deloc. Sunt mamă de băieţi 29 şi 25 de ani şi sunt convinsă că nu această lege îi va determina să se lase de fumat - ci încrederea într-un viitor fără grija zilei de mâine. De fapt aceasta este o cale de hărţuire a tineretului din România, că de şcolari aveţi grijă prin programul - cornul şi laptele contaminat - RUŞINE.“
 
„Deşi nu sunt fumătoare, consider că este inuman ca ei să nu aibă un loc pentru viciul lor. Cât despre renunţarea la fumat, nu cred că interzicerea fumatului va determina pe cineva să facă acest lucru. Doar voinţa proprie.“
 
„Interzicerea fumatului în BARURI şi CAFENELE este o GREŞEALĂ, în restaurante este de înţeles, unde se mănâncă să nu se fumeze... Aşa omul poate să aleagă unde vrea să bea o cafea sau o bere, să fumeze sau nu... produsele din baruri se găsesc şi în restaurante.“
 
„Cum n-au loc? Au loc afară, au loc acasă, care-i problema?“
 
„Dar tu când te întâlneşti cu prietenii, te întâlneşti pentru ţigara aia nenorocită sau pentru că vrei să îi vezi şi să discuţi cu ei?“
 
„Dar nimeni nu vrea să interzică la nimeni nimic, ci doar să îi protejeze pe majoritatea care nu au acest viciu! Poţi fuma liniştit acasă sau afară unde fumul nu deranjează pe nimeni!“
 
„Pentru că nu este fairplay... legea este prost concepută... trebuiau delimitate strict spaţiile de fumători şi nefumători... statul încasează o grămadă de bani pe accize la tutun... să se închidă şi fabricile de ţigări dacă tot ţine la «sănătatea noastră».“
 
„Chiar noi cei care mai fumăm nu mai avem niciun drept? Să se afişeze în anumite localuri că se fumează acolo şi cei care intră în acel loc să ştie că se fumează! Dacă celui care nu fumează nu îi convine e liber să plece!“
 
„Sunt fumător şi am dreptul la un loc de fumat în cafenele şi baruri!!!“
 
„Pentru că mi se pare o lege absurdă, discriminatorie şi fără alternative.“
 
„Mi se pare corect să avem un loc de fumat, că este cafenea sau bar... şi oricum şi până acum nefumătorii au fost protejaţi prin spaţiile de nefumători create în diverse unităţi special pentru ei! Ce mai vor mai mult de atât???“
 
„Sunt fumător. Respect nefumătorii. Vreau să fiu şi eu respectat. Atât.“
 
„Pentru că sunt de acord cu toate cele spuse în petiţie şi este alegerea mea să fumez, viaţa mea, banii mei! Să ne scoată taxa de şmecherie de 70% din valoarea parchetului de ţigări, dacă tot nu pot să fumez unde vreau!“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Miclea Ioan Teodor

23 Mar, 2016 22:51

Nu va obliga nimeni sa intrati in barurile unde se fumeaza daca esti nefumator ,mergi la cofetarie sa-ti bei cafeaua ,nici Ceausescu nu a avut curajul sa faca asa ceva!

alina

22 Mar, 2016 12:49

Un articol mai cretin ca asta eu nu am mai titit de mult. 1:legea nu separa oameni ba din contra ii uneste...Acum poate si Maricica sa ias intr-un restaurant cu prietenii ei fumatori pt ca nu se mai fumeaza inauntru. Legea nu separa fumatorii de nefumatari ci doar va trimita sa va desfasurati viciul in afara incintei 2:Daca tigarile sunt legale in inseamna ca ai dreptul sa-ti bati joc de sanatatea mea 3:Nu va obliga nimeni sa iesiti iarna la -5 grade afara sa fumati.Poti f bine sa te abtii 2-3 ore cat stai acolo.Nu a murit nimeni de la abstinenta. 4:si nefumatorul are dreptul sa mearga intr-un bar ca sa scape de stres...cu el ce facem? 5:Pur si simplu nu-i adevarat. In tarile in care s-a adoptat legislatie de acest gen (majoritatea tarilor UE) nu s-a constatat acest efect. 6:total fals...majoritatea au adoptat aceeasi lege 7:Corect nimeni nu-ti conditioneaza viata atata timp cat nu pui sanatatea celorlalti in pericol 8:cam multe pretentii...referendum pt atata lucru e o aberatie cat casa poporului de mare 9:mi-e greu sa cred ca medicul fumeaza in sala de operatie sau in cabinet.Din cate stiu eu clinicile si spitalele au locuri special amenajate pt fumat.Iar politistul la fel nu cred ca fumeaza in birou. 10:nu e problema nimanui ca nu-ti permiti un sistem de ventilatie in casa.Trebuia sa te gandesti la asta inainte sa te apusi de fumat.Fa o rata la banca sau mai ia-ti un job ca sa-ti permiti sistemul de ventilatie.Hai sa va suportam noi fumul sa fumam si noi pasiv pe langa voi pt ca nu va permiteti siteme de ventilatie.O tampenie la fel de mare.Din fericire exista balconul.

Bogdan Preda

22 Mar, 2016 06:48

Dar de discriminarea din trafic pe care am inceput sa o simtim din ce in ce mai mult nu zice nimeni ? Conduc o masina inscrisa pe societate si ca sa fumez trebuie sa trag pe dreapta si sa ies din masina in timp ce altii ce isi conduc masinile personale fumeaza linistiti la volan.

marius

21 Mar, 2016 21:37

deci sunt locati care aveau locuri special amenajate pt fumatori cu ventilatoare aer conditionat ce o fi ele separat incaperile de nefumatori era mai corect sa dea o lege sa separe fumatori de nefumatori cu incaperi diferite cu le au alte locati ventilate sau aerisite ,nu mi se pare corect sa scoti un om afara atata timp cat tigarile sunt legale

viorel melinte

21 Mar, 2016 19:47

Am vazut multe comentarii, majoritatea apartin celor care fumeaza.Sint stupefiat de cita prostie este, imi vine sa explodez. 1. Nimeni nu e de capul lui in tara asta. Toti avem prieteni sau rude, nu? A fuma este intr-adevar decizia fiecaruia, dar consecintele nu mai sint ale fiecaruia, si drumul pe care merge un fumator e unic, cancer si tuberculoza (si mai sint si altele). Fumatorule. pentru liberul tau arbitru pe care il proclami, tine seama de un lucru : atunci cind cazi, tragi si pe altii dupa tine, financiar si emotional. LA EI TE GINDESTI? Nu ca esti egoist, tu sa-ti faci liberul arbitru , lasa ca ceilalti platesc. Ca tu , oricum, nu poti plati costurile medicamentelor. Ai sa fii in spital, rudele si prietenii vor veni si se vor boci si vor acuza viata nedreapta, nu pe el ,care, cind i s-a zis sa nu fumeze, a fost foarte furios ca i se interzic drepturi. La fiecare 10 secunde moare unul din cauza tigarilor. Iar calvarul nu incepe cind el e sanatos si fumeaza, ci atunci cind cade. Pui rude si prieteni pe drum, scoti bani din buzunar pentru medicamente, impactul emotional e destul de puternic, chiar ireversibil. Atunci nu mai e liberul lui arbitru , care i se sparge in cap ca o pleasca, atunci vorbim deja de suferintele celorlalti, tiriti cu sau fara voia lor in LIBERUL LUI ARBITRU. Am vazut un reportaj la NATIONAL GEOGRAFIC WILD, se numea Sobolanul genial . Acolo am aflat ca un sobolan gindeste la fel ca oamenii, face si el scenarii posibile , si in plus , fata de multi dintre noi, nu isi strica sanatatea daca stie ca acel lucru il va distruge din interior. Desi ii urasc, le dau un LIKE MARE. Pentru prostia ta, doar tu esti responsabil , tu ar trebui sa platesti pentru ea pentru ca ai fost de acord cu ea si stiai de consecinte. Da, dar vezi , erai in campanie electorala cind erai sanatos. Iar cind cazi, abia atunci realizezi prostia ta, odata cu primele suferinte pe care le induri. Atunci iti vine sa-ti dai cu tesla, e deja prea tirziu, nota de plata e uriasa, n-o poti plati singur , atunci te uiti cu disperare la cel mai mic ajutor, iar noi , ceilalti, te ajutam , desi , chiar si asa , poate ca e tardiv. Dar noi , cei care te ajutam , iti aratam ca sintem oameni, ca ne gindim la tine ,nu cum te-ai gindit tu la noi, cind ti-ai arogat liberul arbitru, cind ai trecut de sfaturile noastre, doar ca sa te poti abera in voie, zicind orgolios , ..imi asum raspunderea.. .DA, DA , DA, CAMPANIE ELECTORALA.

Expat

21 Mar, 2016 01:33

Instead of running a useless petition - implementing solutions to buildings would be the best way to channel the frustration/energy. Was good when it lasted...now move forward as cigarettes will eventually be to expensive to buy for most.

Articole asemanatoare

Câte amenzi a generat Legea antifumat, de la începutul anului, la Constanţa

27 Feb 2017 2711

romanialibera.ro Cum se încalcă legea fumatului sub ochii îngăduitori ai autorităților

22 Jan 2017 3850

Noii parlamentari vor să schimbe legea antifumat

23 Dec 2016 3969

Legea anti-fumat rămâne neschimbată. S-au respins modificările propuse

04 Oct 2016 2588

Ministrul Vlad Voiculescu, despre "îmblânzirea" legii antifumat

26 Sep 2016 2852

Editorial Lupta pentru supravieţuire. Există viaţă după legea antifumat?

09 May 2016 3634

Răspuns neașteptat al unui preot! Despre fumat- „Închipuiți-vă dacă Biserica făcea proiectul ăsta de lege” (video)

30 Apr 2016 4114

Legea antifumat a generat o „ploaie” de amenzi

18 Apr 2016 2796

Baruri transformate în cluburi private. Este permis fumatul? Ce spun autorităţile din Constanţa

11 Apr 2016 19550

Editorial Toţi românii vor fi obligaţi să-şi declare cartelele prepay. De Sănătate sau de Educaţie când vă ocupaţi?

01 Apr 2016 2248

Legea antifumat se modifică Fumatul va fi permis în camere special amenajate

30 Mar 2016 3734

Un poliţist, filmat când fuma în maşina de serviciu (video)

29 Mar 2016 3041

Lege antifumat Au fost prinşi elevi cu ţigara în gură

28 Mar 2016 2451

Editorial „Numai asta ne mai lipsea!“ Nu mai are nimeni lege antifumat ca noi!

28 Mar 2016 2820

Un constănțean, amendat cu 100 de lei pentru că a fumat în loc nepermis

27 Mar 2016 2973