Sunt primării în judeţele Constanţa şi Tulcea unde auditul intern este nefuncţional. Detalii din raportul Curţii de Conturi

Curtea de Conturi a României a publicat un raport special privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale. Acesta este al doilea pe care Curtea de Conturi a României îl elaborează cu privire la auditul public intern, după raportul privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, publicat în noiembrie 2018.
 
Motivaţia principală care a stat la baza redactării acestor rapoarte a constituit-o faptul că este important pentru Curtea de Conturi ca activitatea de audit public intern să fie eficace, în sensul că aceasta să anticipeze şi să prevină erorile şi omisiunile, frauda şi neregulile într-o fază incipientă, mai rapid decât o poate face auditul public extern ex-post efectuat de către Curtea de Conturi.
 
Auditul public intern este o parte integrantă a sistemului de control intern, are un rol esenţial în evaluarea sistemelor din cadrul entităţilor publice, sfera auditului cuprinde toate activităţile desfăşurate în cadrul entităţilor publice, iar auditarea trebuie realizată cel puţin o dată la 3 ani.
 
La nivelul celor 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite, activitatea de audit public intern a fost organizată astfel: 595 au organizat structură proprie de audit intern, 1.590 de entităţi au organizat audit intern în cooperare, 101 entităţi şi 942 entităţi nu au asigurat cadrul organizatoric şi funcţional necesar desfăşurării activităţii de audit public intern.
 
Astfel, printre localităţile care nu au organizat audit public intern se numără Sulina şi Măcin, din judeţul Tulcea. În acelaşi timp, judeţul Tulcea se află în topul exemplelor de practică pozitivă, având o pondere ridicată de unităţi administrativ-teritoriale comunale care au organizat audit public intern, cu un procent de 93%.
 
13% UAT-uri din Tulcea efectuează în mod nelegal auditul public intern pe bază de contracte de prestări servicii. Opt judeţe din România au avut gradul de ocupare a posturilor mai mic de 40%, printre care şi Constanţa. În Tulcea, gradul de ocupare a fost cuprins între 40-79%. Tot la Constanţa există o pondere semnificativă a UAT-urilor la care auditul public intern este nefuncţional, atât prin structuri proprii (60%), cât şi în cooperare (86%).
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UAT Cuza Vodă, supraestimare de peste un milion de euro a veniturilor proprii, spune Curtea de Conturi (DOCUMENT)

19 Mar 2024 582

Angajații ARSVOM rămân în continuare fără sporurile pentru condiții grele de muncă. Magistrații din Constanța au cerut un raport de expertiză

18 Mar 2024 591

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

17 Mar 2024 535

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Mircea Vodă! (DOCUMENT)

17 Mar 2024 1521

Ce nereguli au găsit auditorii de la Curtea de Conturi la Primăria Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 644

UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1153

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1005

Primăria comunei Grădina, verificată de auditorii Curții de Conturi a României. Ce au descoperit?

09 Mar 2024 607

Raportarea eronată a cheltuielilor și neevidenţierea creanțelor Primăria Negru Vodă, verificată de Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 599

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 555

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat în comuna Saraiu? (DOCUMENT)

07 Mar 2024 604

Camera de Conturi Constanța, audit de conformitate la CS Axiopolis Cernavodă. Ce au constatat auditorii publici externi (DOCUMENT)

07 Mar 2024 720

Printre deficiențele constatate, modul de urmărire și încasare a creanțelor fiscale Curtea de Conturi Constanța, control efectuat la Primăria Cherchezu (DOCUMENT)

07 Mar 2024 545

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 783