Tătaru Medicii şi asistenţii de medicină şcolară, detaşaţi la DSPMinistrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni că în fiecare judeţ au fost detaşaţi la direcţiile de sănătate publică medici şi asistenţi de medicină şcolară, care să ajute la derularea anchetelor epidemiologice.

Întrebat dacă au fost detaşate 90 de astfel de cadre în Bucureşti şi aproape 900 în ţară, Tătaru a confirmat: "Da, în fiecare judeţ, pentru a suplini lipsa de personal de la direcţiile de sănătate publică, am detaşat tot ce a însemnat medicină şcolară - medici şi asistenţi de medicină şcolară".

"Ei vor ajuta DSP-urile şi în anchetele epidemiologice. Dacă în aprilie, când aveam 500 de cazuri noi, gândiţi-vă ce înseamnă anchete la 1.200 sau 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmărit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune că, odată depistat un caz pozitiv, în primele două ore directorul DSP trebuie să repartizeze unui lucrător din DSP ancheta epidemiologică. În maxim 12 ore trebuie ca acea anchetă să fie începută şi în maxim 24 de ore acea anchetă să fie terminată. Ele trebuie trecute într-o bază de date, pe care noi să le putem urmări şi să creăm acele baze în care să putem vedea influenţa în focar, focarele în desfăşurare, focarele în constituire sau focarele care tind să se estompeze. Făcând nişte anchete epidemiologice corecte, făcând nişte circuite epidemiologice corecte în spitale, prin verificări, atunci vom avea şi o scădere a transmiterii şi vom vedea şi o scădere a numărului de cazuri", a explicat Tătaru la Digi 24.

Referindu-se la experimentul Digi 24, când la DSP nu a răspuns nimeni, Tătaru a spus: "Am auzit şi am vorbit şi cu doctorul Arafat (...) discuţiile sunt cam în toate DSP-urile, lipsa de personal care exista în acest moment, acel telefon pe care noi l-am indicat să fie pentru orice urgenţă pentru fiecare DSP, lipsa de personal sugerată şi expusă la un moment dat explica şi lipsa răspunsului la acel telefon. (..) Eu am şi vorbit cu şefa DSP Bucureşti, explicând că acum au acei oameni, au acel personal, prin detaşarea celor de la medicină şcolară şi pot acoperi o linie la care să se poată să se informeze cetăţenii. Da, aveţi dreptate, se întâmplau aceste lucruri, tocmai de aceea am luat şi deciziile cu suplimentarea oamenilor, dar şi cu discuţiile pe care le-am avut cu fiecare DSP în parte, pentru a lua în serios orice telefon. Eu am înţeles: sunt puţini, sunt obosiţi, au de făcut anchete, dar trebuie să răspundem şi la aceste telefoane. (...) După ce suplimentăm, vom face şi aceste verificări, care trebuie să ne redea faptul că s-a schimbat ceva".

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Despre campania de vaccinare Anunțul lui Iohannis după ședința de urgență

23 Nov 2020 2298

Nelu Tătaru, despre sistemul de sănătate „Am avut o modernizare forţată. Venim după 30 de ani în care nu am avut nimic”

03 Nov 2020 641

Spitalele din județul Constanța, date exemplu de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Mai multe paturi pentru bolnavii de Covid-19

30 Oct 2020 3807

LIVE Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Constanța. Declarații

29 Oct 2020 2905

Deputatul PSD de Constanța, Cristina Dumitrache s-a adresat ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu privire la femeile însărcinate diagnosticate cu virusul COVID

22 Oct 2020 2112

Ministrul Sănătăţii, mesaj către credincioși ”Haideţi să adaptăm acest pelerinaj la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj”

11 Oct 2020 979

Coronavirus România. Număr record de cazuri noi Nelu Tătaru - ”Haideți să respectăm regulile!”

07 Oct 2020 883

Nelu Tătaru și Raed Arafat prezintă noi măsuri, în contextul noului coronavirus

05 Oct 2020 1294

Nelu Tătaru, declarații despre un eventual nou lockdown

23 Sep 2020 1043

Tătaru Nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii; sunt nişte reguli, trebuie să le menţinem

14 Sep 2020 544

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declarații despre adeverinţa de revenire în colectivitate

10 Sep 2020 929

Ministerul Sănătăţii va propune prelungirea stării de alertă

10 Sep 2020 622

Ministrul Sănătății Prima tranșă de vaccin anti-Covid-19 ar putea ajunge în decembrie

09 Sep 2020 726

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, noi declarații în contextul campaniei electorale şi al deschiderii anului şcolar

07 Sep 2020 546

Persoanele cu simptome de Covid, cabină specială la alegeri. Declarațiile ministrului Sănătății

04 Sep 2020 784