Taxa de protectie, minge de ping-pong intre Consiliul Local si Tribunal

Primarul Radu Mazare nu renunta la "vamuirea" agentilor economici

In ultimii ani, mai multi agenti economici din Constanta au solicitat in instanta anularea taxei pentru cresterea gradului de siguranta si liniste * Atat HCLM 471/2002, cat si HCLM 540/2003 au fost anulate de catre judecatorii Tribunalului * Dupa ce magistratii sectiei contencios -administrativ au anulat definitiv si irevocabil HCLM 208/2004, privind aceeasi taxa de protectie, Curtea de Apel Constanta va solutiona recursul primarului Radu Mazare, la data de 12 mai * Fara a tine cont de faptul ca, an dupa an, instanta a dat castig de cauza reclamantilor, administratia locala a anuntat ca pentru anul viitor, taxa de protectie va fi redusa cu 30% * Mai multi oameni de afaceri au solicitat Primariei Constanta organizarea unei dezbateri publice privind taxele si impozitele locale stabilite pentru anul 2006

Societatea "Metropolitan", alaturi de alte cateva firme care isi desfasoara activitatea in municipiu, a chemat in judecata in urma cu aproape trei ani Consiliul Local Constanta- Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte venituri ale bugetului local. Prin cererea formulata, reprezentantii firmei solicitau anularea HCLM 471/2002 privind impozitele si taxele locale si a prevederilor prin care se instituie aceasta taxa locala. In plangerea adresata judecatorilor, acestia mentionau ca la data de 22 noiembrie 2002 au fost invitati de Consiliul Local Constanta sa achite taxa anuala pentru cresterea gradului de siguranta si liniste in derularea activitatii economice in Constanta, statiunea Mamaia si Sat Vacanta instituita de HCLM nr.471/2002.Reprezentantii societatii reclamau la acea data faptul ca o parte din impozitul pe venit pe care societatea lor il achita devine venit la bugetul national, din aceste sume platindu-se si institutiile abilitate cu asigurarea protectiei agentilor economici. De asemenea, administratorul firmei mentiona ca, in afara de protectia asigurata de aceste institutii, societatea "Metropolitan" are proprii angajati care asigura paza astfel ca taxa instituita de Consiliul Local Municipal nu isi gaseste utilitatea si nici aplicabilitatea practica. Mai mult decat atat, in plangerea adresata magistratilor se mai reclama faptul ca, fiind o taxa si nu un impozit, aceasta se achita la data la care se efectueaza serviciul taxabil, insa reprezentantii societatii au ajuns in situatia in care nu cunosc cand se va face acest serviciu si nici in ce consta.In urma solutionarii cauzei, judecatorii de la Tribunalul Constanta, sectia contencios-administrativ, au admis actiunea introdusa de S.C. "Metropolitan" si au dispus anularea art.19 din anexa nr.10 a HCLM nr. 471/ 2002 privind impozitele si taxele locale, modificata pe parcursul anului 2003 in HCLM 540. Si acest dosar a trecut prin toate caile de atac, insa decizia instantei de fond a ramas definitiva si irevocabila.

Instanta a anulat taxa, iar Primaria a facut recurs

Mai multe societati comerciale din Constanta au cerut in instanta anularea HCLM 540/2003, care reglementa binecunoscuta taxa de protectie. Reprezentantul juridic al societatilor care au solicitat anularea taxei instituite de administratia Mazare, avocat Irina Litcanu, a declarat ca instanta s-a pronuntat in privinta acestui caz, tot in favoarea reclamantilor. Litcanu a anuntat ca reprezentantii Curtii de Apel Constanta au anulat hotararea respingand recursul inaintat de primarul municipiului, Radu Mazare. "HCLM 540, care si-a produs efectele in urma cu doi ani, a fost atacata la acea vreme, iar dupa mai multe tergiversari ale procesului, instanta a anulat aceasta hotarare. Trebuie mentionat faptul ca sentinta este definitiva si irevocabila", a mentionat Irina Litcanu.Fara a tine cont de hotararile judecatorilor, un an mai tarziu, Consiliul Local Municipal a adoptat pentru inca o data taxa pentru cresterea gradului de siguranta si liniste in derularea activitatii economice in Constanta. HCLM 208/2004 a fost si ea atacata de aproape zece societati comerciale care contesta legalitatea acestei taxe. Dupa ce Tribunalul Constanta a dat si de aceasta data castig de cauza reclamantilor, primarul Radu Mazare a facut recurs, iar magistratii Curtii de Apel urmeaza sa solutioneze cauza la termenul stabilit pentru data de 12 mai a.c.

Oamenii de afaceri vor dezbaterea publica privind taxele locale

Dupa ce Primaria Constanta a ignorat ani la randul deciziile instantei si a "reusit" sa transforme mult discutata taxa de protectie intr-o adevarata minge de ping-pong, care se afla ba pe masa Tribunalului pentru anulare, ba pe masa Consiliului Local Constanta pentru a fi adoptata, institutia condusa de Radu Mazare a decis ca, incepand de anul viitor, sa recurga la diminuarea cu 30 de procente a mai multor taxe locale, printre care se regaseste si cea pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice.In acest context, administratia locala a initiat un proiect de hotarare privind impozitele si taxele locale pentru anul 2006 si asteapta propuneri, sugestii si opinii cu valoare de recomandare din partea celor interesati pana la sfarsitul acestei saptamani. In acest context, mai multi oameni de afaceri din Constanta au solicitat ieri conducerii primariei organizarea unei dezbateri publice privind taxele si impozitele locale stabilite pentru anul 2006.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2139

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 648

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 615

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 570

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1387

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 627

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 774

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 620

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1351

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 585

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 896

Retrospectivă 2023 Investiții imobiliare ce au marcat anul. De la spălătorii trasnsformate în restaurant, la blocuri de 28 de etajele

29 Dec 2023 1313

Prim ministrul Marcel Ciolacu ​”Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”

12 Dec 2023 767

Constanța Lichidatorul judiciar al fermelor de porci de la Pecineaga și Movila Verde, sancționat de Garda de Mediu

12 Dec 2023 785

Monitorizare hidrologică Evoluția debitului Dunării și a râurilor din România în săptămâna 2-9 decembrie

03 Dec 2023 645