Cultura

Teatrul de Stat lansează o nouă provocare - „Drama pentru toți” Ateliere online de scriere dramatică pentru adolescenți


„Dacă ești adolescent (14-18 ani), dacă îți place teatrul sau măcar ideea de teatru, dacă îți place să scrii și, undeva, acolo, în sinea ta, crezi că ești bun la asta, dacă ai chef de joacă în scris și timp liber în izolare, înscrie-te la «Drama pentru toți»”!
Concret, este vorba despre un parteneriat încheiat de Teatrul de Stat Constanța cu Asociația Frilensăr.ro, prin care se urmărește găzduirea de ateliere ONLINE de scriere dramatică, printr-un program cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Înscrierile pentru aceste ateliere pot fi făcute până pe 17 aprilie, prin completarea unui formular online, care poate fi găsit la adresa: https://forms.gle/RkDDGJvmRQHyDqsh6 .

„Teatrul este mult mai mult decât ceea ce un spectator vede pe scenă. Teatrul pornește de la un gând, de la o idee. Iar acest prim gând, această primă idee, se transformă în dramaturgie, într-un scenariu, într-o piesă de teatru, baza oricărui spectacol de teatru. Ne propunem să deslușim împreună cu minimum 30 de adolescenți din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Sibiu, ce înseamnă dramaturgia asta și cum ar putea să prindă viață. Primii pași în scrierea dramatică, iar acești primi pași, vor fi conduși de alții, și vor alcătui un volum de piese de teatru scrise numai și numai de adolescenți”, se afirmă în comunicat.


Trainerii programului sunt următorii:
Daniel Chirilă - A fondat platforma culturală Frilensăr în anul 2013, iar de atunci este managerul, dramaturgul și regizorul acestei platforme. A absolvit Facultatea de Teatru din Iași în 2012 și a jucat în spectacole de teatru regizate de Radu Afrim, Ion Sapdaru, Cătălin Cucu și Amalia Olaru. A colaborat, în calitate de dramaturg, cu regizori ca Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Horia Suru și Răzvan Mazilu, iar în 2016 a câștigat Premiul pentru cea mai bună trupă de actori la „Gala Hop”. În prezent este regizor angajat al Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
George Cocoș - Este actor angajat al Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași. Ca dramaturg, s-a remarcat începând cu anul 2018, fiind selecționat pe lista scurtă a Concursului de mono-drame de la Bacău, cu textul „Șpagă”. A câștigat trei premii la Concursul de dramaturgie „Dan Borcia”, textele sale fiind montate la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. A realizat documentarea și textul spectacolului ”Don’t Do Drugs” care a avut premiera în anul 2018, în Iași. A fost unul dintre cei cinci rezidenți ai „Drama 5”, un program special creat de Reactor de creație și experiment Cluj pentru tinerii dramaturgi români.
 
Platforma culturală Frilensăr este de mai bine de şapte ani unul dintre cei mai importanți producători teatrali independenți din România, cu un repertoriu de peste zece spectacole de teatru bazate pe dramaturgie proprie și instrumente teatrale contemporane și cu peste 20 de participări la cele mai importante festivaluri de profil din țară. Încă de la început, Frilensăr și-a canalizat energiile în zona artei comunitare, folosindu-se de teme actuale ale societății, încercând în permanență să susțină și să valorifice grupuri țintă aflate în medii defavorizate.
 
Parteneri instituționali ai programului sunt Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul pentru copii și tineret „Gong” Sibiu, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, iar partener media este Radio România Cultural.
 
Citește și:

Parteneriat între Teatrul de Stat Constanţa şi Inspectoratul Școlar Judeţean #pe scena bac-ului, un proiect pentru elevi în contextul izolării sociale cauzate de pandemie

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firmă din Ploiești, abonată la contracte cu Primăria Constanța, realizează documentația pentru reabilitarea clădirii Teatrului de Stat (documente)

26 May 2020 2803

Teatrul de Stat Constanţa. Spectacole online, în acest weekend. Ce puteți viziona

02 May 2020 1915

#ConstanțaEsteBine Oamenii de teatru din Constanța - un exemplu de spirit civic și solidaritate

19 Apr 2020 1568

#ConstanțaEsteBine Gest admirabil al actorilor Teatrului de Stat Constanța. Au donat 10% din salarii (galerie foto+document)

15 Apr 2020 1485

Actorii față-n față cu profesorii, într-un parteneriat benefic educării noilor generații de elevi

15 Apr 2020 1185

#ConstantaEsteBine - Un nou parteneriat ISJ Constanța-Centrul „Jean Constantin” Filmări ale poveștilor copilăriei, accesibile tuturor elevilor constănțeni

03 Apr 2020 2446

#ConstantaEsteBine - Parteneriat între Teatrul de Stat Constanţa şi Inspectoratul Școlar Judeţean #pe scena bac-ului, un proiect pentru elevi în contextul izolării sociale cauzate de pandemie

01 Apr 2020 1591

#pe scena bac-ului Colaborare în premieră a Inspectoratului Școlar Județean cu Teatrul de Stat Constanța

31 Mar 2020 1009

#citeșteDobrogea Demostene Tranulis - ctitorul primului teatru românesc din Dobrogea. 137 ani de la naștere

22 Mar 2020 1357

Regizorul Erwin Şimşensohn, față în față cu comisia de evaluare a managementului Teatrului de Stat Constanța (document)

21 Mar 2020 2872

Toate instituțiile de cultură ale Consiliului Județean își suspendă activitatea cu publicul până la sfârșitul lunii martie(documente)

13 Mar 2020 742

Interviu cu Anaid Tavitian, prestigios teatrolog constănțean „Am ales Arta, Teatrul, ca mod de viață” (video)

28 Feb 2020 5184

Actriţa constănţeană Cătălina Mihai, nominalizată la premiile Gopo

24 Feb 2020 2781

Prima premieră a Teatrului de Stat din acest an „se luptă” cu moravurile

10 Feb 2020 1763

„Desculţ în parc” sau despre viaţa trăită în prezent

06 Feb 2020 1943