Teatrul de Stat lansează o nouă provocare - „Drama pentru toți” Ateliere online de scriere dramatică pentru adolescenți


„Dacă ești adolescent (14-18 ani), dacă îți place teatrul sau măcar ideea de teatru, dacă îți place să scrii și, undeva, acolo, în sinea ta, crezi că ești bun la asta, dacă ai chef de joacă în scris și timp liber în izolare, înscrie-te la «Drama pentru toți»”!
Concret, este vorba despre un parteneriat încheiat de Teatrul de Stat Constanța cu Asociația Frilensăr.ro, prin care se urmărește găzduirea de ateliere ONLINE de scriere dramatică, printr-un program cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Înscrierile pentru aceste ateliere pot fi făcute până pe 17 aprilie, prin completarea unui formular online, care poate fi găsit la adresa: https://forms.gle/RkDDGJvmRQHyDqsh6 .

„Teatrul este mult mai mult decât ceea ce un spectator vede pe scenă. Teatrul pornește de la un gând, de la o idee. Iar acest prim gând, această primă idee, se transformă în dramaturgie, într-un scenariu, într-o piesă de teatru, baza oricărui spectacol de teatru. Ne propunem să deslușim împreună cu minimum 30 de adolescenți din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Sibiu, ce înseamnă dramaturgia asta și cum ar putea să prindă viață. Primii pași în scrierea dramatică, iar acești primi pași, vor fi conduși de alții, și vor alcătui un volum de piese de teatru scrise numai și numai de adolescenți”, se afirmă în comunicat.


Trainerii programului sunt următorii:
Daniel Chirilă - A fondat platforma culturală Frilensăr în anul 2013, iar de atunci este managerul, dramaturgul și regizorul acestei platforme. A absolvit Facultatea de Teatru din Iași în 2012 și a jucat în spectacole de teatru regizate de Radu Afrim, Ion Sapdaru, Cătălin Cucu și Amalia Olaru. A colaborat, în calitate de dramaturg, cu regizori ca Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Horia Suru și Răzvan Mazilu, iar în 2016 a câștigat Premiul pentru cea mai bună trupă de actori la „Gala Hop”. În prezent este regizor angajat al Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
George Cocoș - Este actor angajat al Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași. Ca dramaturg, s-a remarcat începând cu anul 2018, fiind selecționat pe lista scurtă a Concursului de mono-drame de la Bacău, cu textul „Șpagă”. A câștigat trei premii la Concursul de dramaturgie „Dan Borcia”, textele sale fiind montate la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. A realizat documentarea și textul spectacolului ”Don’t Do Drugs” care a avut premiera în anul 2018, în Iași. A fost unul dintre cei cinci rezidenți ai „Drama 5”, un program special creat de Reactor de creație și experiment Cluj pentru tinerii dramaturgi români.
 
Platforma culturală Frilensăr este de mai bine de şapte ani unul dintre cei mai importanți producători teatrali independenți din România, cu un repertoriu de peste zece spectacole de teatru bazate pe dramaturgie proprie și instrumente teatrale contemporane și cu peste 20 de participări la cele mai importante festivaluri de profil din țară. Încă de la început, Frilensăr și-a canalizat energiile în zona artei comunitare, folosindu-se de teme actuale ale societății, încercând în permanență să susțină și să valorifice grupuri țintă aflate în medii defavorizate.
 
Parteneri instituționali ai programului sunt Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul pentru copii și tineret „Gong” Sibiu, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, iar partener media este Radio România Cultural.
 
Citește și:

Parteneriat între Teatrul de Stat Constanţa şi Inspectoratul Școlar Judeţean #pe scena bac-ului, un proiect pentru elevi în contextul izolării sociale cauzate de pandemie

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. "O poveste despre Maria Tănase" - pasiune, documente, scrisori, interviuri, amintiri și melodii celebre, interpretate de Mirela Pană

09 Apr 2021 1011

Un nou spectacol multimedia la Teatrul de Stat Constanța „Cine iubește și lasă...”

03 Apr 2021 2195

#Dobrogea Digitală Carmen Gutuleanu, în „exil sentimental” la Constanța, unde și-a împlinit cu succes „misia”

27 Mar 2021 1940

De Ziua Mondială a Teatrului Teatrul de Stat Constanța vă provoacă la o alt fel de vizionare

27 Mar 2021 2644

Cum pot fi cumpărate bilete la „ZIUA Z” - premieră inedită la Teatrul de Stat Constanța, transmisă live în acest week-end

19 Mar 2021 2511

Primăria Constanța a emis autorizația de construire pentru Teatrul de Stat. Ce lucrări vor fi efectuate

16 Mar 2021 982

Teatrul de Stat anunță amânarea premierei unei așteptate comedii muzicale

12 Mar 2021 2447

Teatrul de Stat Constanța invitat de Uniunea Teatrelor din Europa să fie partener într-un proiect grandios

11 Mar 2021 672

În acest week-end Teatrul de Stat propune un spectacol la matineu pentru pensionari

27 Feb 2021 2394

Evenimentele culturale ale acestui week-end, pe scenele constănțene

19 Feb 2021 2594

Proiectul european GENIUS LOCI s-a desfăşurat cu succes la Constanța

12 Feb 2021 595

Teatrul de Stat Constanța Weekend cu umor și improvizație teatrală, la Constanța

12 Feb 2021 2609

Acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus Constanța. Spectacol lectură, gratuit la Teatrul de Stat

11 Feb 2021 2227

Wekend cu două comedii, la Teatrul de Stat Constanța

09 Feb 2021 635

#DobrogeaDigitală Lucian Iancu, actorul „plămădit din cele mai pure esenţe”

03 Feb 2021 2211