Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului natal - „Să facem din Constanţa un oraş de lumină, prosper!“ (galerie foto)



Sâmbătă seară, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ (TNOB) din Constanţa, într-un templu dedicat artelor, chiar locul în care şi-a pregătit aripile pentru a zbura spre cele mai înalte culmi ale succesului, tenorul Vasile Moldoveanu a primit diploma de cetăţean de onoare al Constanţei.
 
Născut în oraşul de la malul mării, artistul liric Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, după şase decenii, timp în care a cucerit marile scene ale lumii. Constănţenii nu ştiau însă că cel supranumit „tenorul de pe patru continente“ s-a născut în oraşul lor, într-o casă de pe strada Călăraşi.

Citeşte şi Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“: Vasile Moldoveanu - „Îi îndemn pe tineri să înveţe şi să ajungă oameni de valoare“

„Acest titlu, care mă onorează, mă şi obligă“

Amintim că, la sfârşitul lunii noiembrie, Consiliul Local Municipal a votat pentru ca tenorul Vasile Moldoveanu să devină cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Ulterior, acesta a devenit şi Doctor Honoris Causa Universităţii „Ovidius“, la propunerea Facultăţii de Arte.
 
Sâmbătă, înainte ca unul dintre cele mai aşteptate spectacole ale acestei stagiuni - „Poveste de Crăciun“ - să înceapă, maestrul a fost invitat pe scena teatrului, unde viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, i-a înmânat, în aplauzele celor prezenţi, diploma - simbolul unui certificat de naştere ca cetăţean de onoare al Constanţei. „Speranţa mea rămâne aceeaşi - să facem din Constanţa un oraş de lumină, unicat, prosper şi care să fie gelozit în alte părţi. Acest titlu, care mă onorează, mă şi obligă să facem din acest oraş, aşa cum am spus, unul de lumină“, au fost cuvintele tenorului Vasile Moldoveanu adresate publicului şi tuturor constănţenilor, la înmânarea diplomei de cetăţean de onoare.

Citeşte şi Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa: Făgădău - „Poate nu am ştiut să arătăm respect valorilor oraşului“

 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul său pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate.

Citeşte şi „E teribil de emoţionant!“: Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale

Marele tenor nu a mai ajuns acasă, la Constanţa, de peste şase decenii, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a ajuns, în toamna acestui an, în sfârşit, acasă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.

„S-a creat o punte culturală între Constanţa, New York, Amsterdam şi toate marile scene“

„Mă bucur că maestrul Vasile Moldoveanu se reîntoarce acasă, după 60 de ani, şi Constanţa îl primeşte de data aceasta aşa cum se cuvine şi într-un mediu care domniei sale îi este atât de drag şi de cunoscut. După ce a fost în faţa studenţilor şi a cadrelor universitare, primind titlul de Doctor Honoris Causa, în această seară (n.r. sâmbătă), a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, ca o recunoaştere a întregii cariere, a meritelor profesionale şi, cel mai important, a faptului că omul Vasile Moldoveanu nu a uitat niciodată să menţioneze că este din Constanţa. Practic, a dus Constanţa pe scenele mari ale lumii şi în seara aceasta s-a creat o punte culturală între Constanţa, New York, Amsterdam şi toate marile scene pe care a cântat. Pentru aceasta, îi mulţumesc, atât în numele municipiului, cât şi al meu. Mi-aş dori ca asemenea exemple să fie din ce în ce mai prezente în viaţa noastră, a constănţenilor şi, încă o dată, vreau să mulţumesc cotidianului ZIUA de Constanţa pentru că a scos la lumină un exemplu. Nu doar pentru generaţia prezentă, ci şi pentru generaţiile viitoare“, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, pentru ZIUA de COnstanţa.

Citeşte şi

Maestrul Vasile Moldoveanu va reveni la Constanţa pentru un master class: Postscriptum la o mare sărbătoare
Primarul Decebal Făgădău dă garanţii: Tenorul Vasile Moldoveanu cere restaurarea cazinoului


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Tenorul constănțean Vasile Moldoveanu împlinește 87 de ani. La mulți ani, maestre!

06 Oct 2022 2322

#DobrogeaDigitală Vasile Moldoveanu, celebrul tenor constănțean, împlinește astăzi 86 de ani. Exemplu de pasiune și credință, iubit de patru continente

06 Oct 2021 2289

#DobrogeaDigitală Vasile Moldoveanu, tenorul plecat de la Constanța să cucerească lumea

12 Jan 2021 2920

#DobrogeaDigitală Zguduitoarele amintiri ale tenorului Vasile Moldoveanu, din timpul războiului, la Constanța

08 Oct 2020 4164

„Vasile Moldoveanu – Un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință”

06 Oct 2020 4640

#DobrogeaDigitală „Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente”, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

06 Oct 2020 3824

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei

02 Jan 2020 3274

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru tenorul Vasile Moldoveanu

08 Aug 2018 2986

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Tenorul Vasile Moldoveanu

11 Jun 2018 2921

Celebrul tenor Vasile Moldoveanu, la ceas aniversar! Maestrul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, 81 de ani

06 Oct 2016 3103

Ar putea deveni profesor asociat la Universitatea Ovidius. Vasile Moldoveanu - „Voi reveni ca să continui această muncă“ (galerie foto + video)

21 May 2016 5726

Lobby la premierul Cioloş Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al Constanţei - „Viitorul primar trebuie să rezolve problema Teatrului de Operă şi a Cazinoului!”

20 May 2016 3481

Tenorul Vasile Moldoveanu a revenit pentru un Master Class de artă vocală. „La Constanţa, cultura există, dar mocneşte“ (galerie foto + video)

17 May 2016 5424

Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ Vasile Moldoveanu - „Îi îndemn pe tineri să înveţe şi să ajungă oameni de valoare“ (galerie foto + video)

19 Dec 2015 4090

A revenit acasă la invitaţia ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu primeşte, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa

18 Dec 2015 3469