Teodosie, prima aniversare în calitate de inculpat Arhiepiscopul Tomisului împlineşte astăzi 61 de ani. Date biografice. Probleme cu legea

Născut pe 12 decembrie 1955, Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împlineşte astăzi 61 de ani. S-a născut într-o familie de creştini, Procopie şi Elisabeta Petrescu, în localitatea Gheorghieni, judeţul Suceava, fiind cel de-al 17-lea copil şi ultimul, primind la botez numele de Macedon. Şi-a petrecut copilăria alături de părinţii săi, de la care a învăţat primele noţiuni creştine. A urmat şcoala generală la Dorna-Arini, din judeţul Suceava, între anii 1962 şi 1970. Ulterior, între 1970 şi 1975, a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar între anii 1976 şi 1980 - Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde îşi va lua licenţa în Teologie, pe tema „Îndrumări Misionare“, avându-l drept coordonator pe regretatul pr. prof. univ. dr. Petre David.
 
Se înscrie la doctorat în octombrie 1980, specialitatea „Studiul Biblic al Vechiului Testament şi Limba Ebraică“. După promovarea examenului de admitere, a trecut la elaborarea tezei de doctorat. În anul 1982, este încadrat cântăreţ bisericesc la Paraclisul Patriarhal „Sf. Antim“, iar la 1 octombrie 1986, a fost titularizat, prin concurs, în postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti, secţia Practică.

Tuns în monahism în 1990

În anul 1987, a intrat la Schitul Crasna (judeţul Prahova) ca frate de mănăstire, unde a fost tuns în monahism, la 6 decembrie 1990, primind numele de Teodosie. La 24 februarie 1991, a fost hirotonit ieromonah, având ca atribuţii activitatea de asistenţă religioasă şi de misiune caritabilă la spitale şi la casele de copii orfani din Bucureşti. În perioada 1 octombrie 1992 - 1 aprilie 1993, a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Birmingham din Anglia. Ca slujitor al Domnului, a desfăşurat o intensă activitate liturgică şi omiletică la Catedrala Patriarhală, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, la Paraclisul „Sf. Ecaterina“ al Facultăţii de Teologie, iar ca preot misionar, în cadrul programului de asistenţă religioasă şi filantropică „Diaconia“ de la Centrul Patriarhal.

Ridicat la rang de episcop-vicar în anul 1994

La 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR l-a ridicat la rangul de arhimandrit şi a aprobat alegerea sa în funcţia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titlul de Snagoveanul. În ziua de 3 aprilie 1994, la Biserica „Sf. Spiridon cel Nou“ din Bucureşti, a fost hirotonit arhiereu. În anul 1999, a obţinut titlul de doctor în Teologie, cu teza „Cartea psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a bisericii“. În anul 2000, se înscrie la cel de-al doilea doctorat, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Muzică Bisericească, obţinând titlul de doctor în Muzică, în decembrie 2005.

Ales pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Tomisului

Ca urmare a sănătăţii precare, ÎPS Lucian Florea Tomitanul, arhiepiscopul Tomisului, a depus cererea de retragere la pensie. Pe 21 februarie 2001, Sfântul Sinod s-a întrunit în aula Palatului Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, şi a aprobat retragerea la pensie a ierarhului, la vârsta de 78 de ani. Voturile membrilor Colegiului Electoral au vizat doi candidaţi: PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi PS Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Colegiul Electoral Bisericesc l-a declarat ales pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Tomisului pe Preasfinţitul Teodosie Snagoveanul. În aceeaşi zi, pe 21 februarie 2001, Sfântul Sinod a examinat, a cercetat canonic şi a validat alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc a Preasfinţitului Teodosie Petrescu în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului.

Întronizat în Duminica Floriilor

Festivitatea de întronizare a Înaltpreasfinţitului Teodosie a avut loc la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, pe 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba fiind oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi.

Teodosie, inculpat 

În prezent, arhiepiscopul Tomisului este cercetat de DNA Constanţa pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezenta cauză, arhiepiscopul Tomisului are calitatea de inculpat.

Săptămânal la Poliţie, pentru a da cu subsemnatul 

Cât se află sub control judiciar, Înaltpreasfinţitul Teodosie este obligat, printre altele, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, şi să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi.
 
La finele săptămânii trecute, DNA Constanţa i-a prelungit controlul judiciar arhiepiscopului Tomisului, astfel că acesta este obligat în continuare să meargă săptămânal la Poliţie pentru a da cu subsemnatul.

„Scos de sub urmărire penală“

Nu este pentru prima dată când ÎPS Teodosie se află în atenţia magistraţilor. Pe data de 12 septembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au anunţat efectuarea urmăririi penale faţă de Teodosie Petrescu, pe atunci decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual.

„400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică“ 

Conform anchetatorilor, „în cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot“.
 
„Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică“, se mai arată în documentele Anticorupţilor.

„Nu s-a găsit nicio probă care să mă fi incriminat“ 

În decembrie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, arhiepiscopul Tomisului a spus că a fost scos de sub urmărire penală de către DNA. „Nu s-a găsit nicio probă care să mă fi incriminat. Dosarul a fost închis. Am primit şi răspunsul scris“, a mai spus la vremea respectivă Teodosie.

Ce face Teodosie de ziua lui 

Astăzi, 12 decembrie, chiar de ziua sa, când împlineşte 61 de ani, Întâistătătorul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, începând cu ora 8.30. Ulterior, la ora 12.45, arhiepiscopul Tomisului va merge la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanţa, unde va oferi o masă de prânz celor 150 de bătrâni. La ora 16.00, ÎPS Teodosie îi va binecuvânta pe cei 13 copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 1 şi 28 ani, de la Fundaţia M.G.H. pentru copiii bolnavi de SIDA de la Casa „Speranţa” şi le va dărui jucării, rechizite, dulciuri, fructe şi produse de igienă. Acţiunea este organizată de Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena III”, care colaborează cu Casa „Speranţa” de zece ani.

Citeşte şi: 

Obligaţiile „inculpatului“ Teodosie!
Cum poate scăpa arhiepiscopul Tomisului din „ghearele“ controlului judiciar (galerie foto+video)


Exclusiv
Înaltpreasfinţitul Teodosie, la DNA Constanţa. Arhiepiscopul Tomisului rămâne sub control judiciar

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ÎPS Teodosie, la ceas aniversar

12 Dec 2022 2255

Sărbătoare la Arhiepiscopia Tomisului Astăzi este ziua de naştere a ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie

12 Dec 2017 5045

Exclusiv Fanfara Forțelor Navale îi cântă lui ÎPS Teodosie cu prilejul aniversării sale (galerie foto+video)

12 Dec 2016 6905

Arhiepiscopul Tomisului, la 60 de ani „Împlinirea unei vârste care merge spre senectute mă apropie de oamenii vârstnici“

12 Dec 2015 3253

Fotoreportaj Zeci de preoţi şi enoriaşi i-au urat azi „viaţă lungă!“ Arhiepiscopului Tomisului

12 Dec 2014 2585

Ierarhul Tomisului împlineşte, azi, 59 de ani „De ziua mea, îmi doresc să slujesc, să-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru dragostea lui“ (galerie foto)

12 Dec 2014 2788

Unde mergem, astăzi, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

08 Sep 2014 3528