Actualitate

TIKA la Constanţa Ambasadorul Turciei, Osman Koray Ertaş, şi consulul Ali Bozcaliskan au inaugurat Lectoratul de Limbă şi Cultură Turcă (galerie foto)România şi Turcia au semnat un parteneriat strategic în luna decembrie 2011, pe timpul vizitei fostului preşedinte Traian Băsescu la Ankara. În baza acestui acord, relaţiile dintre cele două state au căpătat un statut special. Rezultatul acestei colaborări a condus la mai multe parteneriate bilaterale.
 
Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) a luat fiinţă în 1992 şi este o entitate sprijinită de statul turc, în directa subordonare a prim-ministrului, care susţine activităţi socio-culturale şi nu numai pentru sprijinirea etnicilor turci şi tătari de pretutindeni. Agenţia are peste 120 de reprezentanţe în lume şi 11 în Europa de Est. De anul acesta, şi-a deschis una şi în ţara noastră.
 
Ieri, în aula Universităţii „Ovidius“, a avut loc inaugurarea unei săli unde va funcţiona Lectoratul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Turcă „Mehmet Akif Ersoy“. La ceremonie au luat parte rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină, decanul Facultăţii de Litere, Cristina Tamaş, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului de Relaţii Interetnice, Amet Aledin, ambasadorul Republicii Turcia, Osman Koray Ertaş, consulul Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcaliskan, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele Uniunii Democrate a Turcilor din România, Osman Fedbi, studenţi, profesori şi alţi invitaţi.
 
Rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină, a salutat ideea înfiinţării Lectoratului de Limbă Turcă şi ajutorul dat de TIKA pentru amenajarea sălii unde se vor desfăşura cursurile acestuia. Rectorul Sorin Rugină a mai arătat că Universitatea „Ovidius“ are colaborări cu mai multe universităţi din Turcia prin intermediul Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră al cărui secretariat îl deţine în prezent. El a mai amintit şi parteneriatul cu Universitatea Trakia.


 
Subsecretarul de stat Amet Aledin a apreciat sprijinirea activităţilor culturale de către TIKA şi a specificat că a susţinut promovarea unor cursuri speciale de limba turcă şi tătară. De asemenea, a arătat că susţine de mai mult timp înfiinţarea unei secţii de Religie islamică în cadrul Universităţii „Ovidius“. În replică, rectorul Sorin Rugină a arătat că a convenit cu Ali Bozcaliskan, consulul Republicii Turcia la Constanţa, înfiinţarea unui Institut de Ştiinţă, Cultură şi Spiritualitate Dobrogeană care să aibă în componenţă departamente pentru toate etniile care convieţuiesc în ţara noastră şi implicit şi unul de turcologie, proiect care să facă din Universitatea „Ovidius“ una multiculturală.
 
Cu privire la Secţia de Religie Islamică, conducerea universităţii susţine că există problema cadrelor didactice şi a integrării pe piaţa muncii a viitorilor absolvenţilor ai acestei specializări. Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a subliniat bunele relaţii dintre poporul turc şi român şi parteneriatul strategic bilateral încheiat între cele două state care funcţionează atât în plan economic şi social, cât şi în plan militar.
 
Atât ambasadorul Osman Koray Ertaş, cât şi directorul TIKA pentru Balcani şi Europa de Est, Mahmut Cevik, au arătat că agenţia va dezvolta mai multe proiecte în ţara noastră. În afara renovării sălii unde va funcţiona Lectoratul de Limbă Turcă, TIKA a mai dotat Grădiniţa „Zubeyde Hanim“ cu un parc de joacă pentru copii şi a renovat zece săli de curs de la şcoli din Constanţa, Medgidia, Mangalia, Cobadin, Făurei şi Castelu, unde se va studia limba turcă. Delegaţia turcă a participat la inaugurarea acestor obiective.    
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ultima deplasare, la sediul Uniunii Democrate Turce Consulul turc, Ali Bozçalışkan, părăseşte astăzi Constanţa

17 Jan 2017 2525

Consulul General Ali Bozcaliskan își încheie misiunea la Constanța

14 Jan 2017 2054

Problemele de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre, dezbătute la Universitatea „Andrei Şaguna” (galerie foto)

21 Oct 2016 2289

Fanfara Tradițională Otomană – Mehter a adunat în acelaşi loc constănţenii iubitori de spectacol (galerie foto+video)

24 Sep 2016 1786

Şcolile „Lumina”, în pericol?! Consulul Ali Bozçalışkan - „Statul turc a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor Gülen!”

19 Jul 2016 31413

Sărbătoarea de Kurban Bayram Primarul Marian Iordache şi consulul Turciei, Ali Bozcalişkan, alături de musulmanii din Medgidia

26 Sep 2015 1293

Frumoasa mea limbă maternă Concurs de recitare în limba turcă, organizat de ISJ Constanţa

06 Jun 2014 1281

CCINA se implică în atragerea de investitori turci

28 May 2014 1638

Vestitoarea primăverii în lumea turcică „Ciocârlia”, „cartea de vizită” a unei orchestre simfonice din Turcia (galerie foto)

25 Mar 2014 2083

Scriitorul Saim Osman Karahan a fost distins cu premiul Mehmet Niyazi - ediţia 2013

02 Dec 2013 2436

Mesajul Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa la recepţia oferită de Ziua Turciei „Ne dorim ca ţările şi popoarele noastre să progreseze în cadrul unei viziuni comune” (galerie foto)

31 Oct 2013 2716

Litoral TV Ziua Republicii Turcia a fost sărbătorită și la Constanța

30 Oct 2013 2353

Festivalul de artă culinară turcească şi-a desemnat câştigătoarele

28 Oct 2013 1230

Ali Bozçalışkan, noul Consul General al Republicii Turcia „Doresc Constanței să îşi conserve caracterul multicultural şi să fie în continuare un model de conviețuire”

28 Oct 2013 2563