Actualitate

Tinerii din Constanța care au câștigat competiția „Capitala Tineretului din România" „A fost o luptă strânsă și multă muncă în spate" (galerie foto)

Grupul de lucru care a câștigat competiția “Capitala Tineretului din Romania 2020-202" a decis sa ne împărtășească azi detalii despre emoția trăită la Iași. Tot ei vor prezenta și ideile înscrise în proiectul #ComeToSEAus. La evenimentul care are loc în sala „Remus Opreanu”, participă și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

"O mare echipa a lucrat la acest proiect. Si a fost o luptă strânsă. Multumim autorităților publice locale pentru susținere și implicare. Multumim și Teatrului de stat Constanța, muzeelor care ne-au susținut, universităților din Constanța, profesorilor Adrian Manea și Daniel Citiriga, Asociației elevilor din Constanța. Acum urmează să pregătim un program bine stabilit pentru a pune în aplicare proiectul nostru", a declarat Ionuț Barbu.

"La Iași am fost copleșiți de emoții. În această perioadă am muncit, intens cu toții, am făcut repetiții. În ziua când am ajuns la Primăria Iași, emoțiile și-au spus cuvântul, însă am făcut tot ce am putut ca sa fie bine. Dar totul s-a terminat cu bine și am ieșit victorioși", ne-a spus Alexandra Barbu.

"Am stat câteva zile la Iași, dar mi s-a părut o veșnicie. Am făcut o prezentare foarte bună și, iată, am ieșit victoriiși. A fost o experiență din care am învățat multe", a punctat Lorena.

Reamintim ca municipiul Constanța este noul oraș câștigător al titlului „Capitala Tineretului din România”, ediția 2020-2021. Bugetul alocat pentru proiecte ce urmează a fi implementate pe parcursul anului, depășește 2.640.000 de lei.

Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanța titlului alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS și Primăria Municipiului Iași.

Conceptul câștigător #ComeToSEAus, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc.

În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale.

Premiul în valoare de 50.000 euro câștigat de „Constanța – Capitala Tineretului din România”  este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

Candidaturile celor două orașe finaliste au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. Jurizarea s-a făcut urmărind coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret.

#ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănțeni pentru comunitatea locală de a-și întoarce privirile către nevoile tinerilor dar și către potențialul lor de a schimba viitorul orașului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrățișa activismul civic și social și de a promova un model al implicării comunitare. Una dintre misiunile aflate pe lista noul oraș câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri.

UPDATE: În cadrul proiectului vor avea loc diverse activități, cum ar fi: comunitatea de ambasadori, dedicata tinerilor care vor participa la sesiuni de comunicare; o serie de dezbateri, la care vor participa tinerii; activități de ecologizare, parc de recreere în campusul universității Ovidius, competiții sportive, program de reamenajare urbană, amenajare de spații verzi, un summit al tinerilor și multe altele.

UPDATE 2: „În Constanța nu există o școală de vară a tinerilor, așa că va exista o școală de vară pentru elevi, organizată de studenți. Apoi, am gândit o platformă de socializare pentru tineri. Vrem să-i învățăm pe tineri și despre inovație și tehnologie, în acest sens vom crea un hub IT. La acestea se adaugă mai multe caravane pe care la vom desfășura în școlile și liceele din Constanța. La festivalul Miturile Cetății, vom adaugă și o secțiune pentru trupele de tineri din țară. Acest fapt este un mare plus pentru Constanța. Va urma și un concurs de creație pentru tineri iar operele lor de artă vor înfrumuseța diferite zone ale orașului" , a mai menționat Ionuț Barbu.

"Vom arăta întregii țări că suntem o capitală a tineretului", a mai punctat Ionuț Barbu.

UPDATE 3: "Mulțumim celor care s-au alăturat acestui proiect. Eu unul sunt mândru și stiu ca orașul nostru e pe mâini bune. Și iată că orașul nostru devine o Capitală a tineretului și sunt sigur că, în 2025, Constanța va deveni o capitală europeană a tineretului. Și mulțumesc lui Costin Răsăuțeanu, care a fost alături de voi la Iași. Sunt convins că un an de zile, Constanța va fierbe prin energia care va fi degajată de tineri. La banii alocați, vom încerca să aducem bani și de la mediul privat și vom dubla suma alocată proiectului. Să nu vă pierdeți energia, dăca veți fi criticați, mai ales daca cririca este constructiva. Sunt convins că marile companii constanțene va vor fi alături. Constanța nu duce lipsa de tineri minunați dar de oameni care sa va coaguleze. Sunt convins ca proiectul este deja de succes. Echipa câștigătoare este relevanta pentru tinerii din Constanța. Deschiderea și închiderea proiectului, sunt convins, ca vor fi memorabile. Mă bucur, cu fiecare celula, ca copiii mei au de la cine învață. Vă doresc succese în implementarea proiectului care va fi unul memorabil", a transmis primarul Decebal Făgădău.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța, „Capitala Tineretului din România” TNL Constanța felicită echipa care a manageriat proiectul #CometoSEAus

29 Oct 2019 830

Constanța, orașul câștigător al titlului „Capitala Tineretului din România”, ediția 2020-2021

28 Oct 2019 759

Constanța este „Capitala Tineretului din România 2020-2021” (foto+video)

26 Oct 2019 1814

Artizanii proiectului #ComeToSEAus, Constanța, capitala tineretului din Romania au ajuns la Iași

24 Oct 2019 805

„ComeToSEAus“, în linie dreaptă Făgădău propune un memorandum transpartinic pentru susţinerea proiectului Constanţa - Capitală a Tineretului 2020-2021!

26 Sep 2019 1260

Cum te poţi alătura proiectului „ComeToSEAus“ Echipa de lucru a proiectului Constanţa - Capitala Tineretului din România 2020-2021 caută voluntari

17 Sep 2019 585

Interviu live Tinerii din Constanța vor să ducă marea la Iași și să se întoarcă cu titlul de Capitala Tineretului din România (galerie foto+video)

29 Aug 2019 3630

O colaborare între administraţia locală şi studenţii universităţilor de la malul mării „ComeToSEAus“, proiectul prin care Constanţa ar putea deveni Capitala Tineretului din România! (galerie foto)

07 Aug 2019 1526

Constanța, intră în competiţia pentru Capitala Tineretului din România 2020-2021

09 Apr 2019 821

Frontiera Tomis Constanţa, pe locul trei la Cupa Federaţiei la oină (galerie foto)

03 Oct 2017 1137

Bacău și Constanța se bat pentru titlul de Capitala Tineretului din România și pentru premiul de 50.000 de euro

27 Oct 2016 1057

Sportivii din Constanţa participă la Festivalul Olimpic al Tineretului European

21 Jul 2015 1435