TNOB „Oleg Danovski“ în doliu. Soprana Iacobina Vlad a trecut la cele veșnice

 
 
Apreciată pentru acurateţea interpretării, pentru autenticitatea exprimării sale artistice, solista Iacobina Vlad a avut  o experienţă scenică impresionantă, relevată şi de dr. Adrian Doxan în lucrarea sa „Teatrul Liric (Opera Constanţa)”.
 



În cartea „Dulcea povară”, Jean Badea i-a dedicat o nostalgică prezentare, enumerând câteva dintre rolurile interpretate de-a lungul carierei.
 

O artistă a cărei viaţă a fost şi este un neîntrerupt cântec, o pildă minunată de energie şi iubire de oameni, în ciuda faptului că destinul n-a răsfăţat-o, dimpotrivă, a împovărat-o cu multă durere. E de admirat câtă forţă s-a adunat în trupul şi sufletul acestei femei pentru a lua totul de la început, într-un elan sisific, cu zâmbetul pe buze.


Mesaje emoționante transmise de cunoscuții artistei.

Iubea necondiționat:familia, prietenii, vecinii, omenirea in intregime.

 

 
Aseara, stimata Doamna Iacobina Vlad și-a luat rămas bun de la noi.



 
Fire vesela si optimista, deșteaptă si perseverenta, frumoasa si cocheta, a fost si va rămâne modelul meu de viata. Am apreciat-o si i- am urmat învataturile pentru ca era cinstita si sincera.

 
 


In ciuda vârstei, era angrenata in prezent si se adapta cu ușurință oricărei perioade. Iubea necondiționat:familia, prietenii, vecinii, omenirea in intregime.Iubea arta si mai ales muzica. De multe ori mi-a spus ca fără muzica nu ar putea trai.
 
 
Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu sa o ierte de greșeli si sa o așeze unde este pace si liniste, bunătate si dragoste, asa ca in bratele mamei, pe care a adorat-o si care, din păcate, a plecat la ceruri pe când Cocuța (asa ii spuneau cei apropiați pentru ca de mica era grasunica si pufoșica) era eleva.
 
Tot acolo sa se bucure de Anduca, pentru care a fost cea mai eroina mama de pe pământ.
 
 
Mulțumesc, scumpa Doamna pentru tot ce ați făcut petru mine!
 
 
Dumnezeu sa va odihnească!- Anișoara  Botezatu

 



 Ultima deținătoare de drept a unui fotoliu în primul rand, a plecat!

 

În amintirea primului rând....
 
 
Suntem prea ursuzi și mult prea preocupați de noi înșine, mult prea plini de nimicurile pe care noi le consideram a fi importante, pentru a ne da seama de ceea ce lipsește, de ceea ce ne lipsește!
 
Spre exemplu, primul rand!
 
Aseară, ultima deținătoare de drept a unui fotoliu în primul rand, a plecat!
 
A plecat soprana Iacobina Vlad, ultima ramasa din grupul celor patru repere ce ocupau primul rand al teatrului nostru.
 
Domnul Alexandrescu, doamna doctor Savin, doamna Iacobina Vlad și doamna Gabriela Popescu - aceasta era ordinea în care mereu se așezau în fotolii!
 
 
Aceste patru suflete erau nelipsite de la TOATE spectacolele și concertele teatrului și ne dădeau sau, mai bine spus, îmi dădeau senzația unei stari de normalitate!
 
Sopranele Iacobina Vlad și Gabriela Popescu fac parte din vechea generație de soliști ai teatrului și, împreuna cu doamna doctor Savin, cu domnul Alexandrescu și cu alte câteva persoane - profesori, medici, intelectuali din toate ramurile, alcătuiau elita publicului meloman critic dar și dătător de aripi.

Au plecat cu toții discret, fără zgomot, cu un dor neatins pentru muzica și teatru.
 
 
Au plecat să-și ostoiasca setea de frumos pe care neputința varstei dar și pandemia le-a adus-o.

Cu ani în urma, plecând împreună de la un spectacol al meu, doamna Iacobina îmi mărturisea, poate, cea mai mare durere a domniei sale și dorința cea mai arzătoare pe care, ma minunez a spune ca Domnul Dumnezeu i-a îndeplinit-o exact în forma ceruta de doamna Vlad - iată ce însemna a fi un om cu adevărat plăcut lui Dumnezeu.
 
Pentru mine, rândul întâi va rămâne pentru totdeauna gol ( oricum e gol din cauza restrictiilor impuse - iată ca și pandemia asta "e buna" la ceva!!!!) dar ocupat de dragostea ce izvora din privirile lor indreptate spre noi, ocupat pe veci de ei, cei care SUNT BUNICII TEATRULUI NAȚIONAL DE OPERA ȘI BALET OLEG DANOVSKI - CONSTANȚA.- Razvan Sararu.
 

 
 
Citește și: Diplome de Excelență pentru sopranele Gabriela Țigănașu-Popescu și Iacobina Vlad (galerie foto)

 Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Luminița Popa, Iacobina Vlad, Niky Popescu și Radu Popescu în Prințesa Circului

18 Mar 2019 2722

Scenă din Prințesa Circului (1978)

14 Mar 2019 2247

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 4408

Imagini de la eveniment Diplome de Excelență pentru sopranele Gabriela Țigănașu-Popescu și Iacobina Vlad (galerie foto)

11 Nov 2017 3180