Actualitate

Toţi mai mulţi români din străinătate aleg să voteze online, mai repede şi mai sigur

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, până miercuri, 14  august 2019, ora 14:00, este de peste 16400 de alegători români, cu aproape 1900 mai mulți față de ultima comunicare pe această temă.

În acest interval s-a înregistrat o creștere mai mare a accesărilor votului prin corespondență, așadar reiterăm avantajele înregistrării cu această opțiune:
  • posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
  • evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
  • evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.   

AEP recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță.  

Precizăm că pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:

1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores­pondenţă:
două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.3. VOTAREA
Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;
Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
Se completează certificatul de alegător, menţio­nând data şi semnând olograf;
Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
- îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.
Reamintim că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume  propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii statului român.
Atragem atenția tuturor cetățenilor cu drept de vot care intenționează să se înregistreze pe portal să acționeze individual, respectând principiile onestității și corectitudinii, și să nu divulge datele de identificare proprii unor terțe părți în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.

Accesați portalul www.votstrainatate.ro pentru a vă preînregistra și a vă asigura exercitarea dreptului de vot în cele mai bune condiții.

Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro
 

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cetăţenii care vor să voteze în străinătate la prezidenţiale se mai pot înregistra doar astăzi

11 Sep 2019 364

Autoritatea Electorală Permanentă recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă

12 Aug 2019 351

AEP Tot mai mulți români din străinătate optează pentru votul prin corespondență

07 Aug 2019 327

DIASPORA. Situația votului prin corespondență până în prezent

02 Aug 2019 336

Campanie inedită pe internet. Prin clipul „Așa a zis bunica” se mobilizează oamenii să iasă la vot în 26 mai (video)

02 May 2019 612

Toamna partidelor Platforma „România Modernă şi Demnă“, lansată de un fost liberal constănţean, îşi propune reglementarea relaţiilor dintre Stat şi Biserică!

04 Sep 2017 2313

Constanţa - alegeri parlamentare 2016. Prezenţa pe localităţi

11 Dec 2016 3812

Alegeri parlamentare Guvernul a lansat o platformă unde se poate urmări prezenţa la vot în timp real

10 Dec 2016 1608

Unde vor fi tipărite buletinele de vot pentru Constanţa (document)

16 Nov 2016 1601

Anunțul care îi vizează pe românii din diaspora

04 Aug 2016 1355

Dosar penal pe numele unui jurnalist care şi-a fotografiat buletinul de vot

05 Jun 2016 919

Interviu online cu candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean, George Muhscină „Neparticiparea la vot este o chestiune de laşitate. Îi îndemn pe toţi constănţenii să se prezinte masiv la vot!“

29 Apr 2016 4678

Avocat Coltuc Marius Vicenţiu lansează „VOT ELECTRONIC BAROU”

27 Apr 2015 1141

Primarul Mariana Gâju, propusă „politicianul anului“. Comuna Cumpăna, trei nominalizări la Gala Excelenței în Asistența Socială

17 Feb 2015 2669

Decizii importante, ieri, la OIL Terminal SRL Contractul de administrare al membrilor CA, respins de acţionari

23 Dec 2014 1289