Actualitate

Totul despre iarna care a „lovit“ în aprilie. Fenomenele meteo extrem de rare, explicate de meteorologii constănţeni. A nins la Constanţa şi pe 8 aprilie 2003!

În mijlocul primăverii, am avut temperaturi şi fenomene meteorologice exact ca în plină iarnă. Dobrogea a fost, şi ea, afectată de vremea care a adus precipitaţii masive, atât sub formă de ploaie, cât şi de lapoviţă şi chiar de ninsoare. Vântul a pus copaci la pământ şi a inundat mai multe gospodării în judeţul Tulcea. Ieri-dimineaţă, pe DN 2A, în apropiere de Hârşova, ninsoarea a scos din garaje utilajele de deszăpezire, pregătite să intervină în caz de nevoie! Pentru a înţelege cum au fost posibile aceste fenomene în plină primăvară calendaristică, am stat de vorbă cu meteorologii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea (CMRD).
 
Marius Coţofan, şeful CMRD, ne-a precizat: „Asemenea fenomene meteo, chiar dacă sunt destul de rare, s-au mai înregistrat la nivel de ţară în anul 1996, iar în Dobrogea, ultima oară pe 8 aprilie 2003, atunci când la Adamclisi s-a înregistrat un strat de zăpadă de 10 cm, iar la Medgidia, chiar de 15 cm“.
 
Iarna din mijlocul primăverii, aşa cum a fost catalogat acest interval de aproape 72 de ore, nu trebuie să ne îngrijoreze, chiar dacă în ultima perioadă circulă în mediul virtual teoria potrivit căreia anul 2017 ar putea fi un an fără vară, aşa cum a fost în 1816, după erupţia vulcanului Tambora. Mai exact, în vara anului 1816, în Europa a fost frig, iar nordul continentului a fost acoperit de zăpadă. În acel an, temperaturile medii la nivel global au fost cu 0,4 - 0,7 grade Celsius mai mici decât valorile normale.
 
Evoluţia climatologică a verii 2017 nu va avea nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat zilele acestea, ne asigură Marius Coţofan, şeful CMRD. „Există abateri şi în meteorologie. Dar nu putem susţine asemenea teorii. De pildă, în 2003, când în Dobrogea a nins în aprilie, am avut o vară extrem de secetoasă şi foarte călduroasă“, a explicat Coţofan. De altfel, ultimii 15 ani au fost cei mai calzi din istoria meteorologică, adică am avut parte de abateri pozitive.

Anticiclonul siberian şi ciclonul din Mediterană s-au reactivat în Marea Neagră 

Maria Tomescu, meteorolog din cadrul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, cum s-au creat fenomenele meteorologice din ultimele două zile, tipice unei ierni autentice.
„Am avut parte de o situaţie tipică de iarnă, cu un câmp de presiune foarte ridicată - un anticiclon siberian a adus un aport de aer polar, deasupra zonei pe care a traversat-o, inclusiv ţara noastră. Acest anticiclon siberian s-a «cuplat» cu un ciclon venit din Marea Mediterană, ceea ce a condus la un câmp de presiune foarte scăzută şi un aport de masă umedă. În momentul în care a ajuns în Marea Neagră, s-a reactivat, iar presiunea a scăzut şi mai mult în nord-vestul Mării Negre, din acest cuplaj rezultând aceste fenomene tipice sezonului rece. În Dobrogea, comparativ cu alte zone din ţară, nu s-a depus un strat considerabil de zăpadă, datorită solului cald. În schimb, Dobrogea a avut parte de intensificări de vânt puternice (75 - 80 km/h) şi precipitaţii“.

Prognoza pentru weekendul 22 - 23 aprilie 

Vestea bună care vine de la meteorologi este că acest ciclon se îndepărtează de ţara noastră şi se deplasează către Ucraina. În schimb, vom avea parte şi în noaptea de vineri spre sâmbătă de vânt puternic şi izolat de precipitaţii. Ne bucurăm că scăpăm de ploi, dar cerul, înseninându-se pe fondul masei de aer încă rece, va conduce la temperaturi extrem de scăzute în dimineaţa zilei de sâmbătă.
 
„Minime de la -2 grade până la 2 grade Celsius, pe litoral va fi cel mai cald, însă temperaturile rămân negative, în jurul pragului de îngheţ, în cea mai mare parte din Dobrogea. Local vom avea parte de brumă, sau, dacă solul va fi ud, chiar de îngheţ. Astăzi se încălzeşte, temperaturile vor creşte până la 13 - 14 grade Celsius. Abia la începutul săptămânii viitoare se va atinge normalul termic al acestei perioade, respectiv 13 - 19 grade Celsius. Duminică, vor mai fi semnalate averse slabe, dar care nu vor crea probleme deosebite“, a adăugat Maria Tomescu, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va fi vremea la Constanța în următoarele două săptămâni. Ce spun meteorologii

18 Mar 2019 340

Cod galben de vânt puternic în județele Constanța și Tulcea

16 Mar 2019 582

Atenționare meteorologică Intensificări ale vântului în Dobrogea. De când este valabilă avertizarea meteorologilor

15 Mar 2019 599

UPDATE. Județul Constanța sub cod galben de vânt puternic. Când expiră atenționarea meteo și ce localități sunt vizate

12 Mar 2019 1861

Informare meteorologică Se răcește vremea! Precipitații sub formă de ploaie și lapoviță în Dobrogea

11 Mar 2019 1504

Informare meteo. Se strică vremea în toată țara. În Dobrogea vor fi precipitații și intensificîri ale vântului

11 Mar 2019 558

A venit primăvara la malul mării. Cum va fi vremea la Constanța în următoarele două săptămâni. Ce spun meteorologii

11 Mar 2019 922

Atenţionare meteorologică de vreme severă! Ce spun meteorologii. Se răceşte vremea

10 Mar 2019 739

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de intensificări ale vântului. Când expiră atenționarea meteo

06 Mar 2019 700

Vreme de primăvară în următoarele două săptămâni la Constanța. Cum arată prognoza meteorologilor

06 Mar 2019 405

Prognoza meteo în zilele următoare. Vremea începe să se încălzească de luni

02 Mar 2019 993

Cum va fi vremea la Constanța de Mărțișor. Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

25 Feb 2019 697

Vremea revine la normal. Temperaturi în creștere, în următoarele zile

24 Feb 2019 795

Mesaj nou de vreme severă imediată Cod Portocaliu în judeţul Constanţa. Avertizarea meteorologilor

23 Feb 2019 2268

Cod portocaliu de vreme rea în județul Constanța. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce zonă este vizată

22 Feb 2019 2033