Tradiții, obiceiuri și superstiții în Duminica Floriilor

Salcie foto pixabay
  • Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.

Astfel, oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui, strigând: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.


Tradiții în Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie în ziua de Florii


Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.


O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.


Obiceiuri în Duminica Floriilor la sate


Obiceiurile din ziua de Florii au legătură în general cu bunul mers al vieții și al treburilor, iar la sate oamenii păstrează o serie dintre aceste obiceiuri menite să atragă binele și să asigure o bună continuitate a evenimentelor din viața acestora.

Astfel, în ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.



Superstiții în Duminica Floriilor. Ce se spune despre vreme de Florii



Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înfloare ca pomii.

Sărbătoriții zilei de Florii. Cine își serbează numele în Duminica Floriilor.

Ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica. Se sărbătoresc astfel cei cu numele de Florin, Florina, derivate ale acestora, cât și cei numiți după denumirea vreunei flori, de exemplu: Violeta, Viorica, Brândușa, etc.

Sursa traditii-superstitii.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Catolicii din România sărbătoresc azi Floriile. Tradiții și obiceiuri

24 Mar 2024 706

Incendiu violent în Duminica Floriilor la biserica de lemn aflată în complexul turistic Borşa din Munţii Rodnei

09 Apr 2023 1155

#ConstanțaEsteBine 9 aprilie 2023 Duminica Floriilor. La mulți ani tuturor Florilor cu nume de femei. Sau femeilor cu nume de flori. Este tot-una

09 Apr 2023 1443

Astăzi este dezlegare la pește! De ce se mânăncă pește în Duminica Floriilor?

09 Apr 2023 1445

Tradiții pentru spor și sănătate în Duminica Floriilor! Ce trebuie să facă fetele nemăritate care vor să-şi întâlnească ursitul

09 Apr 2023 1241

Calendar-Ortodox 9 aprilie - Duminica Floriilor. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

09 Apr 2023 1324

Cum va fi vremea la Constanța în Duminica Floriilor

08 Apr 2023 21541

Floriile catolice 2023. Tradiții și obiceiuri

02 Apr 2023 1553

Patriarhul Daniel ​„Opera de lucrare a sfințeniei nu se opune operei sociale a ajutorării săracilor”

17 Apr 2022 1281

#ConstanțaEsteBine Ziua 108 – 17.04.2022. Astăzi sărbătoresc florile

17 Apr 2022 1296

Calendar-Ortodox Ortodocşii prăznuiesc, astăzi, Duminica Floriilor

17 Apr 2022 1523

Meniu special de Florii, pentru pacienții unităților sanitare din Constanța, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

17 Apr 2022 2320

De Florii, ÎPS Teodosie sărbătorește 21 de ani de arhipăstorire la Tomis

16 Apr 2022 1399

Tradiții în Sâmbăta lui Lazăr, cunoscută şi ca Moşii de Florii. Se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate

16 Apr 2022 1897

Cum va fi vremea în Duminica Floriilor și în prima zi de Paște în Dobrogea. Sunt așteptate ploi la malul mării

11 Apr 2022 1482