Tradiţii şi minuni Creştinii îl cinstesc azi pe Sfântul Nicolae

Mos Nicolae este sărbătoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru copii, a bucuriei şi a veseliei. Mai precis, în noaptea de 5 spre 6, se spune că Moş Nicolae vine la fereastră şi pune în ghetuţele copiilor dulciuri şi alte daruri. Este o sărbătoare a creştinătăţii, dar nu numai. În folclorul românesc există mai multe legende despre Moş Nicolae, diferenţiindu-se de la o regiune la alta.

Cine este, de fapt, Moş Nicolae? Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Părinţii au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil. Şi Dumnezeu le-a dăruit unul, a fost singurul. Unul milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic. S-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: "În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine". Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea. Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiinţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei. Se spune că o familie săracă avea trei fete. Şi, atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă uşoară ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau.

Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani. Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. La creştinii din Ghana, Moşul vine din junglă, iar în Hawaii, cu barca. Sania trasă de reni este încărcată cu daruri pentru copiii din Danemarca, stelele dăruiesc cadouri copiilor din Polonia, iar în Ungaria, îngerii le aduc celor mici bomboane şi nuieluşe. O cămilă tânără îl ajută pe Moş în Siria, iar la noi, copiii cuminţi primesc daruri, însă cei neascultători, nuieluşe. Moș Crăciun nu mai are în prezent decât prea puţin de-a face cu spiritualitatea creştină. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri. Când pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au început să se aşeze imigranţii din țările germanice și nordice, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, s-a schimbat încet, transformându-l în Santa Claus. Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Oamenii se gândesc deja la Ignat şi la Sărbătoarea Crăciunului.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Călătoria lui Moş Crăciun la copii, sub atentă supraveghere!

25 Dec 2023 790

Hai să râdem! Bancuri de Crăciun pentru toată familia

25 Dec 2023 1129

SRI, postare amuzantă de Crăciun! „Până și nouă ne scăpă“

25 Dec 2023 819

Ingeniozitate de sezon în Peru! Un poliţist s-a deghizat în Moş Crăciun ca să aresteze traficanţi de droguri

24 Dec 2023 704

Când se merge cu „Bună dimineața la Moș Ajun“ și ce urări sunt folosite de colindători

23 Dec 2023 4682

„Dragă Moș Crăciun, am fost obrăznicuță, dar o să fiu mai cuminte“! Ce mesaje i-au transmis copiii lui Moș Crăciun anul acesta

23 Dec 2023 980

Jandarmii din Tulcea au oferit speranță și bucurie unor familii la care Moș Crăciun nu poate ajunge (FOTO)

21 Dec 2023 636

Știri Constanța Moș Crăciun aduce Caravana Coca-Cola la Târgul de Crăciun de la Constanța!

18 Dec 2023 1303

Copiii de la Academia Hagi, aur și argint la „Cupa Moș Crăciun“, de la Drobeta Tr. Severin (GALERIE FOTO)

18 Dec 2023 1135

Forțele Navale Române Când zăpada lipsește, Moș Crăciun alege calea aerului (FOTO)

16 Dec 2023 885

Moșul înlocuiește sania cu elicopterul O sosire spectaculoasă în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (FOTO)

16 Dec 2023 743

Editorial! Magia Sărbătorilor poate fi spulberată de generozitatea unora! De ce Moșii iubesc mai mult alți copii?

08 Dec 2023 1033

Garda Națională de Mediu Șase autotrenuri au fost întoarse din drum! (FOTO)

08 Dec 2023 684

„Cutia poștală a lui Moș Crăciun” Copiii pot trimite Moșului scrisori prin Poșta Română. Iată cum

07 Dec 2023 1918

Dulciuri, zâmbete și promisiuni. O zi de Moș Nicolae de neuitat la Cumpăna (FOTO)

06 Dec 2023 948