Actualitate

Tragerile cu rachete sol-aer, reluate la Capu Midia

  • După o pauză de circa trei luni, cauzată de epidemia de coronavirus, au fost reluate tragerile cu rachete sol-aer în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia.
  • Seria de trageri are loc în perioada 15-26 iunie 2020 și cuprinde instruire și trageri reale de luptă pentru trupele participante.

Militarii Batalioanelor de Rachete Antiaeriene KUB din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava” și Regimentul 53 Rachete Antiaeriene “ Tropaeum Traiani” au executat foc către avioane țintă cu rachete KUB și OSA-AKM SA-8 Gecko și la final au raporat: misiune îndeplinită.

De departe, cel mai spectaculos moment a fost lansarea a două rachete KUB, la distanță de doar câteva secunde, de pe aceeași rampă, de către militarii Regimentului 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava”, obiectiv care nu numai că a fost îndeplinit cu succes, dar a primit și cele mai multe aplauze.

Pentru cei mai tineri dintre militari, tragerile din poligonul Capu Midia au reprezentat botezul focului.

“Am așteptat cu nerăbdare și emoție acest moment, deoarece a fost prima mea misiune. Cel mai frumos sentiment a fost atunci când am primit comanda și am scos cuiele de siguranță.”, a spus sublocotenentul Elena Andronic, comandantul secției Lansare din Batalionul 2 Rachete Antiariene KUB al Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, absolvent al Academiei Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, promoția 2019 și singura fată din cadrul acestei serii de trageri de la Capu Midia.

Tot la prima lansare de rachete KUB a fost și căpitanul Silviu Ilișanu, comandant de baterie în cadrul Regimentului 53 Rachete Antiaeriene “ Tropaeum Traiani”, care mărturisește că nu a mai trăit emoții atât de intense până acum, având în vedere că era familiarizat cu alte tipuri de rachete, dar că la finalul misiunii a trăit sentimente de bucurie și de mândrie de care își va aminti mereu.

Un veteran al tragerilor cu complexul de rachete KUB, plutonierul adjutant Marian Răduț, comandant de grupă lansare din cadrul Regimentului 61 Rachete KUB, a avut cea de-a 32-a lansare de rachete și spune că este militarul cu cel mai mare palmares pe acest tip de rachete:

“Chiar dacă la prima lansare este normal să ai emoții, eu am avut și astăzi. Inima bate mai tare, adrenalina este la maxim, dar momentul în care ai văzut că ai lovit ținta este ceva de vis, ești mândru că ești militar. Până la finalul carierei aș vrea să trag numai în Capu Midia, nu în altă parte, pentru că aici este a doua mea casă și Poligonul în care vin din 1989 încoace”.

Maistrul militar clasa a III-a, Petruș Stănică, din cadrul aceluiași regiment, este la a opta misiune de acest fel și ne-a familiarizat cu etapele unei lansări de rachete: descoperirea țintei, însoțirea ei, transmiterea precisă a coordonatelor, iar după ce ținta este prinsă și racheta este pregătită se execută lansarea.

La finalul activității, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gl. Bg. Ion Bungescu”, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a spus că aceasta a fost una dintre cele mai bune serii de trageri care a avut loc în Poligonul de la Capu Midia și una inedită, pentru că au fost aplicate cu strictețe normele de distanțare socială care au presupus cazarea și hrănirea trupelor în condiții speciale, precum și instrucția care s-a desfășurat cu aplicarea regulilor stabilite la nivel național.

Seria de trageri are loc în perioada 15-26 iunie 2020 și cuprinde instruire și trageri reale de luptă pentru trupele participante.

Lt Anca Medrea, ofițer cu informarea și r

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 632

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, programată joi

14 Sep 2020 631

Piloții de la Câmpia Turzii, în antrenamentele aer-aer Au nimicit toate țintele lansate de la sol, în Poligonul Capu Midia

11 Sep 2020 414

MApN Sosesc în țară echipamentele principale ale primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT

19 Aug 2020 328

​Detașamentul de militari care va pleca în misiune în Polonia, evaluat la Capu Midia

26 Jul 2020 522

Misiune îndeplinită cu succes Trageri reale asupra unor ținte aeriene și terestre, în Poligonul capu Midia (galerie foto)

08 Jul 2020 591

Trageri de luptă, în poligonul din Capu Midia

07 Jul 2020 519

Contabila Casei de Ajutor Reciproc de pe lângă UM 01853 Capu Midia, condamnată definitiv pentru delapidare

06 Jul 2020 671

Judecătorii reiau procesul privind delapidarea Casei de Ajutor Reciproc de pe lângă UM 01853 Capu Midia

10 Jun 2020 480

Militarii de la Capu Midia au oferit daruri copiilor din localitatea Corbu (galerie foto)

01 Jun 2020 962

Județul Constanța Rachete antigrindină, lansate din Poligonul Capu Midia

22 May 2020 5637

Se anunţă lucrări la Pavilionul B39A din cazarma 769 Capu Midia (document)

20 May 2020 793

Contabila Casei de Ajutor Reciproc de pe lângă UM 01853 Capu Midia, condamnată. Procesul a fost suspendat

22 Apr 2020 1031

Unitatea militară de la Capu Midia Maistru militar Bogdan Crețu, absolvent ca șef de promoție al cursului „Allied Patriot Operator & System Mechanic 01-19“

11 Mar 2020 974

Delapidarea Casei de Ajutor Reciproc de pe lângă UM 01853 Capu Midia, la Curtea de Apel Constanţa

04 Mar 2020 1783