Transparentizare și digitalizare Responsabilul de relații publice și directorul instituției publice ar putea fi amendați dacă nu afișează pe site anumite informații

  • Un proiect de lege ar putea să faciliteze accesul la informații publice
  • Instituțiile vor fi obligate să permită accesul la toate informațiile și datele publice, în format electronic
  • Dacă nu reușesc acest lucru, managerul de la relații publice și șeful instituției ar putea să fie amendați


Proiectul de Lege pentru transparentizarea informaţiilor de interes public şi uşurarea accesului cetăţenilor prin modificarea şi completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public ar putea modifica felul în care vor fi puse la dispoziții informațiile de interes public pe portalurile oficiale ale instituțiilor publice.

Transparentizarea informațiilor de interes public și accesul mai facil al oricărui cetățean la acestea este un subiect care se discută intens în ultima perioadă de timp. De altfel, există o propunere în Parlament care ar putea oblige instituțiile publice să permită accesul la toate informațiile și datele publice, în format electronic.

Proiectul se află pe masa deputaților, iar dacă autoritățile publice nu vor respecta ceea ce prevede propunerea legislative, atât managerul compartimentului de relații publice, cât și cel al instituției vor putea fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

În proiectul de lege scrie că autoritățile și instituțiile publice vor avea „obligația de a publica și actualiza pe pagina de internet proprie un registru public electronic al solicitărilor privind informațiile de interes public”.

Registrul va conține următoarele:
  • solicitările scrise înregistrate, accesibile în întregime;
  • răspunsurile asociate fiecărei solicitări emise de autoritate, accesibile în întregime, inclusiv anexe conținând orice date sau informații în format deschis și prelucrabil automat;
  • soluția pe scurt de admitere sau respingere a fiecărei solicitări, iar în cazul respingerii, indicarea motivului de refuz, prin precizarea uneia dintre excepțiile legale;
  • reclamațiile scrise înregistrate, care se depun în cazul refuzului explicit sau tacit al unei autorități ori instituții publice, accesibile în întregime;
  • actele de soluționare a reclamațiilor scrise înregistrate;
  • numărul, data și instanța emitentă a hotărârilor judecătorești rămase definitive prin care autoritatea sau instituția a fost obligată să furnizeze informații de interes public, precum și răspunsurile sau informațiile furnizate în baza acestor hotărâri.

Toate informațiile de mai sus vor trebui publicate de autoritățile și instituțiile publice numai după anonimizarea sau înlăturarea datelor cu caracter personal.

Proiectul prevede ca, atunci când nu vor fi respectate noile obligații, sancțiunile să fie aplicate „conducătorului compartimentului pentru relații publice sau a persoanei desemnate în scopul asigurării accesului la informațiile de interes public, precum și a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză”. Amenzile pe care le vor putea primi aceste persoane vor fi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu

18 Apr 2024 201

Oficial de la IJJ Constanța despre aplicația eDAC, noul sistem digital de verificare a documentelor de identitate

05 Apr 2024 668

IJJ Tulcea Ai auzit de noua aplicație eDAC? Iată ce reprezintă și cum va fi folosită de jandarmi

05 Apr 2024 521

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 437

Trenduri ale distracției și relaxării în timpul liber, în era digitală

20 Mar 2024 505

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va furniza echipamente informatice Școlii Gimnaziale nr. 1 Mangalia (DOCUMENT)

13 Mar 2024 648

Spitalul Municipal Mangalia se digitalizează

13 Mar 2024 803

MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”

05 Mar 2024 528

Afaceri Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat servicii de digitalizare de la o firmă din județul Iași (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 884

Primăria Peștera, județul Constanța, se digitalizează cu bani europeni. Contract de peste 855 mii de lei (DOCUMENT)

07 Feb 2024 804

500 de milioane de lei aprobate pentru digitalizarea sistemului medical din România

06 Feb 2024 538

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 787

Ministrul Finanțelor „Trebuie să ajungem la o medie a încasărilor lunare a veniturilor de 40 miliarde lei“

15 Jan 2024 777

Studiu Consiliul Concurenței Modernizarea infrastructurii maritime, vitală pentru cele mai importante porturi româneşti din reţeaua TEN-T- Constanţa şi Galaţi

15 Jan 2024 733

Cetățenii din afara granițelor, avantajați de servicii consulare online. Iohannis a promulgat legea

10 Jan 2024 700