Tribunalul Constanţa a solicitat MCIN să comunice lista monumentelor din judeţ Ministerul Culturii a cerut în justiţie anularea contractului de vânzare-cumpărare a fostei Vile Regale Mamaia

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a solicitat, pe cale judecătorească, anularea contractului de vânzare-cumpărare a fostei Vile Regale Mamaia, în temeiul prevederilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare, şi acţionează în consecinţă pentru salvarea patrimoniului cultural naţional.

Astfel, reamintim că, la data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003, autentificat de Biroul Notarial „Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ştefan”. Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare”, susţine ministrul Valer-Daniel Breaz.

Dosarul are termen de judecată fixat la data de 23.04.2019, dată până la care Tribunalul Constanţa a solicitat MCIN să comunice lista cuprinzând Monumentele, Ansamblurile şi Siturile Istorice din anii 1991-1992 pentru localitatea Constanţa.

„În acest moment, ca prim pas, este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia şi aşteptăm un verdict al instanţei. Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări”, a explicat Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.

Reamintim că, în acest moment, la nivelul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale au fost constituite grupuri de lucru şi analiză pentru elaborarea, respectiv modificarea a două priorităţi legislative importante - Codul Patrimoniului şi Legea 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase.

„Rolul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale este de a asigura un viitor patrimoniului construit românesc prin elaborarea strategiilor şi normelor specifice de protejare şi vreau să cred că putem construi acest viitor alături de celelalte autorităţi publice centrale şi locale”, a mai spus Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.
 
Palatul Regal din Mamaia a avut o cu totul altă soartă decât cel de pe litoralul bulgăresc. Construit la cererea Reginei Maria, între anii 1924-1926, Palatul Regal din Mamaia a fost naţionalizat în 1948, pentru ca după Revoluţie să ajungă în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA, de unde a fost vândut în 2003, pentru aproximativ 150.000 euro. O sumă ruşinoasă achitată în schimbul unui monument care, dincolo de valoarea culturală, este ridicat pe patru nivele ce însumează aproape 5000 mp.

Tranzacţia a fost realizată fără înştiinţarea Ministerului Culturii, statul neputându-şi exercita dreptul de preemţiune pe care îl are în cazul clădirilor clasificate ca monumente istorice. Astăzi, Palatul Regal din Mamaia se află într-o stare avansată de degradare. Mirosul de mucegai şi zidurile scorojite amintesc de corupţia sistemică şi lipsa de interes a statului faţă de protejarea istoriei noastre.

Citeşte şi:

 
Ramona Dinu (USR) Domnule ministru al Culturii, ce aveţi de gând să faceţi cu Palatul Regal din Mamaia"?

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

"Histria", bate pasul pe loc. Consiliul Județean Constanța reînoiește protocolul cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan și Institutul Național al Patrimoniului

05 Feb 2021 968

S-a publicat în Monitorul Oficial! Când se va înfiinţa Muzeul Ororilor Comunismului din România

31 Jul 2019 928

Cetatea Histria, cel mai vechi oraş atestat din România, reabilitată cu sprijinul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ şi al Institutului Patrimoniului

17 Dec 2018 1580

Editorial Doreii de la Cultură și „Capidava amissa“

29 Jul 2017 2816