Tulcea Complexul Razim-Sinoe, 'patria şalăului', rămâne fără specia care l-a consacrat. Anunțul Guvernatorului Deltei

imagine cu rol ilustrativ, foto: ARBDD
În complexul Razim-Sinoe, cunoscut drept "patria şalăului", s-au capturat în primele nouă luni ale anului doar aproximativ 4 tone din această specie, arată datele oficiale primite de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de la punctele de primire a peştelui din rezervaţie.

Guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, a declarat, pentru AGERPRES, că, în ciuda secetei din acest an, raportările făcute de cherhanalele, punctele de debarcare şi centrele de primă vânzare a peştelui din Deltă nu arată o scădere dramatică a capturilor pescarilor, dar resursa piscicolă din mediul natural a scăzut.

"Dacă ar fi să ne uităm pe capturile declarate până în luna septembrie per total an, vom vedea că acestea se înscriu cu mici excepţii în capturile declarate an de an. (...) Ce e de remarcat este faptul că în toate zonele de pescuit cantitatea de peşte capturată în ape naturale este din ce în ce mai scăzută", a afirmat Marinov.

El a atras atenţia asupra "scăderii drastice" a capturilor de şalău din complexul lagunar Razim-Sinoe, zonă cunoscută drept "patria şalăului", în contextul în care, de la începutul anului, acolo s-au prins doar 4 tone din această specie, o cantitate de cel puţin trei ori mai mică decât în urmă cu câţiva ani., scrie Agerpres.ro. 

"De câţiva ani, ARBDD şi Institutul Naţional Delta Dunării populează cu şalău complexul lacustru şi încercăm să facem acelaşi lucru de anul viitor şi cu plătica la care se înregistrează scăderi drastice ale capturilor, mai ales că se ştie că plătica reprezintă sursa de hrană pentru şalău", a menţionat guvernatorul Deltei.

Cu toate acestea, conducerea ARBDD a dat asigurări că pescarii din zonă îşi vor desfăşura în continuare activitatea.

"O asemenea măsură de interzicere a pescuitului este doar finalul unui demers de redresare a situaţiei, pe de o parte, iar pe de altă parte nu s-a pus în discuţie interzicerea totală a pescuitului în complexul Razim-Sinoe, iar dacă se va discuta, se va discuta despre şalău la un moment dat, dar lucrul acesta rămâne ca ultimă soluţie. Până acolo, mai sunt multe de făcut, inclusiv discuţii privind utilizarea unor scule în anumite perioade ale anului", a precizat conducerea ARBDD.

Din anul 2015, ARBDD repopulează în fiecare primăvară complexul Razim-Sinoe cu cel puţin 1.000 de cuiburi embrionate de icre de şalău.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Controale în Delta Dunării, în complexul lagunar Razim-Sinoe și în județele Tulcea și Constanța. Peste 2 tone de pește, confiscate (GALERIE FOTO)

07 May 2023 1311

ARBDD Tulcea reface stocul de șalău din rezervație, prin introducerea de icre embrionate (DOCUMENT)

08 Feb 2023 1393

Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, marcată la 01 septembrie. Cum s-a făcut recunoașterea valorii universale a Deltei Dunării

31 Aug 2021 1425

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării Acțiuni de monitorizare și control în Complexul lagunar Razim-Sinoe

03 Feb 2021 1705

Campania de lansare a icrelor embrionate de şalău pe lacul Razim, finalizată (galerie foto)

21 Apr 2020 1928

Controale de proporții în Delta Dunării și în complexul Razim – Sinoe

12 Jul 2016 2065

Comunicat de presă - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

05 Oct 2015 1972

Perioada de interzicere a pescuitului a fost prelungită

05 Oct 2015 1787

Mamaia de altădată Fotografii uitate ale litoralului românesc din timpul comunismului (galerie foto + video)

22 Jun 2015 7984