Tulcea Expoziția de fotografie „Iată Suzhou!“, vernisată la Muzeul de Artă, în prezența ambasadorului R.P China

Joi, 31 octombrie 2019, la Muzeul de Artă, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Dumitru Mergeani au participat, alături de Excelența Sa Jiang Yu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la București și de membrii unei delegații din Suzhou, condusă de Qian Yiying, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Publică din Suzhou, la vernisajul expoziției de fotografie „Iată Suzhou!“
         
La eveniment au fost prezenți prefectul Lucian Furdui, fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea, Trifon Belacurencu, deputații Mirela Furtună și Andrian Ampleev și președintele Colegiului Medicilor Tulcea, dr. Emilia Stamate.
         

„Ne bucurăm să avem, alături de noi, pe Excelența Sa doamna Jiang Yu, dar și oaspeți de seamă din regiunea Suzhou, alături de care am dezvoltat, în mai bine de două decenii, o frumoasă relație de prietenie și un puternic și extrem de constructiv parteneriat.        
Suntem, acum, în fața unei noi expoziții aduse de prietenii chinezi la Muzeul de Artă din municipiul nostru. Prin această expoziție, într-o clădire cu o deosebită semnificație istorică pentru orașul și județul nostru, ni se relevă o pagină din cultura chineză. Tulcenii au posibilitatea astfel să cunoască străvechea așezare Suzhou, cu o istorie de peste două milenii și jumătate, care în prezent îmbină armonios cultura străveche și dezvoltarea modernă.         
Vă reamintesc faptul că, în cadrul parteneriatului nostru cu omologii  chinezi, au mai fost organizate o serie de expoziții la Tulcea, fiecare dintre ele extrem de interesante pentru publicul tulcean iubitor de artă: pictura și caligrafia tradițională chineză, mătasea vestită, medicina tradițională Wu, dar și imaginea Chinei în fotografie și colțuri chinezești.            
Excelența Voastră, vă spun încă o dată bine ați venit pentru prima oară în județul nostru, sperăm să nu fie ultima oară, pentru că în urma discuțiilor avute s-au desprins idei foarte bune, de colaborare în plan economic, în toate domeniile. Este pentru prima dată când s-au ridicat probleme concrete privind domeniile de care partea chineză este interesată. Noi avem anumite componente de interes pentru partea chineză, existând astfel posibilitatea ca, după 24 de ani de schimburi culturale, întâlniri bilaterale, colaborarea să se concretizeze în ceea ce ne dorim cu toții, respectiv aspectul economic.
Aprecierea pe care poporul chinez o are față de poporul român este enormă. Datoria noastră și a celor care vin după noi este ca această relație să fie dusă mai departe, să fie ridicată la alte cote, pentru că s-a dovedit că suntem două popoare care ne-am respectat, ne-am apreciat și ne-am iubit iar destinele noastre au avut mult timp același drum. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi, pentru ceea ce va să fie în relațiile dintre cele două administrații și sper să vă fi simțit foarte bine la Tulcea“, a declarat președintele Horia Teodorescu.


„Municipiul Suzhou nu este foarte mare dar are o populație harnică, are peisaje pitorești și o istorie de 2500 de ani. Este un loc frumos care merită vizitat. Ceea ce veți vedea astăzi sunt fotografii realizate de 26 de fotografi, care au cules în imagini starea reală de trai și niște momente prețioase ale oamenilor care trăiesc în municipiul nostru. Prin această expoziție veți cunoaște starea spirituală și modul real de viață al populației din Suzhou. Cele 52 de fotografii sunt atent alese dintre mai bine de 10.000 de fotografii, reprezentând cele mai frumoase momente și locuri din Suzhou.
Ideea de a face această vizită și această expoziție cu sprijinul administrației locale din Tulcea este pentru a promova în continuare și împreună relațiile de pritenie dintre cele două regiuni. Așteptăm să avem mai multe vizite din partea dumneavoastră, urăm succes acestei expoziții și sincere mulțumiri participanților“, a declarat Qian Yiying, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Publică din Suzhou.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Tulcea, prin Institutul de Cercetări Eco Muzeale, și Municipalitatea Suzhou și este prilejuită de împlinirea a 24 de ani de cooperare româno – chineză la nivel județean dar și a 70 de ani de la inițierea legăturilor diplomatice dintre China și România, pe 5 octombrie 1949, în urma căreia s-au înregistrat cooperări bilaterale solide în cadrul ONU și al altor organizații internaționale, precum și rezultate  fructuoase ale schimbului și cooperării în diferite domenii.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că….? Un celebru poet, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, s-a născut la această dată

12 Jul 2021 1229

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București în vizită la Constanța. Ce subiecte au fost analizate

03 Jul 2019 1557

Poveştile cadeţilor de pe nava-şcoală „Mircea“. O tânără calcă pe urmele fratelui ei, iar un chinez s-a îndrăgostit de România (galerie foto)

06 May 2019 2616

Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, în vizită în comuna Cumpăna

09 Sep 2015 2004

Produsele româneşti au ajuns pe piaţa chineză

06 Jan 2015 1691

Ambasadorul Chinei în România, în vizită la Cumpăna

02 Dec 2014 1688