Tulcea Nurca europeană va avea habitate speciale în Rezervaţie. Este una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere de pe continentul nostru

Nurca, foto: Facebook/ Salvarea nurcii europene - Save EMinkRoNurca europeană, una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere din Europa, va avea insule artificiale construite special pentru ea în Delta Dunării, acestea realizându-se în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).


În cadrul proiectului, specialiştii Institutului i-au făcut pagină specială pe Facebook, intitulată "Salvarea nurcii europene - Save EMinkRo", iar persoanele interesate pot afla stadiul desfăşurării activităţilor de conservare a speciei.


"Nurca europeană este una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere existente pe continentul nostru, actualmente supravieţuind doar în 5 ţări pe glob: Rusia, Spania, Franţa, Ucraina şi România. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării reprezintă unul dintre ultimele refugii ale acestei specii, însă odinioară înregistra o distribuţie largă în România. În Deltă, nurca europeană este larg răspândită, practic, exceptând acvatoriile întinse, localităţile, polderele agricole şi silvice, prezenţa speciei a fost confirmată în majoritatea zonelor. Populaţia de nurcă europeană de aici a fost evaluată la minim 1.130 de exemplare şi maxim 2.280 de exemplare", se arată într-un material transmis de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) la solicitarea AGERPRES.


Animal predominant nocturn, terestru şi acvatic, nurca înoată prin mişcări ale tuturor celor patru picioare. Duce o viaţă solitară sau, temporar, în familie, iar iarna nu hibernează.
 


"Nurcile au fost observate în timpul zilei atât în sezonul rece, cât şi în cel cald. Îşi fac adăposturile în galeriile lărgite ale şobolanilor de apă sau ale bizamilor, de obicei lângă arborii de pe malul apei, preponderent sălcii. Uneori şi în scorburi, pe sol, stufăriş sau desişuri de vegetaţie ierboasă", precizează sursa citată.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Contract de execuție lucrări de reconstrucție ecologică încheiat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării cu o firma din Tulcea (DOCUMENT)

11 Jun 2022 1686

Publicitate pentru salvarea nurcii europene ARBDD, aproape 68.000 de euro pentru autocolante, plăcuțe, pixuri și website (DOCUMENT)

28 Jan 2022 2536

ARBDD Nurca europeană și dropia, în emisiunea de mărci poștale a Romfilatelia ,,Specii naționale pe cale de dispariție”

24 Apr 2021 2020

ARBDD derulează proiectul pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană

15 Jan 2021 1457

Proiectul ARBDD pentru salvarea nurcilor a primit finanțare

19 Dec 2020 1618