Tulcea Problema incendierii stufului din Deltă trebuie rezolvată legislativ

Imagine de la eveniment, foto: ISU Delta Tulcea
  • Practica incendierii vegetaţiei stuficole din Delta Dunării reduce numărul bolilor transmisibile de la insecte la animale şi la oameni, iar problema acestor incendieri trebuie soluţionată legislativ, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şefului Departamentului zoonoze din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Ştefan Răileanu.


În timpul simpozionului internaţional "Delta şi zone umede", găzduit în această perioadă de Tulcea, cercetătorul Răileanu a prezentat o lucrare în care a analizat efectele epidemiologice ale incendiilor la nivelul animalelor sălbatice şi domestice din rezervaţie.


"Incendiile au o legătură foarte mare cu situaţia epidemiologică şi chiar zoonotică, au legătură cu bolile de la animalele sălbatice şi domestice. Focurile sunt puse special pentru a purifica păşunea, pentru a reduce populaţiile de ţânţari şi transmiterea unor boli prin aceşti vectori, ţânţari, căpuşe, tăuni, care pot provoca epidemii şi chiar pandemii", a afirmat Ştefan Răileanu.

El a mai spus că datorită practicii de incendiere a vegetaţiei stuficole din Deltă nu mai apar epidemii care duceau la mortalităţi de până la 40% în efectivele de animale.

"Aici trebuie să se întâmple ceva pentru ca acea păşune să fie păzită de boli, fiindcă aici nu se coseşte. Bătrânii practicau această metodă, incendierea, atunci când păsările nu aveau cuib. Ei ştiau unde să dea foc şi înainte trăgeau brazde pentru ca focul să nu treacă anumite limite", a adăugat Răileanu.

În opinia sa, divergenţele dintre locuitorii Deltei care practică incendierea vegetaţiei stuficole şi reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale care critică această practică se pot soluţiona legislativ.

"Legislaţia administraţiei publice trebuie acordată cu cea de mediu şi cea sanitar-veterinară. Un om care cunoaşte aceste trei dimensiuni poate să facă nişte reguli pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul Deltei. Nu e extrem de greu, trebuie făcute nişte studii amănunţite pe fiecare teritoriu şi date de la proprietarii de animale şi paznicii de vânătoare, iar apoi stabilite regulile şi votate în consiliile locale", a mai spus cercetătorul Ştefan Răileanu.

În fiecare primăvară, în Delta Dunării mii de hectare de vegetaţie stuficolă sunt incendiate de localnici fără autorizaţie, această practică fiind sancţionată cu amenzi de autorităţi şi criticată de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care susţin că incendierea afectează speciile de păsări şi mamiferele acvatice.


INCDDD Tulcea organizează, în perioada 1-5 iunie, cea de-a 29-a ediţie a simpozionului internaţional "Delte şi zone umede". 

Sursa AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții ale polițiștilor de la Transporturi Constanța la Tulcea! Vizat un bărbat suspectat de furt (GALERIE FOTO)

22 Sep 2023 380

Fost guvernator al Deltei Dunării, trimis în judecată de procurorii din Constanța! Urmează pronunțarea, în cameră preliminară (RECHIZITORIU)

22 Sep 2023 419

Averea și interesele lui George Șișcu, deputat de Tulcea (DOCUMENT)

22 Sep 2023 427

Magistratul Izabela Stoian, președinte în Tribunalul Tulcea pentru încă șase luni

22 Sep 2023 403

Lupta pentru conducerea instanțelor din Constanța! Mâine e ultima zi pentru depunerea candidaturilor

21 Sep 2023 594

UPDATE Intervenție de urgență în municipiul Tulcea! Două persoane inconștiente, căzute în beciul unei locuințe (GALERIE FOTO)

21 Sep 2023 551

Zece percheziții Mai multe persoane din Tulcea, menținute în arest la Constanța

21 Sep 2023 413

Licitație organizată de Spitalul Județean Tulcea, contestată la CNSC. Procedura a fost anulată!

21 Sep 2023 408

Adolescent accidentat pe o trecere de pietoni din municipiul Tulcea

21 Sep 2023 464

Tragedie în județul Tulcea! Tânără decedată într-un accident rutier la Nicolae Bălcescu

21 Sep 2023 663

Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Tulcea achiziționează îngrășăminte chimice (DOCUMENT)

20 Sep 2023 399

Accident naval în Delta Dunării Turistul german dispărut în Deltă, a fost găsit

20 Sep 2023 809

Elevă a Colegiului Național Spiru Haret Tulcea, acuzată de agresiune! Ce spune directorul instituției de învățământ

19 Sep 2023 567

Imagini șocante surprinse de camerele de supraveghere în timpul crimei de la Tulcea (VIDEO)

19 Sep 2023 5105

Cei doi bărbați, suspectați că ar fi ucis în bătaie un tânăr de 17 ani la Tulcea, arestați preventiv pentru 30 de zile

19 Sep 2023 594