Tulcea Problema incendierii stufului din Deltă trebuie rezolvată legislativ

Imagine de la eveniment, foto: ISU Delta Tulcea
  • Practica incendierii vegetaţiei stuficole din Delta Dunării reduce numărul bolilor transmisibile de la insecte la animale şi la oameni, iar problema acestor incendieri trebuie soluţionată legislativ, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şefului Departamentului zoonoze din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Ştefan Răileanu.


În timpul simpozionului internaţional "Delta şi zone umede", găzduit în această perioadă de Tulcea, cercetătorul Răileanu a prezentat o lucrare în care a analizat efectele epidemiologice ale incendiilor la nivelul animalelor sălbatice şi domestice din rezervaţie.


"Incendiile au o legătură foarte mare cu situaţia epidemiologică şi chiar zoonotică, au legătură cu bolile de la animalele sălbatice şi domestice. Focurile sunt puse special pentru a purifica păşunea, pentru a reduce populaţiile de ţânţari şi transmiterea unor boli prin aceşti vectori, ţânţari, căpuşe, tăuni, care pot provoca epidemii şi chiar pandemii", a afirmat Ştefan Răileanu.

El a mai spus că datorită practicii de incendiere a vegetaţiei stuficole din Deltă nu mai apar epidemii care duceau la mortalităţi de până la 40% în efectivele de animale.

"Aici trebuie să se întâmple ceva pentru ca acea păşune să fie păzită de boli, fiindcă aici nu se coseşte. Bătrânii practicau această metodă, incendierea, atunci când păsările nu aveau cuib. Ei ştiau unde să dea foc şi înainte trăgeau brazde pentru ca focul să nu treacă anumite limite", a adăugat Răileanu.

În opinia sa, divergenţele dintre locuitorii Deltei care practică incendierea vegetaţiei stuficole şi reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale care critică această practică se pot soluţiona legislativ.

"Legislaţia administraţiei publice trebuie acordată cu cea de mediu şi cea sanitar-veterinară. Un om care cunoaşte aceste trei dimensiuni poate să facă nişte reguli pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul Deltei. Nu e extrem de greu, trebuie făcute nişte studii amănunţite pe fiecare teritoriu şi date de la proprietarii de animale şi paznicii de vânătoare, iar apoi stabilite regulile şi votate în consiliile locale", a mai spus cercetătorul Ştefan Răileanu.

În fiecare primăvară, în Delta Dunării mii de hectare de vegetaţie stuficolă sunt incendiate de localnici fără autorizaţie, această practică fiind sancţionată cu amenzi de autorităţi şi criticată de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care susţin că incendierea afectează speciile de păsări şi mamiferele acvatice.


INCDDD Tulcea organizează, în perioada 1-5 iunie, cea de-a 29-a ediţie a simpozionului internaţional "Delte şi zone umede". 

Sursa AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

24 Apr 2024 659

#DobrogeaDigitală Medgidia în anul 1879 - „Negustori şi ţărani veneau aici chiar din țări foarte depărtate de Dobrogea“

24 Apr 2024 776

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 438

Angela Bianca Ispas, șef în Parchetul Tribunalului Tulcea încă două luni

24 Apr 2024 335

„Ziua Porților Deschise”, la Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea

23 Apr 2024 503

Colegiul Prefectural Tulcea Măsurile luate de autorități, în perioada Sărbătorilor de Paște și 1 Mai

23 Apr 2024 355

„Ziua Bibliotecarului din România", marcată de Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

23 Apr 2024 350

Tulcea Ministrul Sorin Grindeanu, prezent la conferința de recepție a Aeroportului Internațional „Delta Dunării”

23 Apr 2024 474

ARBDD Ziua Pământului celebrată de copii la Sulina, județul Tulcea

23 Apr 2024 288

UPDATE Tulcea Intervenție de urgență - un apartament a explodat!

23 Apr 2024 576

#DobrogeaDigitală Mangalia în anul 1879 - „De trei ori a fost arsă şi jefuită“

22 Apr 2024 962

Știri justiție Tulcea Angela Bianca Ispas, șefa Parchetului Judecătoriei Săliște, propusă șef în continuare în Parchetul Tribunalului Tulcea

22 Apr 2024 316

Tulcea Amenzi de mii de lei, aplicate de Jandarmi! Consumul de alcool și înjuratul în public, printre cele mai taxate gesturi

22 Apr 2024 374

Una dintre firmele familiei Horga-Cârlig a contestat licitația de modernizare a iluminatului public, organizată de Primăria Greci din județul Tulcea!

21 Apr 2024 452

Fost consilier local din Văcăreni, Tulcea, angajată ulterior în Primăria Văcăreni, proces la Constanța cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 513