TVR cere explicații pentru înlocuirea votului juriului României la Eurovision


 
  • Televiziunea Română şi-a exprimat surprinderea legat de faptul că rezultatul votului juriului României la Eurovision nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală în numele acestuia, motiv pentru care a solicitat organizatorilor concursului să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au decis acest lucru.

Juriul din România decisese să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei, a precizat, duminică, TVR, într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Într-un mesaj transmis reprezentanţilor ţărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01,00), EBU a comunicat că: 'În analiza voturilor date de juriile naţionale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar)", se arată în comunicatul TVR.

Potrivit televiziunii publice, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor şase ţări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor "modele de vot neregulate", o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din ţara noastră.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunţat că le va introduce în clasament ca fiind din partea juriului naţional.

"Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României", se explică în comunicat.

TVR subliniază că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator.

"Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator", a transmis TVR.

Astfel, TVR a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un "substitut" calculat într-un mod "netransparent".

"În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create", se mai arată în comunicat. 

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România nu participă anul acesta la Eurovision. Motivul deciziei

25 Jan 2024 624

Concursul Eurovision Junior va avea loc duminică, la Nisa, Franța

25 Nov 2023 787

Suedia a câștigat concursul Eurovision 2023 cu o melodie interpretată de Loreen (VIDEO)

14 May 2023 1880

Eurovision 2023. Câştigătorul va fi stabilit sâmbătă seară, la Liverpool

13 May 2023 921

Participantă și câștigătoare a mai multor premii la festivaluri din Dobrogea. Cântăreața Lucia Dumitrescu împlinește 33 de ani

29 Apr 2023 1886

Cine sunt prezentatorii de la Eurovision 2023. Organizatorii concursului au făcut anunțul

22 Feb 2023 1682

Theodor Andrei va reprezenta România la Eurovision 2023. Iată cu ce piesă va merge la Liverpool (VIDEO)

12 Feb 2023 1633

Cine sunt cei 12 concurenţi calificaţi în finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2023

11 Jan 2023 1176

Boris Johnson Ucraina merită să găzduiască ediția din 2023 a Eurovision

18 Jun 2022 1287

Organizatorii Eurovision 2022 au prezentat motivele pentru care au fost anulate voturile juriului din România

20 May 2022 1347

Televiziunea din Republica Moldova investighează votul juriului său la Eurovision. Juriul moldovean a acordat punctajul maxim Ucrainei

17 May 2022 1027

Eurovision. Juriul din România a acordat punctaj maxim Republicii Moldova

16 May 2022 1262

Ucraina Bombe cu fosfor, lansate de Rusia asupra combinatului Azovstal (VIDEO)

15 May 2022 1506

Ucraina a câștigat Eurovision 2022. Mesajul președintelui Volodimir Zelenski

15 May 2022 2508

Eurovision 2022. La ce oră începe transmisiunea. România luptă diseară pentru trofeu (VIDEO)

14 May 2022 2109