Ucraina are un nou ambasador la București. Ce mesaj a primit

Bogdan Aurescu și Ihor Prokopchuk Foto: Twitter
 
  • Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 5 iulie 2022, pe ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe diplomatul ucrainean pentru numire și l-a asigurat de întreg sprijinul autorităților române pentru îndeplinirea mandatului său.

Ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a evocat măsurile complexe, multidimensionale de sprijin pe care țara noastră le-a întreprins la nivel bilateral, regional și global de la debutul agresiunii ilegale, premeditate, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat Ihor Prokopchuk au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la situația de securitate, economică și umanitară din Ucraina și a fost salutat dialogul politic bilateral foarte dinamic din ultima perioadă dintre România și Ucraina, diplomatul ucrainean mulțumind în mod deosebit pentru sprijinul consistent și prompt acordat de țara noastră statului vecin și cetățenilor săi încă de la debutul conflictului.

Astfel, șeful diplomației române a reliefat cooperarea dintre Guvernul României și societatea civilă din România în sprijinul refugiaților ucraineni, subliniind atât sprijinul pe care l-au primit cei peste 1,45 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră, cât și măsurile de acordare a accesului gratuit la sistemul de sănătate, educațional, la nivelul pieței muncii pentru refugiații ucraineni. A reamintit, totodată, importanța înființării hub-ului umanitar de la Suceava, care a devenit un punct important pe harta măsurilor europene de sprijin al refugiaților, prin care au fost transmise în Ucraina numeroase convoaie umanitare din state membre UE. A punctat totodată solidaritatea și empatia arătate concret refugiaților de către cetățenii români și ONG-urile implicate, precum și efectul transformator la nivelul percepțiilor determinat de contactele interumane generate de criză, cu efecte pe termen lung în apropierea celor două societăți.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pus în evidență eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei în transportul cerealelor, inclusiv prin utilizarea capacităților logistice românești feroviare și portuare, în special prin Portul Constanța, și a subliniat eforturile țării noastre pentru a extinde capacitatea porturilor românești de la Dunăre și Marea Neagră. În acest context, a punctat demersurile efectuate de autoritățile române pentru facilitarea tranzitului de persoane și mărfuri, prin măsuri complexe de eficientizare a acestui proces, inclusiv propunerile privind redeschiderea unor puncte de trecere a frontierei.

Ministrul afacerilor externe a evidențiat, totodată, rolul comunităților istorice – din Ucraina, respectiv din România – ca punți de legătură între cele două state și și-a exprimat încrederea că problemele pendinte vor fi soluționate în cel mai scurt timp posibil, reamintind angajamentul părții ucrainene la cel mai înalt nivel, cu ocazia contactelor recente bilaterale, de a trata membrii comunității române din Ucraina la același nivel de standard cu cel acordat de România membrilor comunității ucrainene din țara noastră.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat felicitări pentru obținerea de către Ucraina a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană și a reamintit sprijinul deplin și ferm al României pentru atingerea acestui obiectiv și pentru avansarea pe mai departe a agendei europene a Ucrainei. În acest context, a evidențiat necesitatea continuării, în ritm susținut, a reformelor, inclusiv pentru îndeplinirea măsurilor prioritare prevăzute în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. De asemenea, a exprimat disponibilitatea deplină a României de a oferi asistență și expertiză în acest sens și de a împărtăși bune practici în atingerea standardelor UE.

În context, șeful diplomației române a amintit susținerea consecventă acordată de România Ucrainei în forurile internaționale, inclusiv pentru pachetul consistent de măsuri pentru Ucraina aprobat la Summitul NATO de la Madrid din perioada 28-30 iunie 2022, precum și pentru măsurile adoptate la Summit cu privire la securitatea regiunii Mării Negre. În acest sens, a subliniat importanța calificării în noul Concept Strategic aliat a regiunii Mării Negre ca regiune de importanță strategică pentru NATO și pentru securitatea euroatlantică, obiectiv atins ca urmare a demersurilor politico-diplomatice intense ale României.

Ambasadorul agreat al Ucrainei a mulțumit ministrului român pentru deschiderea cu care a fost primit și a reiterat mulțumirile către statul român și cetățenii săi pentru sprijinul prompt și pentru generozitatea cu care a fost sprijinită Ucraina și poporul ucrainean în cele mai dificile momente pentru existența lor. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAI De la începerea conflictului din Ucraina, 4.370 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

11 Aug 2022 234

Poliţia de Frontieră 13.534 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, miercuri. Numărul lor, în creștere

11 Aug 2022 225

Ministrul Mediului „Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România“ (VIDEO)

10 Aug 2022 353

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie (VIDEO)

10 Aug 2022 833

Poliția de Frontieră Peste 10.000 de cetățeni ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în România

10 Aug 2022 331

MAI În ultimele 24 de ore, patru cetățeni ucraineni au depus cerere de azil, în țara noastră

09 Aug 2022 370

Câți ucraineni au intrat în România. Traficul la frontieră în data de 08 august

09 Aug 2022 308

MAI Niciun cetăţean ucrainean nu a depus, în ultimele 24 de ore, cerere de azil în România

06 Aug 2022 474

Situația actualizată de la frontieră. Zeci de fapte ilegale săvârșite și amenzi de peste 20.000 de lei

06 Aug 2022 447

Editorial Vieți curmate în țara care se află pe locul doi în lume ca mortalitate

06 Aug 2022 1445

14 diplomați bulgari au fost expulzați din Rusia

05 Aug 2022 476

Peste 143.000 de persoane au intrat joi în România, dintre care circa 12.200 de ucraineni. Situația actualizată la frontieră

05 Aug 2022 364

Comisar european - „Este în continuare vital să fie create rute alternative de export pentru cereale“

04 Aug 2022 341

Numărul de ucraineni care au intrat în România, în scădere. Anunțul Poliției de Frontieră

03 Aug 2022 309

Rusia susține că SUA sunt direct implicate în conflictul din Ucraina

02 Aug 2022 588