Ucraina se pregătește pentru un contraatac regiunea Herson

Președintele Ucrainei, foto captură video Facebook/ Volodomir Zelenski
Armata ucraineană a anunţat luni seara începerea unei contraofensive împotriva trupelor ruse care ocupă zone din regiunea Herson (sudul Ucrainei), relatează Agerpres.

Un depozit rusesc de arme a fost lovit în localitatea Nova Kahovka, a indicat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene într-un buletin informativ privind situaţia de pe front pe pagina sa de Facebook.

În urma acestui atac, un obuzier şi echipamente militare au fost distruse, iar trupele ruse au pierdut peste 50 de soldaţi, potrivit părţii ucrainene.

În acelaşi timp, agenţia de presă rusă RIA Novosti a relatat marţi dimineaţă, citând administraţia prorusă instalată de Moscova în Nova Kahovka, că şapte persoane au fost ucise, alte patru sunt date dispărute, în timp ce alte câteva zeci au fost rănite.

Multe persoane au fost îngropate sub dărâmături, iar sute de case au fost avariate.

„Sunt deja şapte morţi şi aproximativ 60 de răniţi“ în urma atacului ucrainean din cursul nopţii de luni spre marţi la Nova Kahovka, a declarat pe Telegram şeful administraţiei militaro-civile instalate în această localitate de forţele ruse, Vladimir Leontiev.

Şefa adjunctă a administraţiei de ocupaţie din Herson, Ekaterina Gubareva, a acuzat forţele ucrainene că au efectuat această lovitură cu lansatoare de rachete multiple americane HIMARS.

Leontiev susţine că au fost lovite obiective civile şi că în zonă nu există ţinte militare. „Au fost lovite depozite, magazine, o farmacie, o benzinărie şi chiar o biserică', mai susţine el, denunţând un „act de terorism“.


Nu este pe moment posibilă verificarea în mod independent a declaraţiilor niciuneia dintre părţi.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, iar Kievul se apără de patru luni şi jumătate, încercând să-şi consolideze forţele pentru a declanşa o contraofensivă.

Autorităţile ucrainene au cerut recent civililor să plece din sudul Ucrainei, anunţându-şi planul de a recuceri zonele ocupate de trupele ruse, în special cu armele primite din Occident.

Învecinată cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, regiunea Herson a fost în mare măsură ocupată de trupele ruse.

Armata ucraineană desfăşoară de mai multe săptămâni contraofensive pe frontul din Herson, în timp ce grosul trupelor ruseşti este desfăşurat în Donbas, în estul Ucrainei.

Kievul a reuşit să câştige teren şi se apropie de Herson, oraş cu 290.000 de locuitori, dar până în prezent nu a reuşit să străpungă în profunzime apărarea rusă.

Totodată, armată rusă îşi continuă ofensiva în bazinul minier Donbas (estul Ucrainei), în special în regiunea Doneţk, dar a lansat atacuri şi asupra Harkovului (nord-est), al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Totodată, „apărătorii ucraineni au dejucat încercările inamicului de a efectua operaţiuni de asalt“, în localităţi precum Dementiivka (regiunea Harkov de lângă graniţa cu Rusia), conform ultimelor date publicate de Statul Major al forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook.

În această regiune din nord-estul Ucrainei, „inamicul a deschis foc de artilerie şi cu lansatoare de rachete asupra Harkovului şi a localităţilor din apropiere precum Rusi Tîşki, Bezruki, Dementiivka, Lisne, Slatino, Prudianka şi Zolocev“, menţionează Statul Major în comunicatul său, citat de agenţiile ucrainene de presă.

Harkov a devenit o ţintă recurentă a forţelor ruse în ultimele săptămâni, care au lansat bombardamente aproape zilnice împotriva sa, în timp ce îşi continuă ofensiva pentru a prelua controlul asupra Donbasului.

Potrivit unor analişti, intensificarea bombardamentelor asupra Harkovului ar urmări să facă forţele ucrainene să se retragă din Donbas şi să plece să-l apere, ceea ce ar facilita ofensiva rusă.

În ofensiva lor pentru cucerirea regiunii Doneţk, ruşii continuă să asedieze unul dintre principalele oraşe Sloviansk.

În această zonă, 'invadatorii ruşi au continuat operaţiunile de asalt pentru a-şi îmbunătăţi poziţia tactică în apropiere de Mazanivka, Ivanivka şi Dolina.

„Apărătorii ucraineni au respins acţiunile inamicului', se precizează în raportul militar.


În apropiere de localitatea Şahtiorsk din regiunea Doneţk, armata ucraineană cu ajutorul sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS au eliminat mai mulţi ofiţeri de rang înalt din cadrul comandamentului rus, transmit agenţii de presă ucrainene.

Potrivit Comitetului de Statistică al forţelor armate ucrainene, toţi comandanţii adjuncţi ai Diviziei 106 aeropurtate a Federaţiei Ruse au fost ucişi, cu excepţia unuia singur.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Valeriia Nails SRL. O femeie din Ucraina și-a deschis firmă la Constanța

16 Apr 2024 635

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 416

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

15 Apr 2024 578

CSM Constanța box Amalia Niță, pentru a patra oară campioană europeană! (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 774

Tenis România, calificare la turneul final al Billie Jean King Cup, după o victorie memorabilă cu Ucraina. Căpitan nejucător, Horia Tecău, din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 623

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 373

Alertă la centrala nucleară Zaporojie! Rusia acuză armata ucraineană că ar fi lovit-o

07 Apr 2024 608

Papa Francisc i-a încurajat pe politicieni „să se oprească puţin şi să încerce să negocieze" pacea în Ucraina şi în Orientul Mijlociu

07 Apr 2024 460

Autoritatea Vamală RomânăReuniunea grupului vamal regional de coordonare dintre România - Republica Moldova - Ucraina

05 Apr 2024 302

Pe surse Barca răsturnată în apropiere de Tuzla ar aparține Marinei din Ucraina și are la bord sisteme de bruiaj și radare

04 Apr 2024 1150

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 470

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 625

Istoria Dobrogei - Bibliografie Scutul de la Dura-Europos

23 Mar 2024 2533

Șofer din Ucraina filmat lovind cu mașina un câine în Mamaia Nord. Ce spune IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1022

Captură impresionantă în Portul Constanța! Ce au găsit vameșii într-un container sosit din China pentru o societate din Ucraina

21 Mar 2024 583