UE înăsprește regulile de bunăstarea a animalelor pe durata transportului pe cale maritimă

 
Comisia Europeană înăsprește regulile pentru protecția animalelor transportate pe mare. Noile cerințe mai stricte se vor aplica registrelor, procedurilor de urgență, punctelor de ieșire și aprobării navelor de transport al animalelor. Noile reguli urmăresc consolidarea inspecțiilor navelor de transport de animale de către statele membre. O bază de date europeană va fi creată de Agenția Europeană de Securitate Maritimă (AESM) pentru a înregistra toate inspecțiile și a permite statelor membre să acceseze rapid toate informațiile relevante în timpul verificărilor.

Potrivit noului regulament european, publicat astăzi, cu privire la înregistrarea, stocarea și partajarea rapoartelor scrise ale controalelor oficiale, inspecțiile efectuate în scopul acordării certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipă, ce va include cel puțin un medic veterinar oficial și un expert maritim autorizat de autoritățile maritime ale statului membru. De asemenea, un medic veterinar oficial va realiza controale oficiale la bordul unei nave pentru animale vii pe parcursul primei călătorii cu încărcatură după autorizare. Această ultimă prevedere se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Suplimentar, regulamentul mai conține și prevederi referitoare la planurile de intervenție pentru situații de urgență, privind navele pentru animale vii, precum și cerințele minime aplicabile punctelor de ieșire. Trebuie menționat că, încă din 2019, România a adoptat o legislație națională mai strict, referitoare la autorizarea vapoarelor. Aceasta prevede că, din echipa de autorizare, face parte și un expert maritim.

Referitor la noile prevederi legislative, Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătate și siguranța alimentară, a declarat: „Asistența animalelor este o prioritate și un element cheie al principiului << De la fermă la furculiță >>. Siguranța transportului este o parte integrantă a acesteia. Incidentele care au avut loc în ultimii ani cu navele de transport pentru animale au arătat clar că anumite practici actuale nu sunt acceptabile și compromit bunăstarea animalelor. Datorită noilor reguli și revizuirii viitoare a legislației privind bunăstarea animalelor, ne asigurăm că toate controalele sunt îmbunătățite și că animalele transportate pe mare beneficiază de standarde ridicate de bunăstare a animalelor.”

Noile norme legislative vor fi completate și de un regulament delegat ce privește inspecția navelor și controalelor la punctele de ieșire. Acest text legislativ urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele luni.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă alimentară! Un produs este retras de la comercializare. Se recomandă distrugerea sa

29 May 2023 757

Președintele ANSVSA, prezent la inaugurarea punctului vamal de frontieră Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova)

23 May 2023 672

Amenzi de peste 1,6 milioane de lei aplicate în urma controalelor tematice ale ANSVSA cu ocazia minivacanței de 1 mai (GALERIE FOTO)

01 May 2023 566

Sute de amenzi aplicate de ANSVSA în perioada Sărbătorilor Pascale. Ce nereguli au fost constatate

21 Apr 2023 607

Transporturile de cereale provenite din Ucraina, verificate cu regularitate de către echipele de control. Anunțul ANSVSA

20 Apr 2023 601

ANSVA a aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1,4 milioane de lei luna trecută. Ce nereguli au fost constatate

11 Apr 2023 719

ANSVSA şi IGPR au făcut controale la unităţi de comercializare şi procesare a peştelui. Nereguli găsite

07 Apr 2023 691

Transporturi ilegale de miei și pește descoperite de inspectorii ANSVSA

05 Apr 2023 700

ANSVSA Acțiune fulger de control în hala de pește din Piața Obor. Au fost aplicate mai multe amenzi

27 Mar 2023 924

LIVE TEXT Ședință a Consiliului Prefectural Constanța. DSVSA și APIA Constanța prezintă rapoartele de activitate (GALERIE FOTO)

23 Mar 2023 885

Legea laptelui și a produselor lactate - acțiune mixtă ANSVSA-ANPC-ANAF pentru informarea operatorilor economici

13 Feb 2023 753

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 842

Un nou focar secundar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov

30 Jan 2023 807

Recomandări ANSVSA pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă

30 Jan 2023 633

Un nou focar de gripă aviară la o fermă de curcani din județul Brașov. Al doilea din ultimele zile

28 Jan 2023 919