Un afacerist asociat cu un coinculpat al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor demarează investiţii imobiliare pe Lăpuşneanu

În şedinţa din 30 aprilie 2004, Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa aproba un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, PUZ iniţiat de un anume Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. Un businessman mai puţin cunoscut din Bucureşti, dar care are afaceri cu oameni din sfera de influenţă a fostului primar, Radu Mazăre.
 
Firma interesată de studierea prin acest PUZ a zonei, Agexcom International, a obţinut, vineri, un document important de la Primăria Constanţa, care îi permite să facă primii paşi spre demararea unei construcţii. Este vorba despre Certificatul de Urbanism nr. 590, valabil 24 de luni, pentru „Construire imobil S+P+4e locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter“, în zona blocurilor 18 şi 20 de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.
 
Cine este însă acest Popescu Burchi, pe care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, la sfârşitul unei şedinţe de Consiliu Local, că nu îl cunoaşte („N-am auzit în viaţa mea de el“)?
 
Născut pe 22 februarie 1958, Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi apare, potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, în alte două societăţi în afară de Agexcom International Ltd, şi anume Agexcom Development Group SRL şi Agexcom Development Ltd SRL.
 
Agexcom International Ltd SRL a fost înfiinţată pe 9 decembrie 1992 şi are sediul în Bucureşti, Sector 1, strada Washington. Asociat persoană juridică în firmă este celebra Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, firmă administrată de Valentin Gheorghe Ionescu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor.
 
Sisteme Internaţionale de Afaceri SA a fost înfiinţată în 2003 şi are sediul în Bucureşti, asociat juridic în firmă este Masterjob Limited, cu sediul social în Cipru, Nicosia, iar asociat persoană fizică şi administrator, aşa cum menţionam mai sus, este Valentin Gheorghe Ionescu. Sisteme Internaţionale de Afaceri SA are ca domeniu de activitate „servicii de reprezentare media“. Amintim că, în 2005, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei coinculpatului lui Radu Mazăre din Dosarul Retrocedărilor, acest Valentin Gheorghe Ionescu.
 

Citeşte şi

Un afacerist asociat cu un coinculpat de-al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor aşteaptă aprobarea Consiliului Local Constanţa pentru un PUZ
 
Revenind însă la Agexcom International Ltd SRL, asociat persoană fizică în societate este Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi, care îndeplineşte şi funcţia de administrator. Domeniul de activitate al firmei constă în „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Proiectul PUZ-ului dezvoltat de Agexcom International Ltd SRL a fost depus şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, compania solicitând avizul de mediu. Agexcom vrea să înalțe pe 700 de metri pătrați un bloc de șase etaje, cu spații comerciale și apartamente, însă PUZ-ul este mai larg: peste 13,33 de hectare din zona de est a bulevardului Alexandru Lăpușneanu, una dintre principalele artere care traversează orașul. Amplasamentul construcţiei este pe bulevardul Alexandru Lapușneanu, zona blocurilor 18 si 20, având numărul cadastral 19277 şi o suprafaţă totală de 718,20 mp, aparţinând SC Agexcom International Ltd SRL.
 
Nu mai puţin important este că proiectantul lucrării este firma constănţeană Usonia SRL, deţinută de Simona Florina şi Marius Claudiu Şocarici (ultimul fiind şi administrator). Firma, înfiinţată în 2008, se ocupă de „activităţi de arhitectură“.
 
Cu toate că numele lui Popescu Burchi îi era necunoscut lui Radu Mazăre, aşa cum declara acesta în momentul în care era primar - deja de 15 ani al - oraşului, firma la care afaceristul este administrator şi asociat - Agexcom International Ltd SRL - a făcut un schimb de terenuri cu Primăria Constanța în anul 2006. Firma figurează la Registrul Comerţului ca fiind înfiinţată în anul 1991, cu sediul în București. Din 2006, anul în care Primăria Constanţa a făcut un schimb de terenuri cu Agexcom International Ltd, asociat alături de Popescu Burchi în firmă apare celebra societate Sisteme Internaţionale de Afaceri SA (SIA). În Monitorul Oficial nr. 2437/2006 se precizează că SIA intră în firmă prin cedarea către aceasta a jumătate dintre părţile sociale deţinute de Popescu Burchi. Firma Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este controlată de cunoscutul om de afaceri Valentin Gheorghe Popescu, coinculpat în Dosarul Retrocedărilor alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC.
 
Despre Sisteme Internaţionale de Afaceri se mai știe că este concesionarul Portului Turistic Tomis, iar Ionescu figurează ca inculpat în Dosarul Retrocedărilor, prin firma sa, Habitat şi Ambient SA, la capitolul cesionari cumpărători de drepturi succesorale, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie“.

Citeşte şi

Mazăre - „N-am auzit în viaţa mea de Burchi“: Proiectul fostului asociat al lui Strutinsky, retras din şedinţa Consiliului Local Constanţa (document)
 
Nici SIA SA, firma pe care o deţine împreună cu off-shore-ul cipriot Masterjob Limited, nu este necunoscută ochiului Legii, SC Sisteme Internaţionale de Afaceri apărând în dosarul în care este reţinut Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Daniel Constantinescu. Potrivit procurorilor DNA, Sorin Strutinsky ar fi încasat comisioane ilegale şi prin intermediul Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. Amintim aici că Strutinsky este trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
Revenind la schimbul de terenuri realizat între Agexcom Development Ltd şi municipalitate, dispoziţia prin care Primăria a împuternicit un reprezentant al său să semneze contractul de schimb dintre cele două părţi datează din anul 2006, adică exact anul în care SIA SA a intrat în firma Agexcom International. Vorbim, de fapt, despre două dispoziţii, prima dintre ele conţinând, așa cum reiese din cea de-a doua, date eronate.
 
Prin Dispoziţia nr. 293/26.01.2006, Radu Mazăre a dispus împuternicirea Fulviei Antonela Dinescu, consilier juridic la acea vreme, în Primăria Constanţa, în vederea semnării contractului de schimb de terenuri dintre administraţia locală și SC Agexcom International Ltd SRL. Potrivit documentului amintit, societatea cu pricina ar fi trebuit să dea Primăriei un teren în suprafaţă de 1.197 mp, situat în Constanţa, pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, în schimb urmând a primi un teren în suprafaţă de 718,20 mp, situat, de asemenea, în Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpușneanu, în faţa blocului nr. 18.
 
Două luni mai târziu, primarul Radu Mazăre semna un alt document. Este vorba despre Dispoziţia nr. 820 din martie 2006, care avea ca obiect îndreptarea unei erori materiale. Mai exact, se făcea precizarea că terenul în suprafaţă de 1.197 mp, pe care SC Agexcom International Ltd SRL urma să îl dea Primăriei la schimb, nu este situat pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, ci pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282, lot 1. Trebuie să precizăm că la adresa bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282 figurează și Penny Market.
 
SC Agexcom International Ltd SRL, societatea cu doi asociaţi de marcă, respectiv Sisteme Internaţionale de Afaceri SA și Vlad Dragoș Alexandru Burchi Popescu, declara o cifră de afaceri de 557.939 de lei, un profit net de 112.576 de lei și niciun salariat. La sfârșitul anului 2005, firma declara o cifră de afaceri de 152.558 de lei, un profit net de 1.915 lei și trei salariaţi, în timp ce un an mai târziu declara o cifră de afaceri de 351.057 de lei, un profit net de 12.112 lei și un singur salariat.
 
Mai mult, Popescu Burchi a fost direct asociat cu Sorin Strutinsky într-o firmă din Fribourg, Elveţia - Phoenix Enterprise. Potrivit easymonitoring.ch, în anul 2005, Karl Morscher cedează părţile sale sociale, în valoare de 20.000 CHF, către Irina Beck Lemnaru, cetăţean român (din Constanţa). În anul 2008, îşi cedează părţile sociale deţinute în firmă către Dragoş Alexandru Popescu Burchi, care devine asociat cu o parte socială, respectiv către Gabriel Sorin Strutinsky, care devine asociat cu o parte socială, în valoare de 10.000 CHF. În martie 2012, cei doi asociaţi radiază firma de la Registrul Comerţului din ţara cantoanelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Făgădău, continuatorul lui Mazăre? PUZ-ul lui Burchi, asociat cu un coinculpat al primarului suspendat, revine în prim-plan

28 Apr 2015 2848

Asociat cu Sorin Strutinsky şi una dintre societăţile prin care ar fi încasat comisioane ilegale. PUZ-ul gigant al lui Burchi revine pe turnantă (documente)

06 Mar 2015 4653

Mazăre - „N-am auzit în viaţa mea de Burchi“ Proiectul fostului asociat al lui Strutinsky, retras din şedinţa Consiliului Local Constanţa (document)

14 Feb 2015 4965

Controversatul proiect privind aprobarea Planului urbanistic zonal, retras de pe ordinea de zi a CLM Constanţa

13 Feb 2015 1960

Un afacerist asociat cu un co-inculpat de-al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor aşteaptă aprobarea Consiliului Local Constanţa pentru un PUZ

13 Feb 2015 3636