Un altfel de CJSU, organizat la Constanța. Elevii de liceu au dezbătut o posibilă carantinare a orașului (galerie foto)

  • Astăzi a avut loc, în sala "Remus Opreanu", un altfel de CJSU. Rolurile liderilor instituțiilor din județ a fost jucat de tineri de liceu, care au dezbătut o posibilă carantinare a municipiului Constanța.

Cum ar arăta un Comitet Județean pentru Situații de Urgență, în care rolul prefectului ar fi jucat de un elev de clasa a XI-a, inspectorul-șef ISU, o elevă de 18 ani sau o tânără de clasa a IX-a s-ar afla în fruntea Inspectoratului Școlar Județean? Răspunsul l-am primit astăzi, 02 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Instituției Prefectului.

Zece elevi de liceu au marcat momentul prin participarea la un mini-CJSU, în care au avut de dezbătut o temă actuală, de care se interesează toată societatea: carantinarea municipiului Constanța. Într-un exercițiu în premieră, tinerii au venit cu propuneri, idei, seturi de măsuri și opinii bine articulate.

Pentru eveniment, cei 10 elevi au consultat HG 293/2021 și un proiect de hotărâre de carantinare, pentru a avea inspirație și pentru o participare activă la dezbaterea din CJSU-ul altfel, desfășurat în sala „Remus Opreanu”, denumită după primul prefect al Constanței, la 1878 (atunci, districtul Constanța, regiunea Dobrogea).

A fost o ședință CJSU în care s-a votat carantinarea municipiului, luând în considerare toate elementele care i-au convins că este o măsură, pe cât de nepopulară, pe atât de necesară pentru depășirea unei situații dificile.

Provenind de la liceele cel mai bine cotate din Constanța, tinerii fac parte din Clubul de Dezbateri, Oratorie și Retorică „Socrates”, care activează în cadrul Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța. Evenimentul a fost susținut de ISJ Constanța, dar și de celalalte instituții cu atribuții în gestionarea pandemiei.

M-a surprins plăcut obiectivitatea cu care tinerii de liceu au tratat un subiect atât de sensibil. Au venit cu argumente, au arătat că pot fi cerebrali în fața unei decizii care nu este deloc confortabil de luat. I-am privit cu atenție și am realizat că, dacă vom încuraja tinerii să aibă inițiativă, să participe la discuții, la dezbateri, putem sprijini o nouă generație de profesioniști care să lucreze în administrație și în instituțiile de forță, a declarat prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa.


La finalul CJSU-ului pus în scenă de elevii constănțeni, adevărații membri ai CJSU au făcut o scurtă analiză a dezbaterii și i-au încurajat pe elevi să rămână conectați la evenimentele de actualitate și să fie mereu activi. După ce au făcut poze cu „omologii” lor, tinerii au primit diplome pentru contribuția importantă adusă la desfășurarea proiectului derulat de Instituția Prefectului, „Ziua Instituției Prefectului”, statuete și cărți.

Ziua Instituției Prefectului a fost decretată oficial în 2018 și este sărbătorită începând cu 2019, pe 2 aprilie, dată la care, în 1864 a fost legiferată oficial poziția de prefect.

Sursa foto: Instituția Prefectului Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Comisie de verificare a stadiului pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2023-2024

05 Dec 2023 709

Prefectul Județului Constanța, prezent pe teren în timpul Codului Roșu de vreme rea

30 Nov 2023 898

CJSU Tulcea Lista drumurilor din județul Tulcea pentru care se ridică restricțiile de circulație

27 Nov 2023 1105

Anunț important al CJSU Tulcea! Ce se întâmplă cu școlile din județ! Când se reiau cursurile

27 Nov 2023 736

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța, închise mâine UPDATE. ISJ Constanța solicită suspendarea cursurilor, mâine, 27 noiembrie 2023 în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ

26 Nov 2023 3546

Atenționare meteo de vreme rea Cursurile suspendate luni în toate unităţile de învăţământ din judeţul Brăila

26 Nov 2023 800

Autoritățile din județul Constanța în alertă după emiterea Codului Portocaliu de vreme rea

24 Nov 2023 1124

Județul Constanța sub avertizări meteo de caniculă! Ce măsuri au fost luate Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (DOCUMENT)

21 Jul 2023 908

Ședință extraordinară a CJSU Măsurile luate de autoritățile tulcene în perioada sărbătorilor Pascale

10 Apr 2023 922

LIVE Oficialitățile constănțene, precizări importante despre alunecarea de teren din Cumpăna (VIDEO)

22 Mar 2023 1558

Constanța CLSU a adoptat măsuri pentru evitarea posibilelor situații de urgență generate de caniculă şi disconfort termic (DOCUMENTE)

21 Jul 2022 1053

Reguli pe care constănțenii trebuie să le respecte pentru a nu fi afectați de caniculă (DOCUMENTE)

22 Jun 2022 1425

Bărbați ucraineni, blocați în Munții Maramureșului. Unul dintre ei a decedat

06 Apr 2022 1281

Sălile de sport ale școlilor constănțene, pregătite să primească refugiați. Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții. Ce spune directorul școlii nr. 29 „Mihai Viteazu”? (DOCUMENTE)

24 Mar 2022 2603

Constanța A fost convocat CJSU. S-au luat două hotărâri ce îi vizează pe refugiații din Ucraina (DOCUMENTE)

17 Mar 2022 1498