Un an de la moartea fulgerătoare a lui Corneliu Idu

  • Afaceristul Corneliu Idu s-a stins pe 1 Decembrie 2020, la 70 de ani
  • Era bolnav de COVID-19 Omul de afaceri s-a remarcat prin averea dobândită din investițiile făcute
  • A fost un mare susținător al sportului
  • Horia Tecău și Simona Halep au beneficiat de ajutorul oferit de Corneliu Idu  

A trecut un an de la moartea fulgerătoarea a lui Corneliu Idu. Omul de afaceri Corneliu Idu a încetat din viață, în urma infectării cu coronavirus. Informația a fost confirmată de apropiații din cadrul Portului Constanța.
 
Născut în localitatea constănțeană Tuzla, Corneliu Idu avea 70 de ani, și s-a stins în noaptea de luni spre marți. Astfel, de 1 Decembrie, sărbătoare de o semnificație mare, a plecat la cele sfinte, răpus de un virus cu care se confruntă toată populația pământului – COVID-19.
 
Studiile gimnaziale și liceale le-a finalizat la Eforie Sud, la liceul care purta numele de Liceul Eforie Sud, și, ulterior, a terminat Institutul de Marină Mircea cel Bătrân, actuala Academie Navală, în anul 1974, secția Civilă-Transport maritim, forma la Zi, ca șef de promoție. A fost director al companiilor maritime CNM Navrom si CNM Romline.
 
A urcat la ceruri alături de părinții săi, care s-au stins pe rând în anii ce au trecut. La data de 7 mai, era condusă pe ultimul drum mama lui Corneliu Idu, Tonca Idu, fiind prima care a plecat la cele veșnice. Tatăl afaceristului constănțean a murit în februarie 2018. Gheorghe Idu a fost plâns de familie și nepoți. Iată că la doar câțiva ani, Cornel Idu, fiul Toncăi și al lui Gheorghe, li s-a alăturat părinților.
 

  Corneliu Idu, om de afaceri


  A fost director al companiilor maritime CNM Navrom si CNM Romline. Anul 2010 a fost unul important pentru afacerist, revista Forbes l-a inclus în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 115 milioane de euro, la vremea respectivă.
 
În urmă cu un an, Corneliu Idu inaugurase cel mai modern şi cel mai mare siloz de la Marea Neagră şi Marea Mediterană, situat chiar în portul Constanţa, investiţia ridicându-se la 50 de milioane de euro. „Practic este singurul terminal de cereale independent, celelalte aparţinând marilor traderi", spunea, în octombrie 2019, Corneliu Idu.  Idu deţine şi o serie de proprietăţi imobiliare.
 
Companiile la care Corneliu Idu era acţionar desfăşoară activităţi generale de shipping, stevedoring şi alte servicii conexe activităţilor portuare: forwarding, project cargo, transport intermodal și altele. Aşa cum el însuşi aprecia la un moment dat, „valoarea titlurilor, a proprietăţilor şi participaţiilor în diverse societăţi comerciale şi conturi bancare se cifrează la aproximativ 110-120 milioane euro".
 
Companiile aflate în portofoliu sunt: Idu Shipping and Services SRL Constanţa-acţionar unic, Octogon Shipping and Services SRL Constanţa-acţionar unic, Octogon Gas and Logistics SRL Constanţa-acţionar unic, Coremar S.A. Constanta-acţionar, Boraz Holding AG. Zurich/Elvetia-acţionar unic, Comvex S.A.Constanţa-acţionar majoritar, Tenis Club Idu SRL Mamaia-acţionar unic, fiind cele mai importante.

  Corneliu Idu, om de sport  


Corneliu Idu a fost un important om de afaceri, dar și un veritabil om de sport. A practicat handbalul, iar calitățile sale pe semicerc au ieșit în evidență încă de la o vârstă fragedă. A jucat în echipa liceului de la Eforie Sud, pe care l-a urmat, iar la Școala Sportivă nr. 1 Constanța (actualul Club Sportiv Școlar nr. 1) tainele handbalului le-a deprins cu profesoara Hedwig Georgescu. Ascensiunea în handbal a lui Corneliu Idu a continuat. A jucat la nivel divizionar în Constanța, dar a și fost convocat la echipa națională de tineret a României, numărându-se printre primii handbaliști constănțeni selecționați în acest lot, la finele anilor 60.

  Sprijin consistent pentru tenis  


Pasiunea lui Corneliu Idu pentru sport nu s-a stins după ce acesta a încheiat activitatea competițională. Ulterior, devenit om de afaceri, fostul handbalist a și ajutat sportul și sportivii din Constanța. Pe lângă handbal, a oferit sprijin și tenisului. A investit în moderna bază de tenis din Mamaia a Tenis Club Idu, gruparea patronată de el. De asemenea, de ajutorul lui Corneliu Idu au beneficiat mulți tineri din tenis, inclusiv, la începuturile carierelor lor, Simona Halep și Horia Tecău. Pe lângă antrenamentele sportivilor, baza TC Idu (inaugurată în 2006) găzduiește an de an numeroase competiții importante de tenis (inclusiv internaționale), rezervate tuturor categoriilor de vârstă. De asemenea, acolo s-au desfășurat și întâlniri oficiale ale echipelor României, jucând atât cea masculină (în Cupa Davis), cât și cea feminină (cu Simona Halep în componență), în Fed Cup.     
 

  „A fost un om trup și suflet pentru sport”  


„Sunt bulversată de vestea morții lui Cornel Idu. A fost un om trup și suflet pentru sport. Îl putem cataloga drept părintele tenisului constănțean, la câte a făcut pentru acest sport și pentru sportivi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat Elena Frîncu, fostă vicecampioană mondială la handbal și fost director (vreme îndelungată) al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța.      
 

  „Unul dintre cei mai mari prieteni ai tenisul românesc”  


Un mesaj de condoleanțe a transmis și Federația Română de Tenis, care a specificat: „Corneliu Idu, unul dintre cei mai mari prieteni ai tenisului românesc, a încetat din viață. FRT, alături de familia îndurerată”.

„Corneliu Idu, unul dintre cei mai pasionați oameni din tenisul românesc, cel care a fost alături de cei mai importanți jucători români de tenis ai ultimelor decenii, a încetat din viață, la vârsta de 70 de ani.

Corneliu Idu, diagnosticat cu Covid-19, s-a simțit foarte rău în noaptea de luni spre marți, a fost internat de urgență, dar, din păcate, medicii nu au mai putut să îl salveze.

Omul de afaceri a fost proprietar al unuia dintre cele mai importante cluburi de tenis din România, Tenis Club Mamaia-IDU, organizând în ultimele două decenii zeci de turnee internaționale de cel mai înalt nivel, și găzduind și Echipele Naționale ale României în meciuri de Cupa Davis și Fed Cup.

Federația Română de Tenis este alături de toți cei care l-au cunoscut și l-au apreciat pentru sufletul său mare și pasiunea pentru tenis, și transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul FRT.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

S-a alăturat părinților, în cele veșnice. La doar câțiva ani de la moartea părinților, s-a stins și Corneliu Idu


Corneliu Idu a murit. Era infectat cu COVID-19
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța Predare de ștafetă. Nepotul afaceristului a preluat moștenirea de suflet lăsată de Corneliu Idu

21 Aug 2023 8326

Firme Constanța Decizie nouă în societatea controlată de urmașii lui Moisoiu și Idu

29 Jul 2023 3141

Urmașii a doi grei afaceriști ai Constanței, decedați în timpul pandemiei de Covid 19 au devenit parteneri de business

04 Aug 2022 4464

Fimm Perfect House SRL nu va putea supraetaja blocul de pe strada A.D. Xenopol, din Constanța

14 Sep 2021 2519

Schimbări în compania Octogon Gas & Logistics! Cine a preluat moștenirea lăsată de omul de afaceri Corneliu Idu

11 May 2021 5322

Ce se construiește Fimm Perfect House SRL a primit autorizația de construire pentru imobilul de patru etaje din Inel I

08 Apr 2021 2323

Ce se întâmplă cu una dintre firmele lui Corneliu Idu. Omul de afaceri s-a stins în decembrie

01 Apr 2021 2622

Ce se întâmplă cu firmele lui Corneliu Idu după moartea acestuia

28 Jan 2021 4679

Retrospectivă Decesele care au îndoliat sportul constănţean în 2020. Înmormântare de Crăciun. Băiat de 13 ani mort!

05 Jan 2021 7222

Retrospectivă 2020 Covid-19 a răpit oameni prețioși din Constanța. Au plecat mult prea devreme de lângă noi

29 Dec 2020 10711

S-a alăturat părinților, în cele veșnice. La doar câțiva ani de la moartea părinților, s-a stins și Corneliu Idu

03 Dec 2020 3883

In memoriam Corneliu Idu, de la handbalistul echipei liceului de la Eforie Sud în topul milionarilor din România

02 Dec 2020 5519

Corneliu Idu a murit. Era infectat cu COVID-19

01 Dec 2020 8961

Omul de afaceri Corneliu Idu, cooptat în societatea Octogon Gas & Logistics SRL

08 May 2020 4901

O firmă condusă de Corneliu Idu şi Puiu Hristu va fi dizolvată

11 Jun 2019 2839