Un constănţean nu reuşeşte să primească alocaţia pentru copila sa născută în Italia. Ce spune legea


Mulţi români au plecat în străinătate, iar acolo au reuşit să îşi facă o familie şi puţini dintre ei iau hotărârea să se întoarcă în ţară. Preferă să îşi lase copiii să studieze în străinătate, sistemele educaţionale din multe ţări din UE fiind mult mai bune din numeroase puncte de vedere, cu mai multe beneficii atât financiare, cât şi din punctul de vedere al perspectivelor pentru viitor.
 
Există însă şi cazuri în care cei care au muncit o perioadă din viaţă peste hotare decid să se întoarcă acasă, în România. Şi se lovesc de diverse probleme birocratice. Un constănţean ne-a povestit o problemă pe care a întâmpinat-o când a făcut cerere pentru alocaţie pentru fiica sa, în vârstă de 6 ani.
 
„Sunt un cetăţean din Constanţa şi am şi eu o întrebare: am o fetiţă de 6 ani care nu ia alocaţie pentru că s-a născut în Italia. Am fost la Primărie şi am fost tot timpul respins”, a spus bărbatul.
 
Copiii români au dreptul la alocaţie, încă de la naştere, până la 18 ani, însă sunt anumite situaţii care necesită o atenţie specială. Conform unei informări din partea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa, în conformitate cu art. 11 alin. 1 din Regulamentul European nr. 883/2004, persoanele cărora li se aplică Regulamentul sunt supuse legislaţiei unui singur stat membru, iar această legislaţie se stabileşte conform art. 11, alin. 3, lit. A) din Regulamentul menţionat anterior: „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv”. Astfel, dacă toţi membrii familiei au şi reşedinţa în statul de activitate, dreptul la beneficii familiale nu poate fi stabilit în România.
 
Dacă membrii familiei revin în România pentru o perioadă şi nu lucrează, dar primesc şomaj dintr-un stat membru UE, pe acea perioadă, statul competent cu plata beneficiului familial este cel care acordă ajutorul de şomaj.
În situaţia în care familia revine definitiv în România, dar a primit beneficii sociale dintr-un stat membru UE, poate solicita dreptul la beneficii sociale din Românie prin depunerea actelor la primăria de domiciliu, dar numai însoţite de dovadă eliberată de instituţia cu atribuţii în acest sens din statul membru UE din care rezultă perioada plătită, suma lunară şi data de final a plăţii (tradusă în limba română).
 
Dacă unul dintre părinţi lucrează cu forme legale într-un stat membru UE, iar celălalt părinte locuieşte cu copilul în România (chiar dacă lucrează sau nu în România), părintele care lucrează în statul membru UE trebuie să solicite dreptul la beneficii sociale din acel stat.
 
Citeşte şi:
 

Alocaţii mai mari de la 1 ianuarie 2020. Decizia, publicată în Monitorul Oficial al României

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 368

Jandarmul tulcean, Sorin Andrici, aur, argint și personal best record la Festivalul Internațional de Ultramaraton Venice-Italia

15 Apr 2024 393

Italia Creatorul de modă Roberto Cavalli a murit la 86 de ani

13 Apr 2024 472

Cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române, Sea Shield 24”, în plină desfășurare (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 443

MAEDin Agenda de lucru a MAE 09 aprilie 2024, vă semnalăm

09 Apr 2024 258

MApNExercițiul multinațional „Sea Shield 24”

08 Apr 2024 319

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 604

Militari din 12 țări participă la Constanța la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

05 Apr 2024 642

Licitații Constanța Contractul privind restaurarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, modificat de nouă ori. Ultima dată, la finalul lunii martie (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 614

Un fugar român condamnat pentru violarea unei fete de 13 ani a fost prins în Italia

31 Mar 2024 591

Tânăr din Constanța, dat în urmărire, adus de polițiști din Italia! Ce acuzații i se aduc

30 Mar 2024 506

Autoutilitară căutată de autoritățile din Italia, descoperită de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța

20 Mar 2024 486

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2542

Fugari aduși în țară pentru a-și ispăși pedepsele. Printre aceștia și un bărbat din Constanța

14 Mar 2024 576

MApNMisiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

13 Mar 2024 352