Un miliard de lei, buget Clădirile cu risc seismic ridicat vor fi consolidate cu bani de la stat. Ce condiții sunt impuse

  • Odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani (locuințe)
  • După cum apare în comunicatul ministerului, programul va avea alocată suma de un miliard de lei
 
Parlamentul României a adoptat un proiect de lege privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Pe 22 iunie a primit votul final în Camera Deputaților, urmând să meargă pe masa Președintelui României spre promulgare.
 
Este vorba de lansarea unui program care se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.
 
„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, scrie în proiectul de lege.
 
Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat va avea două componente: un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și unul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.
 
Odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de 10 ani, în cazul spațiilor cu altă destinație, decât dacă se rambursează integral banii primiți pentru consolidare. O altă condiție este legată de caracteristicile imobilului ce se dorește consolidat. Concret, prin acest program, firmele și persoanele fizice vor putea consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.
 
Finanțarea dată în cadrul programului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi nerambursabilă, iar pentru firme va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. După cum apare în comunicatul ministerului, programul va avea alocată suma de un miliard de lei (peste 200.000.000 de euro). Așa cum transmit autoritățile, solicitările vor primi finanțare în ordinea cronologică a depunerii acestora, în limita creditelor de angajament, a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinație și a estimărilor pentru următorii trei ani.
 
În acest sens, cei ce vor să-și consolideze clădirile vor putea încheia contracte de finanțare, pentru care este nevoie de depunerea la Ministerul Dezvoltării a:
  • autorizației de construire în termen de valabilitate, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991;
  • devizului general – în care se identifică categoriile de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/ beneficiar;
  • documentelor care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.
 
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Consolidarea seismică a clădirilor se va face prin fonduri cu finanțare nerambursabilă și integrală
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța consolidează sediul Poliției din Medgidia

08 Apr 2024 374

Ministerul Educației Lista unităților școlare din Constanța care au în uz câte o clădire încadrată în clasele de risc seismic (DOCUMENT)

08 Mar 2024 1395

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, publicată de Ministrul Educației

07 Mar 2024 609

Primăria Constanța a eliberat un prim document pentru desființarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov”

20 Feb 2024 1441

Licitații Constanța Primăria Medgidia pune la bătaie peste 2,17 milioane de euro pentru renovarea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu“, din oraș (DOCUMENT)

13 Feb 2024 2105

Ministerul Dezvoltării Aproape 800 de milioane de lei vor finanța 59 de noi proiecte de infrastructură și de consolidare a clădirilor cu risc seismic

25 Sep 2023 656

Bugetul de o sută de milioane de euro alocat clădirilor cu risc seismic ridicat

31 Jul 2023 717

Lege promulgată Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur

21 Jul 2023 1084

Trei clădiri din Babadag, județul Tulcea, finanțate prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic

12 Jun 2023 1188

Ministerul Dezvoltării continuă consolidarea seismică a spitalelor publice

26 May 2023 879

Trei unități școlare din municipiul Constanța au fost selectate pentru finanțare în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

04 May 2023 1142

Vizate și două școli din Tulcea A fost aprobată lista primelor 31 de școli cu risc seismic I, care vor fi consolidate de Ministerul Dezvoltării (DOCUMENT)

05 Apr 2023 1587

Dezbatere Patrimoniul Constanței, încotro? Despre clădirile istorice cu risc seismic din municipiul Constanța (VIDEO)

02 Apr 2023 1754

Alte 30 de proiecte incluse în Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Vizată și Tulcea (DOCUMENTE)

20 Mar 2023 1204

Curtea de Conturi, verificări la spitalele subordonate Ministerului Sănătății. Peste 50% dintre clădiri vechi de peste 60 de ani (DOCUMENT)

07 Mar 2023 1168