Un nou contract între Guvernele României și SUA, în lucru. Se achiziționează sistem de lansare rachete antinavă

  • Guvernu României, prin MApN a publicat în transparență decizională un proiect de lege pentru achiziția unui sistem de rachete antinavă
  • Sistemul ar urma să fie cumpărat de la Guvernul SUA
  • Înzestrarea ar trebui să se facă până în anul 2024
Ministerul Apărării Naționale a publicat în transparență decizională un proiect privind Legea pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).
România, în calitate de stat membru al NATO și UE, are obligația să continue să își intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate. În acest context politico-militar, Forțele Navale Române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de o structură de forță modernă, flexibilă și eficientă, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate.
Pentru apărarea zonelor costiere și de litoral împotriva amenințărilor navelor de suprafață este necesară existența în cadrul forțelor navale a unei capabilități credibile de disuasiune care să permită executarea acțiunilor militare în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului național, din poziții prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea, indiferent de condițiile hidro-meteorologice, cu personal specializat instruit în folosirea în luptă a sistemului și cu baza de date a țintelor actualizată. O astfel de capabilitate o constituie Capabilitatea de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.
În momentul actual, Forțele Navale Române au în înzestrare un sistem de patru instalații mobile de lansare cu o vechime de peste 30 de ani, de proveniență ex-sovietică, care sunt depășite din punct de vedere operațional și tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele și tehnica de luptă a altor state membre NATO care ar putea acționa în spațiul Mării Negre/pe teritoriul național, având resursa de viață epuizată a rachetelor și a instalațiilor de lansare aferente, a căror modernizare nu este fezabilă.
Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigură realizarea unei capabilități operaționale prin:
  • Accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptă a sistemului pe baza experienței practice a armatei SUA (acces la proceduri de instruire inclusiv cele clasificate)
  • Accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai țintelor
  • Asigurarea interoperabilității în cadrul NATO
  • Furnizarea inclusiv a echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML (vor permite accesul la comunicații de voce și date, în mod criptat bazat pe tehnologii proprietate a guvernului SUA, pentru a permite asigurarea interoperabilității în cadrul NATO).
Beneficiarul capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață este Statul Major al Forțelor Navale, care va asigura operarea sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă, prin structuri specifice.
Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024. Aprobarea prealabilă a Parlamentului a fost transmisă către Ministerul Apărării Naționale în data de 19 mai 2020, ca urmare a ședinței comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului din data de 19 mai 2020, în care a fost prezentată scrisoarea Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului nr. 299 BP din data de 6 mai 2020.

Ce prevede legea

Prin prezentul proiect de lege:
  • Se propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru realizarea Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, în configurația descrisă în anexa care face parte integrantă din prezentul proiect de lege.
  • Producătorul SIML, prin participare industrială, va realiza o facilitate de mentenanță constituită la nivelul unui operator economic român, care participă la realizarea activităților ce se execută în România prin participare industrială, operator economic selectat de producătorul SIML
  • Facilitatea de mentenanță este o capacitate strategică, așa cum este aceasta definită la art. 5 lit. b) din Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maraton de vaccinare la Spitalul Militar Constanța începând cu 4 mai

29 Apr 2021 1231

Post vacant la Unitatea Militară 02049 din Constanța

25 Apr 2021 900

Doliu în Armata României Veteranul Gheorghe Bădulescu a murit!

08 Apr 2021 818

Ce a decis Curtea de Apel Constanța în procesul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

31 Mar 2021 864

Ministerul Apararii Nationale Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Canadei în România

13 Mar 2021 820

Ministerul Apararii Nationale Întrevedere a ministrului apărării naționale cu omologul său din Republica Turcia

10 Mar 2021 660

Ministerul Apararii Nationale Vizita șefului Biroului Securității Naționale din Republica Polonă

26 Feb 2021 563

Ministerul Apararii Nationale Elementele primului sistem HIMARS au ajuns în România

21 Feb 2021 437

Final de proces în litigiul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

10 Feb 2021 1295

Maiorul Iulian Stoica din Batalionul 635 Apărare Antiaeriană ,,Precista” a trecut la cele veșnice!

03 Feb 2021 2649

Tehnorex International Constanța, care construiește baza CERONAV Galați, prelungește creditul bancar din 2018. În joc sunt două milioane de lei

03 Feb 2021 758

Aproape două hectare din terenul cazărmii Capu Midia au fost vândute între civili. Contractele și titlul de proprietate, anulate definitiv

19 Jan 2021 3434

Ordinul ministrului Ciucă privind rechemarea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști

15 Jan 2021 23886

Norme privind drepturile participanților la acțiuni militare, și acordarea unor drepturi acestuia, familiei și urmașilor celui decedat

15 Jan 2021 6679

Aproape două hectare din unitatea militară de la Capu Midia – Corbu, vândute între civili. Intervenția judecătorilor

14 Jan 2021 3435