Un nou focar de gripă aviară la o fermă de curcani din județul Brașov. Al doilea din ultimele zile

Curcan. Foto: PexelsA fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, în data de 27 ianuarie.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleași mijloace de transport pentru furaje și aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor.

„Această fermă, BRAVCOD SRL – F1, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 44.477 de curcani.
În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală și în zonele de protecție și supraveghere, în conformitate cu legislația specifică, europeană și națională.

În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente.
Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.

Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică“ - au precizat reprezentanții ANSVSA.

Astăzi, 28 ianuarie, a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gripă aviară, confirmată la două cadavre de lebede din Portul Constanța

12 Jan 2024 853

S-a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate!

04 Jan 2024 839

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 696

Suspiciune de gripă aviară confirmată în Delta Dunării! Ce măsuri au fost luate în județul Tulcea

15 Dec 2023 915

Focar de gripă aviară, descoperit în Țările de Jos

12 Nov 2023 824

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 871

EFSA recomandă vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare pentru păsările din zonele cu risc ridicat

11 Oct 2023 924

Un nou focar secundar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov

30 Jan 2023 1194

Focar de gripă aviară diagnosticat la o fermă de curcani

27 Jan 2023 1456

Lebede diagnosticate cu gripă aviară

04 Jan 2023 1373

Alertă la frontiera cu România! S-a descoperit un caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1

30 Nov 2022 1293

China a raportat că a detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

27 Apr 2022 1498

Alertă DSVSA Constanța Focar de gripă aviară în Insula Ceaplace şi Insula Prundul cu păsări de pe lacul Sinoe

22 Mar 2022 1703

ANSVSA anunță Giurgiu, un focar de gripă aviară într-o exploatație comercială de păsări

19 Mar 2022 1737

Anunț al Primăriei Cumpăna cu privire la situația din Europa a Gripei Aviare

14 Jan 2022 1645