Un nou focar secundar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov

Foto: PexelsA fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea  fermei unde a fost diagnosticat focarul primar.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor.

Ferma BRAVCOD SRL – F5, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 113.407 de curcani.

În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și  ulterior a celor din Ferma 5.

În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.
 
În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele.
Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

„Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.


Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.
Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatațiile din zonele de restricție, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate. Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de față nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală.
Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Focarele au fost notificat la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul Național de Sănătate Publică și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România și urmează a fi organizată o videoconferință cu structurile teritoriale pentru aplicarea măsurilor de control specifice“ - au precizat reprezentanții ANSVSA.

 
Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost convocați pentru discutarea măsurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii. 
 
Totodată, au fost notificate țările vecine din afara spațiului comunitar (Serbia, Republica Moldova și Ucraina).
 
Toate măsurile și acțiunile întreprinse de ANSVSA au scopul de a împiedica răspândirea virusului și astfel, de proteja industria avicolă din țara noastră.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou focar de gripă aviară la o fermă de curcani din județul Brașov. Al doilea din ultimele zile

28 Jan 2023 913

Focar de gripă aviară diagnosticat la o fermă de curcani

27 Jan 2023 993

Lebede diagnosticate cu gripă aviară

04 Jan 2023 918

Alertă la frontiera cu România! S-a descoperit un caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1

30 Nov 2022 905

China a raportat că a detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

27 Apr 2022 1150

Alertă DSVSA Constanța Focar de gripă aviară în Insula Ceaplace şi Insula Prundul cu păsări de pe lacul Sinoe

22 Mar 2022 1329

ANSVSA anunță Giurgiu, un focar de gripă aviară într-o exploatație comercială de păsări

19 Mar 2022 1405

Anunț al Primăriei Cumpăna cu privire la situația din Europa a Gripei Aviare

14 Jan 2022 1364

Cercetătorii germani susţin că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară

30 Dec 2021 1183

DSVSA Călărași a fost notificată Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă de vară în județul Călărași

18 Nov 2021 1385

Constanța S-a elaborat Planul de măsuri privind controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului

24 May 2021 1219

DSVSA Noi măsuri luate la nivelul județului Constanța în contextul apariției gripei aviare în județul Mureș

10 May 2021 1663

Focar de gripă aviară Se suspendă comerțul cu păsări vii. Ce spune prefectul județului Constanța

08 May 2021 3011

Eforie Sud O lebădă moartă a fost confirmată cu gripă aviară

26 Jan 2021 2173

Lebede moarte, infectate cu gripă aviară, găsite în Portul Constanța. Ce măsuri a luat Direcția Sanitară Veterinară

14 Jan 2021 1676