Unde au intervenit pompierii militari constănțeni, în weekendul 05-07.08.2022. Măsuri pentru prevenirea incendiilor

Imagini de la un eveniment, foto: IGSU
 
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat, în decursul weekendului care tocmai s-a încheiat, 284 misiuni.
 
  • Acordarea primului ajutor:
Echipajele SMURD au intervenit în 249 situații pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale.
 
  • Accidente rutiere:  
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost solicitați să intervină în cazul a 12 accidente rutiere ce au avut loc pe raza județului Constanța, soldate cu 16 victime, opt dintre ele fiind transportate la spital. Alte opt victime au primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la spital.
 
 
  • Incendii:
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intervenit pentru localizarea și lichidarea a nouă incendii, din care șapte au fost de vegetație uscată și miriște. În total, au fost afectate de flăcări aproximativ 30 hectare. Pompierii militari au intervenit pentru lichidarea altor două incendii ce au afectat o anexă a unei pensiunii din localitatea Corbu – a ars camera centralei pe lemne pe o suprafață de 10 mp – și o casă din localitatea Comana – au fost afectate de flăcări acoperișul și mobilierul bucătăriei de vară pe o suprafață de 100 mp.
 
  • Misiuni în mediul acvatic:
În cursul dimineții de vineri, 05.08.2022, pompierii militari au fost anunțați că o persoană de sex feminin a fost văzută câzând în Canalul Dunăre-Marea Neagră, de pe podul rutier Medgidia. La fața locului au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă, o ambarcațiune, un SMURD B, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, iar Căpitănia Portului Medgidia a trimis în sprijin o ambarcațiune. Femeia, în vârstă de 64 de ani, a fost recuperată din mediul acvatic, însă nu a răspuns favorabil manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul acesteia.
  • Alte misiuni:
 
Pompierii militari au fost solicitați să intervină și în alte 13 situații, precum asigurare măsuri PSI la aterizare/decolare elicopter SMURD, deblocări de ușă, transport persoane supraponderale etc.
 
  • MĂSURI DE PREVENIRE A CAZURILOR DE ÎNEC
 
În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:
  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!
 
RECOMANDĂRI PRIVIND PROTECȚIA POPULAȚIEI PE TIMPUL ZILELOR CU TEMPERATURI RIDICATE: 
  • deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii ori seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat;
  • evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
  • purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
  • beţi între 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe;
  • consumați fructe şi legume sau iaurt, mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  • evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare;
  • evitaţi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  • nu lăsaţi copiii singuri în autoturisme!
  • nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
    • creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
    • pentru ameliorarea condițiilor, la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
  Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:
  • limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
  • menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
  • scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;
  • reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
 
 
  • MĂSURI PENTRU PREVENIREA INCENDIILOR
 
 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța face apel către cetăţeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

1.  arderea vegetației uscate sau a miriștilor reprezintă activități ce NU vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă şi la lăsarea întunericului;
2.  supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
3.  după arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;

4.  asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, măturoaie, etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
5.  arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
6.  arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 metri faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, etc.) şi 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
7.  arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă: emiterea permisului se face, prin grija primarului, de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens (conf. art. 97 din OMAI 163/2007).

Condiţiile utilizării focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008.
 
 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 13B

18 Apr 2024 185

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 421

Exercițiu de evacuare în caz de incendiu la sediul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța.

17 Apr 2024 371

Act de vandalism în Constanța. Coș de gunoi incendiat în zona gării CFR (FOTO)

16 Apr 2024 558

ISU Bihor Incendiu la o locuință din Cetariu

16 Apr 2024 242

Județul Constanța Mesaje de condoleanțe pentru bărbatul din Conacu, care s-a sinucis (FOTO)

15 Apr 2024 873

În Județul Constanța Locuitorii din satul Conacu deplâng dispariția tânărului spânzurat (VIDEO)

15 Apr 2024 944

Imaginile tragediei de la Conacu, județul Constanța Un bărbat de doar 44 de ani, găsit spânzurat în anexa unei case cuprinse de flăcări (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2051

Liniștea satului Conacu, județul Constanța nu ar fi prevestit o tragedie. Un bărbat s-ar fi sinucis din gelozie și a lăsat în urmă doi copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2928

ISU Constanța Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid! Măsuri de prevenire

15 Apr 2024 304

Bărbat de 44 ani, găsit spânzurat într-o anexă a unei case incendiate din Conacu! Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța

15 Apr 2024 1019

Știri Constanța Bărbat de 44 ani, găsit spânzurat într-o anexă a unei case din Conacu!

15 Apr 2024 992

Incendiu într-o gospodărie din municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 540

Știri Constanța Incendiu în toiul nopții în stațiunea Mamaia! Panică în rândul a zeci de persoane, printre care și copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1841

Mașină în flăcări, pe A4, spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

14 Apr 2024 1483